Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема № 2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
485.49 Кб
Скачать

Предстерилізаційна обробка інструментарію.

  1. Промиваємо інструменти в ємкості №1 (2,3 % розчин саніфекта, 3 % хлорамін).

  2. Замочуємо в ємкості №2 на 1 годину (2,3 % розчин саніфекта, 3 % хлорамін).

  3. Промиваємо під проточною водою 10 хв.

  4. (для хлораміну) в миючий розчин, підігрітий до 50 град. на 15 хвил. Потім ретельно миємо інструменти щітками, тампонами та йоршиками. Промиваємо під проточною водою.

  5. Знесолюємо інструменти в дистильованій воді пів хвилини.

  6. Просушуємо інструменти та стерилізуємо при температурі 1800С. 1 годину.

  7. Подаємо на стіл в лотках, накритих стерильною салфеткою.

Стерилізація інструментарію

Нові інструменти перед стерилізацією очшцають від мастила марлевими сєрветками, а потім бензином або ефіром.

Стерилізацію стоматологічних інструментів, у залежності від особливостей виробу, що стерилізується, проводять: термічним (кип'ятінням, повітряним, паровим, або хімічним методами.

Стерилізація кип'ятінням. Тсрмічна стсрилізація викликає загибель більшості мікроорганізмів. В залежності від виду мікроорганізму, фази його життєдіяльності (спори), методу термічпого впливу час загибелі мікробів коливається в широких межах - від 1 хвилини до декількох годин.

Кип'ятіння застосовуеться для стерилізаціі цільнометалевих інструментів, шприців, виробів з гуми. Для кип'ятіння інструментів використовують стерилізатор. Нагрівання здійснюеться газом, електрикою або паром. Стерилізація шляхом кип'ятіння в дисти-льованій воді проводиться протягом 60 хвилин від початку кипіння для хірургічних інструментів і 30 хвилин - для гумових рукавичок. Для зменшення утворення накипу в стерилізатор наливають дистильовану воду і добавляють бікарбонат натрію (питна сода) для одержання 1-2 % розчину. Ріжучі інструменти кип'ятять без соди протягом 3 хвилин, попередньо обгорнувши ріжучі частини марлею або ватою, оскільки скальпелі тупляться від поштовхів та ударів об інші інструменти.

Стерилізація сухим жаром. Має достатньо високу дію не тільки на вегетативні форми мікроорганізмів, але і на спори. До недоліків способу відносять тривалість стерилізації та обмеженість матеріалів, спроможних перенести такий метод стерилізації.

Сухим жаром стерилізують вироби зі склата металу. При температурі 180 °С інструменти стерилізують 60 хвилин, при температурі 160 °С - 50 хвилин. Такі вироби використовують безпосередньо після стерилізаціі або викладають на стерильний стіл і накривають стерильною серветкою на термін не більше 12 годин.

Для контролю сухожаровою стерилізаціі використовують хімічні тести: левоміцетин (температура плавления 160 °С), тіосечовину, винну кислоту (180 °С), янтарну кислоту (180-184 °С), аскорбінову кислоту (187-192 °С) барбітал (190-191 °С). Якщо в стерилізаційній камері була досягнута відповідна температура, хімічна сполука повинна бути цілком розплавлена і рівномірно забарвлена. Хімічні індикатори контролюють тільки один параметр - температуру, а термочасові індикатори - дозволяють одночасно контролювати як температуру, так і час стерилізаціі. При дотриманні режиму стерилізації термочасовий індикатор змінює свій колір до кольору еталона.

Паровим методом стерилізують вироби зі скла, металу, білизну, вироби з гуми (рукавички, трубки, зонди та ін.), латексу в парових стерилізаторах (автоклавах).

Режим стерилізаціі виробів зі скла, металу, текстилю: 132 °С - 2,0 кгс/см - 20 хв.

