Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Khirurgichny_profil-2

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Крок 2. Загальна лікарська підготовка 2014 рік

2. Хірургічний профіль-2

211

До відділення травматології поступив хлопчик двох років зі скаргами на біль та деформацію правого стегна. На рентгенограмі має місце перелом стегна зі зміщенням по довжині. Який метод лікування показаний даному пацієнту?

@ Скелетне витяжіння за Шеде

Закрита репозиція

Інтрамедулярний остеосинтез

Накладання апарата Ілізарова

Наокісний остеосинтез

#

212

Хворий 47-ми років скаржиться на інтенсивний біль у правій підреберній ділянці з іррадіацією в праву надключичну ділянку. Шкіра і склери іктеричні. При пальпації напруження і болісність у правому підребер'ї. Температура тіла - 38,8oC, лихоманка. У крові: лейкоцитоз 11,2*109/л, білірубін загальний 112 мкмоль/л (прямий - 86 мкмоль/л, непрямий - 26 мкмоль/л). Яка патологія найбільш імовірна?

@ Холангіт

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Пухлина підшлункової залози

Проривна дуоденальна виразка

#

213

У дівчинки 4-х років протягом чотирьох діб спостерігається підвищення температури тіла до 38,5oC. Дитина відмовляється від їжі. Останні дві доби погіршилось дихання носом і ротом. При мезофарингоскопії спостерігається гіперемія і збільшення піднебінних мигдаликів, а також гіперемія і випинання задньої стінки ротоглотки, що суттєво звужує просвіт ротоглотки. Яке ускладнення ангіни виникло?

@ Заглотковий абсцес

Паратонзилярний абсцес

Парафарингеальний абсцес

Флегмона дна порожнини рота

Стеноз гортані

#

214

Хворий 27-ми років отримав колоту травму нижче пупартової зв'язки, що супроводжувалась інтенсивною артеріальною кровотечею. Найкращим методом тимчасової зупинки кровотечі у хворого буде:

@ Стискаюча пов'язка

Накладання джгута Есмарха

Максимальне згинання кінцівки

Спроба перетиснути судину затискачем

Зашивання рани

#

215

Хворому 49-ти років, який готується до операції з приводу раку шлунку, проводиться передопераційна інфузійна терапія. В праву ліктьову вену введено до 3,0 л рідини. На наступну добу він відчув тягнучий біль у ділянці правого плеча. Об'єктивно: на внутрішній поверхні плеча відмічається повздовжня смуга гіперемії, набряклість шкіри, болючий тяж. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

@ Гострий тромбофлебіт

Прокол вени та набряк паравенозної клітковини

Некроз паравенозної клітковини

Гострий лімфангоїт

Флегмона паравенозної клітковини

#

216

Хвора 23-х років госпіталізована у хірургічну клініку в ургентному порядку із симптомами гострої кишкової непрохідності. З анамнезу відомо, що 2 роки тому вона оперована з приводу гострого деструктивного апендициту. Протягом цих двох років її неодноразово непокоїли здуття живота та болі. Який з перерахованих нижче етіологічних факторів призвів до виникнення кишкової непрохідності у хворої?

@ Спайки у черевній порожнині

Дивертикул клубової кишки

Доліхосигма

Порушення харчового режиму

Глистяна інвазія

#

217

Хворий 48-ми років скаржиться на біль у нижніх кінцівках, особливо при ходінні, переміжну кульгавість, відчуття заніміння в пальцях ступнів, похолодання кінцівок, неспроможність пройти більше 100 м. Спить з опущеною ногою. Пацієнт палить з 16-ти років, зловживає алкоголем, страждає на ІХС. Ліва нижня кінцівка холодніша за праву, виявляється сухість шкіри кінцівок, пульсація на артеріях ступнів не визначається, на стегнових артеріях збережена. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Облітеруючий ендартеріїт

Діабетична ангіопатія

Синдром Леріша

Хвороба Рейно

Глибинний тромбофлебіт

#

218

Хвора 36-ти років скаржиться на швидку стомлюваність, сонливість, сухість шкіри, випадання волосся, набряк обличчя. Місяць тому оперувалася з приводу тиреотоксикозу. Функція якої залози порушена у хворої?

