Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.docx
Скачиваний:
664
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

1.2. Основні ознаки клінічної смерті:

  • відсутність пульсації над магістральними артеріями (сонною та стегновою),

  • стійке розширення зіниць з відсутністю фотореакції,

  • відсутність самостійного дихання.

Допоміжні ознаки:

  • зміна забарвлення шкіри (сіра чи синюшна),

  • відсутність притомності,

  • відсутність рефлексів та втрата м’язового тонусу.

Важливим фактором, що впливає на тривалість клінічної смерті є температура оточуючого середовища. При раптовій зупинці серця клінічна смерть в умовах нормотермії триває до 5 хвилин, при мінусових температурах – до 10 і більше хвилин. Слід матина увазі, що на тривалість клінічної смерті впливає вид вмирання, його умови і тривалість, вік людини,температура тілапри вмиранні та ін. За допомогою профілактичної штучної гіпотермії тривалість клінічної смерті може бути збільшена до 2 годин; при тривалому вмиранні від прогресуючої крововтрати, особливо при її поєднанні з травмою, тривалість клінічної смерті стає рівною нулю, так як несумісні зі стійким відновленням життєвих функцій зміни розвиваються в організмі ще до зупинки серця.

Біологічна смерть - виникає внаслідок незворотніх змін в організмі, повернення до життя неможливе. Біологічнусмерть в узагальненому вигляді визначають як незворотнє припинення життєдіяльності, тобто кінцеву стадіюіснуванняживої системи організму. В повній мірі ознаки біологічної смерті проявляються через добу.

Ознаками біологічної смерті є:

  • Висихання рогівки очей

  • "Котяче око" (ознака Білоглазова, яка з´являється при боковому здавленні очного яблука, після чого зіниця набуває овальної форми, що нагадує звужену зіницю ока кішки )

      • Зниження температури тіла ( відбувається поступово приблизно на градус на годину до температури оточуючого середовища).

  • Трупні плями.

  • Трупне заклякання.

  • Трупне розкладання.

Причини зупинки серця прийнято об'єднувати в дві групи – кардіогенної і некардіогенної природи. До першої відносяться інфаркт міокарду і важкі порушення серцевого ритму, набагато рідше - істинний розрив серця (постінфарктної аневризми). До другої групи відносять первинні катастрофи у системах дихання, обміну, нейроендокринній сфері. Наприклад, патогенетичний механізм зупинки серця на висоті сильного психоемоційного кризу полягає в гіперпродукції і посиленому викиді в кровкатехоламінів (гіперадреналінемія). Така зупинка потенційно здорового серця - найбільш сприятливий варіант в плані пожвавлення і повного відновлення життєдіяльності організму. Оборотністьпатологічнихзмін сумнівна, якщо зупинка серця або легенів була наслідком множинної травми, важкого пошкодження черепа і головного мозку, масивної крововтрати з тривалим періодом критичного знекровлення. Імовірність відновлення життєдіяльності невелика, коли зупинка кровообігу і дихання відбувається на фоні попередньої гіпоксії.

Більшість осіб, у яких виникла раптова зупинка кровообігу (РЗК), помирає. У тих, хто вижив, найчастіше РЗК була зумовлена фібриляцією шлуночків (VF) та виникала у присутності свідків. У таких випадках найчастіше причиною VF була ішемія серцевого м’язу, a пацієнтам негайно була виконана ефективна дефібриляція. Раптова смерть може спостерігатися при патології серцево-судинної системи або за відсутності в анамнезі подібних захворювань. В молодому віці частіше вмирають чоловіки, співвідношення між ними і жінками становить 3:1. Згідно з даними Н.А. Белоконя, у 20 % випадків РЗК настає під час заняття спортом, у 30 % – під час сну, у 50 % – при фізичній або психоемоційній активності.