Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SKHIDNI_SLOV.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Східні слов’яни на території україни

ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ СЛОВ’ЯН: Дунайська (ХІІІ – ХV ст.), скіфо-сарматська, Вісло-Дністровська, Вісло-Одерська (30-40 роки ХХ ст.), Дніпро-Одерська (50-60 роки ХХ ст.)

Процес виникнення держави в vііі-іх ст. Зміни в господарстві

Землеробство

Ремесла

Розвиваються окремі райони одного

залізоробне (з різними відгалуженнями –

землеробства, вони оточують центри політичних об‘єднань: Київ, Чернігів, Стару Лагоду, Смоленськ та інші, які згодом перетворюються в міста

металургією, ковальскою справою тощо)

ювелірне, гончарне, відокремлюються спеціалізовані ремісні центри – Гайворон, Городище, Зимне, Київ

Зміни в організації суспільства

  • Перехід від великих патріархальних родин до сусідньої (сільської) громади, - приватна власність на землю.

  • Відділення військової та племінної знаті сприяло розвиткові ранніх форм експлуатації, наявність у слов‘ян “м‘яких” форм рабства.

Отже, вирішальну роль у формуванні українського етносу відіграли міграційні процеси II-VII ст. Під час Великого переселення народів у горнилі історії було переплавлено та інтегровано чимало етнічних утворень, які лягли в основу багатьох сучасних народів. Українці не виняток у цьому процесі. Вони - прямі етнокультурні спадкоємці склавинів і частково антів.

Зміни, що відбулися в суспільному житті східних слов'ян у VI-IX ст. (удосконалення техніки та технології землеробства піднесення ремесла, пожвавлення торгівлі, розпад родово-общинного ладу, класова диференціація, виділення дружини на чолі з князем у відособлену привілейовану корпорацію, формування спільної культури, поява перших протодержав) сприяли створенню фундаменту, на якому в ІХ ст. зросла могутня будова Давньоруської держави. Подальше становлення державності в східних слов’ян було закономірним підсумком внутрішньої еволюції їхнього суспільства. У процесі державотворення помітну роль відіграли зовнішні сили: варяги, які сприяли активізації політичного життя східнослов’янського суспільства, та Хозарській Каганат, який, постійно загрожуючи агресією, підштовхував слов’янські землі до консолідації. Водночас історичні факти свідчать, що перші протодержавні утворення − князівська влада та інші елементи державотворчого процесу − мають переважно місцеве походження і виникли задовго до утворення Давньоруської держави.

Передумови формування держави київська русь

  1. СОЦІАЛЬНО−ЕКОНОМІЧНІ:

  • Розклад первіснообщинного ладу шляхом поглиблення суспільного поділу праці

  • Розлад родоплемінної общини і перехід до сусідської територіальної общини, яка ставала господарською одиницею суспільства

  • Зростання додаткового продукту на підставі підвищення продуктивності праці, що поглиблював майнову і класову диференціацію та створював умови для державотворчого процесу

  • Розвиток ремесла і торгівлі, що сприяли зростанню постійних поселень − ”гродів”

  1. ПОЛІТИЧНА СФЕРА:

  • Формування протодержавних утворень східних слов’ян (VІ-VІІ ст.− формування племінних союзів; VІІІ-ІХ ст. − формування феодальних князівств)

  • Виділення дружини у привілейовану корпорацію, орган публічної влади

  1. КУЛЬТУРНІ ПРОЦЕСИ, ПОБУТ, ЯЗИК.

  2. ЗОВНІШНІ ФАКТОРИ:

  • Варяги, які сприяли активізації політичного життя східного слов’янства

  • Хазарський каганат, який загрожував у VІІ ст. н.е. агресією

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]