@ Щитоподібної (гіпотиреоз), внаслідок порушень техніки операції

Гіпофізу, внаслідок пухлини

Надниркових (гіпернефрома)

Паращитоподібних, внаслідок видалення під час операції

Яєчника, внаслідок пухлини

#

219

При перев'язці в'ялогранулюючої рани виявлено ураження її синьогнійною паличкою. Який засіб найкраще використати для санації даної рани?

@ Розчин борної кислоти

Біогенні стимулятори

Сульфаніламіди

Саліцилова кислота

Антибіотики

#

220

При визначенні груп крові виявилась позитивною реакція ізогемаглютинації із стандартними сироватками А (ІІ) і В (ІІІ) груп і негативною - із 0 (І) і АВ (ІV) груп. Про що свідчить даний результат?

@ Непридатність стандартних сироваток

Перша група крові

Друга група крові

Третя група крові

Четверта група крові

#

221

Хворий 46-ти років скаржиться на сильний біль у животі нелокалізованого характеру, біль у правому надпліччі, багаторазове блювання, почервоніння сечі. Початок захворювання пов'язує із вживанням алкоголю. Об'єктивно: обличчя гіперемоване, АТ- 70/40 мм рт.ст. При рентгенографії живота - патологічних тіней не виявлено. Амілаза крові - 54 мг/год/л. Протромбін - 46%. Який попередній діагноз?

@ Гострий панкреатит

Гострий інфаркт міокарда

Перфоративна виразка шлунка

Тромбоз мезентеріальних судин

Розшаровуюча аневризма черевного відділу аорти

#

222

Хвора 65-ти років поступила зі скаргами на присутність масивної макрогематурії з відходженням безформенних згортків крові, частий болючий сечопуск. Відзначає також помірне cхуднення впродовж 3-4 місяців. Макрогематурія, яка не супроводжується болями та дизурією, вперше з'явилась 3 місяці тому без видимих причин, та через декілька днів кровотеча самостійно припинилась. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Пухлина сечового міхура

Сечокам'яна хвороба

Пухлина нирки

Хронічний цистит

Гострий цистит

#

223

Хворий 43-х років впродовж останніх 6-ти місяців відмічає важкість в епігастральній ділянці. Не обстежувався. Напередодні ввечері зловживав горілкою. Ранком було блювання, а після фізичного навантаження через 30 хвилин запаморочення і гематемезіс великою кількістю. Про яку патологію слід думати в першу чергу?

@ Синдром Мелорі-Вейса

Хвороба Менетріє

Виразка шлунка

Перфоративна виразка

Синдром Золлінгера-Еллісона

#

224

Хвора 54-х років скаржиться на сильний свербіж, печіння та різь у очах, почервоніння шкіри у ділянці зовнішніх куточків очної щілини. Об'єктивно: шкіра біля зовнішніх куточків очної щілини мацерована, екзематозно змінена, наявні поодинокі мокнучі тріщини. Кон'юнктива повік гіперемована, розпушена. Виділення незначні у вигляді тягучого слизу. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Хронічний кон'юнктивіт

Гострий кон'юнктивіт

Ячмінь

Блефарит

Алергічний дерматит повік

#

225

Хворий 56-ти років доставлений до приймального відділення з відмороженнями обох ступень. Що необхідно зробити потерпілому?

@ Накласти пов'язку, ввести судиннорозширюючі препарати

Призначити серцеві препарати

Помістити ноги в гарячу воду

Розтерти снігом ступні

Накласти спиртовий компрес

#

226

Хворий 28-ми років отримав глибоку різану рану правого стегна. У приймальному відділенні черговий хірург виконав первинну хірургічну обробку рани з накладанням первинного шва. Через 4 доби в ділянці рани з'явились біль, почервоніння шкіри, набряк, гнійні виділення із щілини рани, підвищення температури тіла до 39oC. Про яке ускладнення рани можна думати і що потрібно зробити?

