Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема № 7 укр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
233.47 Кб
Скачать

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Перерахувати основні концепції препарування каріозних порожнин.

  2. Знати принципи препарування по Блеку .

  3. Знати структурні елементи отпрепарированной каріозної порожнини по Блеку.

  4. Перерахувати які порожнини відносяться до 3 класу по Блеку.

  5. Перерахувати які порожнини відносяться до 4 класу по Блеку.

  6. Знати основні особливості препарування порожнин 3-4 класів по Блеку залежно від глибини поразки і пломбувального матеріалу .

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

  1. Відпрепарувати каріозну порожнину 3 класу по Блеку .

  2. Відпрепарувати каріозну порожнину 4 класу по Блеку .

5. План і організаційна структура учбового заняття по дисципліні.

Етапи заняття

Розподіл часу

Види контролю

Засоби навчання

1 1

Підготовчий етап

15хв

практичні завдання, ситуаційні завдання, усний опит по стандартизованих переліках питань.

підручники, допомога, методичні рекомендації

  1. 1.1

Організаційні питання.

1.2

Формування мотивації.

1.3

Контроль

початкового рівня підготовки.

2.

Основний етап

55хв

3.

Завершальний етап

20 хв

тестові завдання

тестові завдання

3.1

Контроль кінцевого рівня підготовки.

3.2

Загальна оцінка учбової діяльності студента.

3.3

Інформування студентів про тему наступного заняття.

Зміст теми:

Препарування каріозної порожнини полягає в інструменталь­ному видаленні нежиттєздатних, уражених карієсом тканин зуба. Препарування складається з декількох пов'язаних між собою по­слідовних етапів:

— розкриття та розширення порожнини; некректомія (видалення із зуба зруйнованого дентину та емалі);

— формування каріозної порожнини;

— оброблення країв порожнини.

Під час препарування каріозної порожнини доцільно дотриму­ватися таких умов: 1) використовувати високі і надвисокі швидкіснібори з охолодженням їх водою; 2) не здійснювати значний тиск на тканини зуба, тому що це веде до оборотних змін у пульпі зуба за будь-яких швидкостей обертання бора внаслідок перегрівання тканин зуба;3) використовувати бори з твердих сплавів чи алмазні головки неве­ликих розмірів, що зменшує перегрівання тканин; 4) використовува­ти справні наконечники, що запобігає вібрації бора; 5) застосовувати гострі (бажано нові) бори; 6) проводити препарування переривчасте, що скорочує тривалість контакту бора з тканинами зуба.

Розкриття каріозної порожнини полягає у видаленні навислої на краях входу в порожнину емалі з метою створення зручного дос­тупу для огляду і подальшого препарування. Для виконання цієї опе­рації краще скористатися турбінним наконечником, фісурним або кулястим алмазним бором. Кулястий бор уводять у каріозну порож­нину і уривчастими рухами (від дна порожнини назовні) видалять навислу емаль. При роботі фісурним бором його бічними гранями випилюють надлишок тканин доти, доки стінки порожнини не ста­нуть прямовисними.

Некректомію починають гострим екскаватором, підібраним за розміром каріозної порожнини. У плащовому дентині волокна роз­ташовані радіальне, тому екскаватор слід заглиблювати в напрямку до осі зуба, у припульпарному дентині волокна розташовані танген­ціальне, тому екскаватор слід заглиблювати в поперечному напрям­ку. Додержання цих правил запобігає випадковому оголенню пуль­пи. Твердіші шари ураженого дентину видаляють за допомогою ку­лястого або конусоподібного бора, виготованого з твердих сплавів. Некротичний дентин краще видаляти за допомогою наконечника ме­ханічної бормашини.

Формування каріозної порожнини передбачає створення такої її форми, яка б сприяла найліпшій фіксації пломби. Особливості фор­мування каріозної порожнини залежать від етапу розвитку зуба, ло­калізації іюрожнини, її глибини, пломбувального матеріалу для по­стійної пломби.

Оброблення емалевого краю — останній етап препарування карі­озної порожнини. У процесі препарування емалі пучки емалевих призм, що мають радіальний напрямок, розсікаються, частково вида­ляються. Пучки призм з такими дефектами згодом можуть руйнува­тися. Тому емалевий край рекомендується зрізати під кутом 40-450до площини емалі. Формувати емалевий край слід дрібнозернисти­ми головками циліндричної або конічної форми відповідного розміру.

При препаруванні каріозних порожнин під пломбувальні мате­ріали з низькими адгезивними властивостями (амальгама, силікофос-фатні цементи) доцільно дотримуватися принципів препарування, розроблених Блеком, а саме:

— формувати порожнину шляхом профілактичного розширення зони карієсу для попередження його рецидиву. Такий підхід пе­редбачає видалення всіх ямок і фісур на жувальній поверхні навіть у разі локалізованого ураження однієї з них. Тобто всі, навіть маленькі каріозні порожнини штучно розширюють до горбків, випуклих поверхонь коронки — так званих імунних зон, які майже не уражуються каріозним процесом. При цьому вида­ляється значна частина здорових тканин зуба;

— каріозну порожнину формують з урахуванням ретенції та резистен­тності пломбувального матеріалу. При цьому порожнині надається достатня глибина і формуються необхідні ретенційні пункти;

— унаслідок формування отримують необхідну зручну форму по­рожнини. Іноді форму порожнини слід змінити, щоб зробити її зручнішою для пломбування;

— каріозний дентин видаляють увесь, головним чином при профілак­тичному розширеній порожнини і наданні їй коробкоподібної форми;

—емалевий край додатково обробляють для видалення емалевих

призм, що втратили опір, з метою запобігання рецидиву карієсу.

