Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести микроба4.doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
521.73 Кб
Скачать

Крок 2006-2007

Тема

Патогенні найпростіші. Плазмодії малярії та токсоплазми. Морфологія та біологічні властивості. Лабораторна діагностика захворювань.

Базові тести

№ 1. Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворіла малярією знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання ?

  1. Рецидив

  2. Реінфекція

  3. Суперінфекція

  4. Персистуюча інфекція

  5. Вторинна інфекція

№ 2. У жінки 32 років з безсимптомним перебігом хвороби народилася вдруге мертва дитина з вираженою мікроцефалією. Про яку хворобу в першу чергу слід подумати лікарю?

A. Бруцельоз

B. Сифіліс

C. Токсоплазмоз

D. Гістоплазмоз

E. Лістеріоз

№ 3. При бактеріоскопічному дослідженні мазків спинномозкової рідини, забарвлених за Романовським –Гімзе, виявлені найпростіші у формі напівмісяця з загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою та рубіновим ядром. Збудник якого захворювання виявлено?

A. Токсоплазмоз

B. Малярія

C. Лейшманіоз

D. Трипаносомоз

E. Амебіаз

№ 4. Хворий Н., 40 років, після багатомісячного плавання в районах Західної Африки повернувся додому. Через 15 днів відчув слабкість, головний біль, підвищилась температура, з'явилась лихоманка. Лікарем поставлений діагноз "малярія". Якими методами лабораторної діагностики можна підтвердити цей діагноз?

A. Бактеріологічний, алергічний

B. Мікроскопічний, серологічний

C. Бактеріоскопічний, біологічний

D. Серологічний, біологічний

E.Мікроскопічний, культуральний

№ 5. Скільки часу триває еритроцитарна шизогонія у P.vivax?

  1. 24 Години

  2. 48 Годин

  3. 72 Години

  4. 1 Годину

№ 6. До лікаря звернулась вагітна жінка зі скаргами характерними для токсоплазмозу. Для підтвердження клінічного діагнозу в неї взято кров. Які серологічні реакції необхідно поставити в цьому випадку?

A. Реакція Васермана

B. Реакція преципітації

C. Реакція нейтралізації

D. Реакція Відаля

E.Реакція зв'язування комплементу

№ 7. В лабораторію доставлена сеча кольору «чорної кави», при дослідженні якої було виявлено гемоглобін та білок. Відомо, що хворий у зв’язку з підозрою на малярію приймав протималярійні препарати. Яке ускладнення можна запідозрити?

  1. Алергічна реакція.

  2. Кровотеча

  3. Схильність еритроцитів до гемолізу

  4. Все перераховане

№ 8. В мазку крові виявлені трофозоїти, які займають 1/2- 1/3 еритроциту. Форма овальна, злегка витягнута, вакуоль відсутня, пігмент у вигляді окремих крупних зерен. Визначте вид плазмодія.

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 9. В мазку крові виявлені трофозоїти стрічкоподібної форми, які лежать поперек еритроциту. З однієї сторони тіла паразиту видно витягнуте по краю ядро, на протилежній стороні зібраний пігмент. Визначте вид найпростішого?

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 10. В мазках крові виявлені морули. Визначте до якого виду малярійного плазмодія вони відносяться, якщо в морулі 12-18 мерозоїтів, розташовані хаотично, купка пігменту збоку.

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 11. В мазках крові виявлені морули. Визначте до якого виду малярійного плазмодія вони відносяться, якщо в морулі 8-12 крупних мерозоїтів, лежать хаотично навколо купки пігменту.

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 12. В мазках крові виявлені морули. Визначте до якого виду малярійного плазмодія вони відносяться, якщо в морулі 8-12 крупних мерозоїтів, лежать навколо купки пігменту у вигляді правильної розетки.

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 13. У важкого хворого на малярію в мазках крові виявлені морули, які складаються із великої кількості ( в середньому 18) хаотично розташованих мерозоїтів. До яких видів плазмодія можна віднести вказані морули?

  1. P.vivax

  2. P.malariae

  3. P.falciparum

  4. P.ovale

№ 14. При яких видах малярійних плазмодіїв людини в товстій краплі крові зберігаються уражені еритроцити?

  1. P.vivax

  2. P.ovale

  3. P.malariae

  4. P.falciparum

№ 15. Які із збудників малярії можуть викликати віддалені рецидиви захворювання?

  1. P.vivax

  2. P.ovale

  3. P.malariae

  4. P.falciparum

№ 16. Український громадянин виїжджав в довготривале відрядження в тропічну країну, де з профілактичною метою приймав протималярійні препарати. При поверненні в Україну, через деякий час, у нього підвищилась температура тіла. Чи необхідно думати у цьому випадку про можливість захворювання на малярію і що необхідно призначити?

  1. Мікроскопічне дослідження крові двічі на протязі доби

  2. Протималярійні препарати

  3. Жарознижуючі

  4. Підозра на можливість малярії не обґрунтована