Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум_1.doc
Скачиваний:
273
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Судово-медична експертиза професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників Зміст практичного заняття

Студенту пропонується ситуаційна задача, що містить обставини кримінального провадження, пов’язаного із звинуваченням лікарів різних спеціальностей в професійних правопорушеннях.

Питання для визначення початкового рівня знань:

  1. Організація судово-медичної експертизи професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників (С. 440).

  2. Нормативно-правова регламентація комісійних експертиз (С. 441-442, Блок інформації).

  3. Питання, які найчастіше вирішує судово-медична експертна комісія при експертизі професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників (С. 441).

  4. Об’єкти експертизи при експертизі професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників (С. 442).

  5. Склад експертної комісії при проведенні експертизи професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників (С. 441-442).

  6. Особливості і методика проведення експертиз по «лікарських справах» (Блок інформації).

  7. Права та обов’язки членів експертної комісії (С. 442).

  8. Причини виникнення «лікарських справ» (С. 439).

  9. Лікарські помилки, їх види (С. 439-440).

  10. Нещасні випадки в медичній практиці (С. 440).

Блок інформації

Відповідно до законодавства України професійні та професійно-посадові злочини медичних працівників (часто вживається позаправовий термін «лікарські справи») тягнуть за собою кримінальну відповідальність згідно Кримінального кодексу.

Правовий порядок проведення судово-медичних експертиз у випадках «лікарських справ» встановлений відповідною нормативно-правовою базою, основними документами якої, крім Закону України «Про судову експертизу», Кримінального процесуального та Кримінального кодексів України, є «Інструкція про проведення судово-медичної експертизи», а також «Правила проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово-медичної експертизи», затверджені наказом МОЗ України № 6 від 17.01.1995 р.

«Лікарські справи» найчастіше виникають через скарги родичів померлих, що направлені в правоохоронні органи з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності медичних працівників (частіше лікарів) за ненадання або неналежне надання медичної допомоги, а також за несумлінне, недбале відношення до своїх професійних обов’язків, що спричинило несприятливий результат лікування. Головною причиною появи таких скарг найчастіше є груба, бездушна, нетактовна поведінка деяких лікарів, неуважне відношення їх до хворого або його родичів.

Експертиза за матеріалами «лікарських справ» має ряд особливостей, а саме:

  • наукова база проведення таких експертиз утворена в основному не

судово-медичними знаннями, як при інших видах судово-медичної експертизи, а науковими і нормативними положеннями, що існують у різних галузях медичної практики (хірургії, акушерстві, онкології, педіатрії, терапії і т.д.), тому до складу експертної комісії включаються відповідні висококваліфіковані фахівці, наділені правами, обов’язками і відповідальністю судових експертів;

  • обов’язковою є комісійна форма проведення;

  • об’єктом експертизи, як правило, є матеріали справи (медична документація, висновки первинних судово-медичних експертиз, дані допитів свідків, прото­колів огляду місця події і ін.);

  • експертиза проводиться не нижче, ніж в другій інстанції структури судово-медичної служби (на рівні обласного бюро) під головуванням головного обла­сного судово-медичного експерта, або в Головному бюро судово-медичної ек­спертизи МОЗ України.

Як будь-яка інша, дана експертиза передбачає наявність питань, що підлягають вирішенню, які надаються слідством у відповідній «Постанові».

Методика проведення експертиз передбачає послідовне виконання таких дій:

  • ретельний збір всієї необхідної інформації, складовими якої є власне матеріали криміна­льного провадження, медична документація в оригіналах, протоколи службового розс­лідування випадку органами охорони здоров’я, характеристики на медичних працівників, пояснення медичних працівників, нормативна документація – но­рмативно-правові акти, службово-розпорядницька документація лікувальної установи (накази, розпорядження, функціональні обов’язки конкретних меди­чних працівників і ін.); збір інформації забезпечується т. зв. доповідачем по справі – спеціально призначеним судово-медичним експертом бюро;

  • вивчення всієї документації всіма членами комісії;

  • складання відповідного «Висновку експерта», що включає вступну частину, обставини справи (докладні виписки з вивченої документації), резюмуючу частину («Підсумки») з відповідями на питання слідства.

Компетенція експертної комісії при розслідуванні справ про кримінальну відповідальність медичних працівників обмежується судово-медичною оцінкою фактів і не припускає юридичної оцінки їх (визнання провини лікаря або її заперечення, наявності в діяннях медичного працівника ознак правопорушень, що підпадають під дію цієї або іншої статті Кримінального кодексу України і т.п. Матеріали експертиз використовуються органами охорони здоров’я для профілактики правопорушень серед медичних працівників і покращення якості лікувально-профілактичної роботи.

ЗРАЗОК РОБОТИ СТУДЕНТА В РОБОЧОМУ ЗОШИТІ

Практичне заняття № 22. Судово-медична експертиза професійно-посадових правопорушень медичних і фармацевтичних працівників.