Препарування каріозних порожнин за Блеком проводять у разі пломбування амальгамою та цементами, що не мають хімічної адгезії до твердих тканин зуба.

Каріозні порожнини III та IV за Блеком тимчасових і постійних зубів за Блеком у дітей зустрічаються надзвичайно часто. Ураження пришийкових ділянок зубів, здебільшого тимчасових, значно поширені внаслідок незавершеної мінералізації емалі зубів, які щойно прорізались. Широко розповсюджений карієс фронтальних зубів, які прорізуються раніше за інших. Активний перебіг карієсу у дітей призводить до швидкого утворення порожнин, що потребують оперативного лікування, одним з найважливіших етапів якого є їх препарування з урахуванням розташування і глибини дефекту, віку дитини, стадії формування зуба, а також виду пломбувального матеріалу, обраного для наступного його відновлення.

Каріозні порожнини III, IV та V класів за Блеком тимчасових і постійних зубів за Блеком у дітей зустрічаються надзвичайно часто. Ураження пришийкових ділянок зубів, здебільшого тимчасових, значно поширені внаслідок незавершеної мінералізації емалі зубів, які щойно прорізались. Широко розповсюджений карієс фронтальних зубів, які прорізуються раніше за інших. Активний перебіг карієсу у дітей призводить до швидкого утворення порожнин, що потребують оперативного лікування, одним з найважливіших етапів якого є їх препарування з урахуванням розташування і глибини дефекту, віку дитини, стадії формування зуба, а також виду пломбувального матеріалу, обраного для наступного його відновлення.

Форми відпрепарованих порожнин III класу в тимчасових різцях

Представлені варіанти формування порожнини з допоміжною площадкою на вестибулярній поверхні (А), без площадки (Б), з площадкою у пришийковій зоні при наявності декальцинованої емалі (В). Центральна вісь сформованої аппроксимальної порожнини при її виведенні на вестибулярну поверхню повинна бути перпендикулярною до лінії, дотичної до цієї поверхні (Г).

Форма відпрепарованих порожнин III класу в тимчасових іклах

Допоміжна площадка звичайно формується на піднебінній поверхні верхніх іклів та на вестибулярній - нижніх. Центральна вісь сформованої аппроксимальної .лорожнини при її виведенні на вестибулярну або оральну поверхню повинна бути перпендикулярною до лінії, дотичної до поверхні формування допоміжної площадки.

Структурно-логічна схема змісту теми

Препарування порожнин III класу

Можливі варіанти форму­вання порож­нини

Умови вибору кожного варіанту

трикутної

з додатко-

з додатко-

з додатко-

об'єднання

або оваль-

вою пло-

вою пло-

вими пло-

порожнин

ної форми

щадкою на

щадкою на

щадками

на обох ап-

без виве-

піднебінній

вестибуля-

на язиковій

проксима-

дення на

(язиковій)

рній повер-

і вестибу-

льних ло-

інші повер-

поверхні

хні

лярній по-

верхнях че-

хні

верхнях

рез піднебі-

нну або ве-

стибулярну

поверхню

невелика

Обширна

обширна

обширна

ураження

глибина

порожнина

порожнина

порожнина

обох ап-

порожнини

при відсут-

при відсут-

при відсут-

проксима-

і достатній

ності ден-

ності ден-

ності ден-

льних по-

доступ до

тин ної ос-

тин ної ос-

тинної ос-

верхонь

неї

нови язи-

нови вести-

нови вести-

значного

кової стін-

булярної

булярної і

розміру

ки;

стінки (в

язикової

недостат-

постійних

стінок (в

ній доступ

зубах - за

постійних

при висо-

умови зас-

зубах - за

ких косме-

тосування

умови зас-

тичних ви-

сучасних

тосування

могах (пос-

естетичних

сучасних

тійні зуби);

матеріа-

естетичних

поширення

лів);

матеріа-

каріозного

недостат-

лів);

процесу на

ній доступ

поширення

язикову

при відсут-

каріозного

стінку

ності висо-

процесу на

ких косме-

вестибуля-

тичних ви-

рну і язико-

• ■"

мог (тимча-

ву стінки

сові зуби);

поширення

каріозного

процесу на

вестибуля-

рну стінку

Препарування порожнин IV класу

Можливі

без додаткової

з додатково

площадкою:

варіанти

площадки

Вздовж різального

на язиковій повер-

форму-

краю

хні біля язикового

вання

валика (не менше

порож-

1/4-1/3 площі)

нини

Умови

достатня кількість

широкий стертий

великий розмір

вибору

емалі і малі розмі-

різальний край і

порожнини

кожного

ри порожнини;

невеликі розміри

варіанту

пломбування без

основної порожни-

відтворення кута

ни

коронки;

застосування ком-

позитних матеріа-

лів з універсаль-

ними адгезивними

системами

Матеріали для самоконтролю:

Соседние файлы в предмете Детская стоматология