Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
серце, кровообіг.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Змістовий модуль 7. Система кровообігу

Конкретні цілі:

  • Трактувати поняття системи кровообігу, механізми регуляції хвилинного об’єму крові (ХОК) як інтегрального показника кровообігу на основі аналізу параметрів гомеостазу відповідно рівня метаболізму.

  • Трактувати фізіологічні властивості серця що забезпечують його насосну функцію (автоматизм, збудливість, провідність, скоротливість), на основі аналізу електрокардіограми (ЕКГ), ХОК та механізми їх регуляції

  • Трактувати функцію серця як насосу на підставі тривалості серцевого циклу, структури його фаз і періодів, величини ХОК, тиску крові в камерах серця та в аорті й легеневій артерії, параметрів тонів серця.

  • Аналізувати регульовані параметри діяльності серця як насосу й робити висновки про механізми її регуляції.

  • Аналізувати основні параметри кровообігу й робити висновки про стан кровоносних судин (камери стиску, опору, обмінних, ємкісних) та механізми регуляції тонусу артеріальних і венозних судин.

  • Аналізувати стан судин мікроциркуляторного русла та робити висновки про фізіологічні механізми обміну рідини на рівні кровоносних і лімфатичних капілярів, обміну інших речовин.

  • Аналізувати регульовані параметри кровообігу й робити висновки про механізми регуляції системного кровообігу.

  • Аналізувати стан кровообігу і механізми його регуляції у людини під час здійснення функціональних проб (при зміні положення тіла, фізичному навантаженні).

  • Пояснювати особливості регіонарного кровообігу (коронарного, мозкового, легеневого, черевного) й робити висновки про стан кровоносних судин цих регіонів та їх регуляцію.

  • Аналізувати вікові зміни параметрів кровообігу й робити висновки про фізіологічні властивості серця як насоса, функції кровоносних судин та механізми регуляції кровообігу.

  • Пояснювати фізіологічні основи методів дослідження системи кровообігу: визначення артеріального й венозного тисків, пульсу, сфігмографії (СФГ).

Тема 9. Автоматія серцевої діяльності

Конкретна ціль заняття: Трактувати автоматію як необхідну умову для забезпечення насосної функції серця.

1.Теоретичні питання заняття.

    1. Автоматія серця, її докази.

    2. Ізольоване серце теплокровних і холоднокровних тварин і людини.

    3. Лігатури Станніуса, досліди та клінічні спостереження, аналогічні їм. Градієнт автоматії. Блокади серця, їх характеристика.

    4. Вплив температури на різні відділи серця.

    5. Провідна система серця людини. Послідовність і швидкість проведення збудження.

    6. Механізм виникнення збудження у провідній системі серця. ПД синоатріального вузла, його роль. Особливості у дітей.

    7. Тестові завдання.

    8. Тестування за системою “Крок-1”.

    9. Ситуаційні задачі.

2. Практична робота.

Тема 1. Реєстрація екг.

Мета роботи: ознайомитись з методикою реєстрації ЕКГ у трьох стандартних відведеннях.

Обладнання: електрокардіограф, 3 % розчин Na CI, марлеві прокладки, спирт, вата, ножиці, клей.

Порядок виконання роботи.

Протерти ватою, змоченою спиртом, ділянки шкіри на всіх кінцівках для накладання електродів. Змочити 3 % розчиномNaCI марлеві прокладки, покласти їх на шкіру під електроди. Включити електрокардіограф і записати калібрувальний сигнал за умов, що 1 мV повинен дорівнювати 1 см. Послідовно зареєструвати ЕКГ у 3 стандартних відведеннях. Позначити зубці, сегменти та інтервали.

Рекомендації до оформлення результатів практичної роботи.

Вклеїти ЕКГ до зошита, порівняти ЕКГ у 3 стандартних відведеннях, зробити висновок.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________