Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема № 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
638.71 Кб
Скачать

Нижня щелепа

Центральний різець. Це наймен­ший зуб постійного прикусу. Долотоподібна вузька коронка по­рівняно висока, вестибулярна її повер­хня дещо випукла, язикова, навпаки, увігнута. На різальному краї коронки зуба, який щойно прорізався, добре видно три невеличких зубці. Медіаль­ний і дистальний кути коронки мало відрізняються один від одного. На вес­тибулярній поверхні зубір різального краю переходять у невеликі поздовжні емалеві валики. Корінь порівняно короткий, сплющений у медіодистальному на­прямку, на поперечному зрізі має овальну форму. Майже непомітні оз­наки кривизни коронки і відхилення кореня. Загалом порожнина зуба відповідає його зовнішній формі. Вер­хівка кореня може бути нахилена до се­рединної (медіальної) площини.

Боковий різець дещо більший за центральний. Коронка також має долотоподібну форму, сплющена в ділянці різального краю. На вестибулярній поверхні коронки зуба, який щойно прорізався, є не­великі поздовжні валики, які закін­чуються на різальному краї добре означеними трьома зубцями. Різальний край має розбіжності в кутах: дистальний кут тупий, дещо закруглений, виступає у бік ікла, ме­діальний — більш гострий. Зуб має один прямий корінь, сплющений з боків, з поздовжніми борозенками на контактних повер­хнях, на поперечному зрізі має овальну форму. Верхівка кореня відхилена дистально. Порожнина коронки зуба щілиноподібної фор­ми, кореневий канал вузький.

Ікло. За будовою зуб подібний до відповідного зуба верхньої щеле­пи, але дещо менший. Ко­ронка частково зберігає ромбоподі­бну форму, проте виглядає вужчою, подовженою, вестибулярна її повер­хня опукла. На різальному краї є центральний горбок. Медіальна ча­стина різального краю коротша, ніж дистальна, у зв'язку з чим медіаль­ний кут гостріший і розташований далі від шийки зуба. Корінь дещо сплющений з боків, па поперечному зрізі має овальну форму. Верхівка кореня відхилена дистальне. Порожнина зуба має веретеноподібну форму з найбільшим стовщенням у ділянці шийки зуба.

Перший премоляр. Коронка першого премоляра на поперечно­му зрізі має округлу форму. Вестибулярна поверхня корон­ки довша, ніж язикова. Жувальна поверхня має два горбки: щічний - більший, значно нахилений до середини і язиковий, який нахилений менше Горбки жувальної поверхні з'єднані між собою валиком, по боках якого розташовані невеликі заглиблення (ямки). Унаслідок різної величини горбків жувальна поверхня дещо скошена в язико­вий бік. Корінь один, прямий, трохи сплющений з боків. Верхівка коре­ня відхилена в дистальному на­прямку. Порожнина зуба відпові­дає його зовнішнім контурам. По­рожнина коронки без чіткої межі переходить у кореневий канал

Другий премоляр. Коронка частково нагадує форму ікла, про­те на поперечному зрізі не має такої округлої форми. Другий премоляр дещо більший, ніж перший Горб­ки жувальної поверхні розвинені однаково Вони поділені між собою емалевим валиком, по боках якого розташовані невеликі заглиблення (ямки). Корінь, як правило, один, дещо сплющений, його бокові по­верхні гладенькі. Верхівка кореня відхилена дистальне.

Перший моляр. Коронка має кубічну форму. На жу­вальній поверхні розташовані п'ять горбків три щічних і два, більш роз-винених, язикових. Із щічних горбків найбільше виділяється ди­стальний. Горбки жувальної по­верхні поділені Ж-подібною фісу-рою, поздовжня частина якої сягає емалевих валиків по краю коронки Поперечні фісури цієї поверхні можуть переходити на вестибулярну поверхню і закінчуватися на ній невеликими заглибленнями (сліпими ямками).

Дистальний корінь дещо коротший, ніж медіальний, пряміший і має один кореневий канал. Медіальний корінь сплющений, з глибо­кими поздовжніми борознами на широких бокових поверхнях, дуго­подібно вигнутий, має два кореневих канали медіально-щічний і медіально-язиковий.

Другий моляр. За розміра­ми поступається першому, про­те має подібну до нього форму коронки і кількість коренів. Ку­бічна, дещо подовжена в медю-дистальному напрямку коронка має на жувальній поверхні чоти­ри горбки — два щічних і два язи­кових, причому останні розви­нені більше. Поздовжня фісура на жувальній поверхні розташо­вана ближче до язикового краю Поперечна фісура може виходи­ти на вестибулярну поверхню коронки і закінчуватися на ній сліпою ямкою. Зуб має два корені — меді­альний і дистальний Дисталь­ний корінь великий, прямий, ок­руглий або овальний на попереч­ному зрізі. Медіальний корінь сплющений у медюдистальному напрямку, на його бокових по­верхнях є невеликі борозенки. Верхівка кореня спрямована дистально. Кореневі канали — медіаль­но-щічний і медіально-язиковий — загнуті, погано прохідні, нерідко анастомозують між собою, на верхівці кореня відкриваються ізольованими отворами. Кореневі канали у дітей та підлітків значно ширші, ніж в осіб старшого віку, в яких просвіт каналів поступово звужується, особли­во у верхівковій частині, аж до повної обтурації.

У коренях постійних зубів крім основного каналу є додаткові -різних довжини, діаметра і розташування, в яких містяться дельто­подібні розгалуження пульпи (верхівкова дельта).

У кореневих каналах тимчасових зубів додаткові розгалуження кореневої пульпи виражені менше, іноді їх зовсім немає або вони зни­кають з початком розсмоктування кореня.

Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (приклад)

1. Подовжній зріз якого зуба зображений на малюнку:

а - перший премоляр нижньої щелепи;

б - тимчасовий моляр нижньої щелепи;

в - другий премоляр нижньої щелепи;

г - тимчасове ікло нижньої щелепи;

д - перший постійний моляр.*

2. На верхній зубній дузі в періоді постійного прикуса є:

а - 4 різці, 2 ікла, 4 премоляри, 6 молярів; *

б - 8 різців, 4 ікла, 4 премоляри, 12 молярів;

в - 2 різці, 1 ікло, 2 премоляри, 3 моляри;

г - 4 різці, 2 ікла, 8 премолярів, 8 молярів.

3. Подовжній зріз (у фронтальній площині) якого зуба зображений на малюнку:

а - перший премоляр верхньої щелепи;

б - тимчасовий перший моляр верхньої щелепи;

в - другий премоляр верхньої щелепи;

г - постійний перший моляр верхньої щелепи; *

д - постійний перший моляр нижньої щелепи.

Література.

Основна:

1.Лекції , що читаються на кафедрі стоматології дитячого віку.

2. Л. О. Хоменко, О. І. Остапко, О. Ф. Конанович, та ін. Терапевтична стоматологія дитячого віку.- Видавництво "Книга плюс", 1999

3.Боровський Г.В., Барішева Ю.Д., Максимов К. М. и др. Терапевтическая стоматология. — М.: Медицина, 1997.

4.Магид И.А., Мухін А.П. Фантомний курс терапевтической стоматологии.: Атлас. М.: Медицина, 1996.

Додаткова:

1.Данілевський М.Ф., Грохольський А.П., Політун А.М. та ін. Практикум з терапевтичноїстоматології (фантомний курс) - Львів: 1993.

2.Справочник по стоматологии / Мод ред. А.И.Рибакова —М.: Медицина, 1993.

Соседние файлы в предмете Детская стоматология