@ Нагноєння рани, потрібно зняти шви і дренувати рану

Інфільтрат, накласти зігріваючий компрес

Бешиха, призначити антибіотики

Правець, активно-пасивна імунізація проти правцю

Лімфангоїт, накласти зігріваючий компрес

#

227

Потерпілий 29-ти років з вогнепальним пораненням терміново доставлений у стаціонар без свідомості. Об'єктивно: шкіра та слизові бліді, ціанотичні, дихання справа різко ослаблене, в нижніх відділах не вислуховується, на рівні 6 ребра по передній пахвовій лінії раньовий отвір з помірною кровотечею та проходженням повітря на вдосі. Рентгенологічно: куля в плевральній порожнині. Яка лікувальна тактика?

@ Термінова торакотомія

Торакоскопія з видаленням кулі

Переведення клапаного пневмотораксу у відкритий

Дренування плевральної порожнини

Туга пов'язка на рану

#

228

Хворий 39-ти років скаржиться на головний біль, утруднення носового дихання, гнійні виділення з носа протягом 2 тижнів. Місяць назад пломбував верхній премоляр праворуч. Рентгенологічно визначається інтенсивне затінення правої гайморової пазухи. При діагностичній пункції її отримана велика кількість густого крихтоподібного гною з неприємним запахом. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Хронічний гнійний одонтогенний гайморит

Гострий гнійний гайморит

Хронічний гнійний гайморит

Хронічний атрофічний гайморит

Пухлина гайморової пазухи

#

229

У хлопчика 6-ти років у анамнезі: повторні пневмонії, часті гострі респіраторно-вірусні захворювання. Об'єктивно: задишка при фізичному навантаженні, незначна втомлюваність. Систолічний шум з епіцентром у ІV міжребер'ї зліва. Ліва відносна тупість по середньоключичній лінії. Згідно з даних інструментальних методів дослідження (електрокардіографія, ехокардіографія) був встановлений діагноз: дефект міжшлуночкової перегородки, стадія субкомпенсації. Який основний метод лікування?

@ Оперативне лікування

Фітотерапія

Лікування не потребує

Консервативне лікування

Призначити індометацин

#

230

Хворий 66-ти років доставлений до лікарні із загальним охолодженням тіла. Об'єктивно: хворий блідий, дихання поверхневе. АТ- 100/60 мм рт.ст., Ps- 60/хв. Під час пальпації живота та грудей - патологічних знаків не виявлено. Температура тіла 34,8oC. Запах алкоголю з рота. Які рекомендації при наданні допомоги?

@ Тепла ванна + в/в введення теплих розчинів

Зігрівання тіла грілками

Форсований діурез

Розтирання снігом і алкоголем

Протишокова терапія

#

231

Хворий 27-ми років, тракторист. Чотири дні тому відчув біль у лівій аксилярній ділянці, загальну слабкість, підвищення температури тіла до 38oC. По медичну допомогу не звертався до появи болючого затвердіння в зазначеній ділянці. Об'єктивно: в лівій пахвовій ділянці різко болюче конусоподібне утворення розміром 3x2,5 см, з деструкцією на гострій верхівці в центрі, виділяється гній, гіперемія шкіри навколо. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Гідраденіт

Карбункул

Фурункул

Лімфаденіт

Абсцес

#

232

Хворий 40-ка років доставлений у тяжкому стані зі скаргами на ядуху, кашель із відходженням гнійного харкотиння, підвищення температури до 39,5oC. Хворіє протягом 3-х тижнів. Дільничий терапевт 2 тижні тому встановив діагноз гострої правобічної пневмонії. Погіршення стану останні 3 доби - зростали задуха, слабкість, відсутність апетиту. За даними рентгенографії органів грудної клітки: округла тінь в нижній долі правої легені з горизонтальним рівнем, правий синус чітко не візуалізується. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Абсцес правої легені

Гостра плевропневмонія

Емпієма плеври справа

Ателектаз правої легені

Ексудативний плеврит

#

konec:

#end

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]