Режим стерилізаціі' виробів із гуми, латексу, полімерних матеріалів (ощадливий режим): 120 °С - 1,1 кгс/см - 45 хв.

При розкриванні упаковки будь-якого виду її вміст може бути використаний протягом 6 годин.

Хімічна (холодна) стерилізація рекомендується для виробів із полімерних матеріалів, гуми, скла та інших матеріалів, що не витримують тепловоїї обробки. Для стерилізаці'і використовують різні хімічні сполуки з різноманітних груп (галої'д-похідні, кислотовмісні речовини, альдегіди, фенолвмісні та поверхневоактивні речовини, гуанідіни, кислоти, луги тощо) або композиційні препарати на їх основі. Частіше всього стерилізацію проводять при кімнатній температурі (21±1 °С) наступними препаратами: 20 % розчином біанолу з експозицією 10 годин; дезоксоном-1 з експозицією 45 хвилин; 2,5 % глутаровим альдегідом з експозицією 360 хвилин.Вироби, що призначепі для хімічної стерилізаці'і, вільно розкладають у стерильній ємності з стерилізуючим розчином, повністю занурюючи вироби в розчин і заповнюючи ним внутрішні канали. По закінчениі стерилізаційної витримки вироби стерильним пінцетом витягають із розчипу, видаляючи його з каналів. Потім вироби переносять по черзі в три (при використанні 6 % розчину перекису водню - у дві) стерильні ємності зі стерильною дистильовапою водою для відмивання розчину. Металеві вироби відмивають не менше 5 хвилин у кожній ємності, інші вироби - не менше 15 хв. Вироби висущуготь за допомогою стерильних серветок, поміщають у стерильне простирадло, закладають у стерильний бікс і зберігають не більше 3 діб з моменту стерилізаці'і.

Холодна стерилізація ріжучих інструментів та стоматологічних дзеркал провадить-ся занурепням їх у 96 % спирт на 2 год. Зберігають інструменти в потрійному розчині (Fonnalini 20,0, Ac. carbolici 5,0, Natrii hydrocarbonatis 15,0, Aqua distillatae ad 1000 мл).

Останнім часом з'явилися нові розробки в гігієнічній обробці стоматологічного інстру-ментарію, що об'єднують процеси очищения, миття та дезінфекці'і. Фірма EMS+ (Швей-царія) запропонувала пристрій «ТЕРМТНАТОР», що монтується безпосередньо на сто-матологічній установці. У цьому пристро'і стоматологічний інструмснтарій (дзеркала, гладилки, пінцети та ін.) обробляються протягом 3 секунд.

АНТИСЕПТИКА

Антисептика - комплекс заходів, спрямованих на боротьбу з інфекцією в рані. Антисептика здійснюеггься мехапічпими, фізичними, хімічними та біологічними методами.

МЕХАНІЧНІ МЕТОДИ

Механічна антисептика полягас у первинній хірургічній обробці рани: висічеипя країв єі дна рани, видалення нежиттєздатних тканин і сторонніх тіл. До механічної антисептики відноситься метод промивання ран і порожнин антисептичними розчинами.

ФІЗИЧНІМЕТОДИ

Основна задача фізичних методів полягає у зовнішпьому дренуванні інфікованої рани за допомогою тампонів та дренажів, а також у висушуванні рани та проведенні теплових і світлових процедур.

ХІМІЧНІ МЕТОДИ

Хімічна антисептика забезпечус знищення мікробної флори в paні за допомогого різноманітних хімічних сполук. До групи хімічних антисептиків входять препарати, що застосовуються для знезаражування рук, операційного поля, інструментів тощо.

БІОЛОПЧНІ МЕТОДИ

Біологічна антисептика спрямована на підвищення захисних сил організму, створен-ия несприятливих умов для розвитку мікрооргапізмів у рані.

До біологічних антисептиків відносяться антибіотики, ферменти, імунні сироватки.

Матеріали для самоконтролю:

Соседние файлы в предмете Детская стоматология