Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручники з Біології / Біологія 9 клас / Шаламов Біологія 9 клас 2017

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2023
Размер:
39.62 Mб
Скачать

УДК 57(075.3) Б63

Авторський колектив:

Р. В. Шаламов, Г. А. Носов, О. А. Литовченко, М. С. Каліберда

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(наказ Міністерства освіти і науки України від 20.03.2017 №417)

Видано за рахунок державних коштів. Продаж заборонено

Експерти, які здійснили експертизу підручника під час проведення конкурсного відбору проектів підручників

для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів і зробили висновок про доцільність надання підручнику грифа

«Рекомендовано Міністерством освіти і науки»:

І. В. Артем’єва, учитель ліцею м. Славутич Київської області, учитель-методист,

заслужений учитель України;

Г. А. Опаренюк, завідувач лабораторії біології і екології

КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», учитель-методист;

О. П. Зінченко, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології

Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Б63 Біологія : підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Р. В. Шаламов, Г. А. Носов, О. А. Литовченко, М. С. Каліберда. — Харків : Соняшник, 2017. — 352 с. : іл.

ISBN 978-966-97147-4-9

Підручник написано відповідно до вимог Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти та чинної програми з біології для загальноосвітніх навчальних закладів. У книзі висвітлено основні досягнення сучасної загальної біології. Розглянуто біохімічні основи життєдіяльності організмів, особливості будови їхніх клітин і систем органів, закономірності успадкування ознак, пояснено принципи екологічних і еволюційних процесів. Підручник містить актуальні факти й результати відкриттів, описує досягнення в медицині й біології, зроблені нещодавно. Призначений для учнів 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів, учителів біології та всіх, хто цікавиться природознавчою тематикою.

 

 

УДК 57(075.3)

 

©

Шаламов Р. В., Носов Г. А.,

 

 

Литовченко О. А.,

 

 

Каліберда М. С., 2017

ISBN 978-966-97147-4-9

©

ТО «Соняшник», 2017

ПЕРЕДНЄ СЛОВО

Дорогі читачі підручника! Ми звертаємося до дев’ятикласників, їхніх батьків і вчителів біології, оскільки сподіваємося, що саме ці три групи людей читатимуть наш підручник. Про що він? На обкладинці є слово «Біологія», а це означає, що він присвячений науці про життя. І це справді так. Він про життя, його різноманітність, особливості, закономірності й про все те, що ми про нього знаємо. Ми — це людство. Звичайно, усі знання людства про життя не умістилися на сторінках цієї книжки, і, правду кажучи, автори не володіють усіма ними. Проте ми прагнули, аби читання цієї книжки було цікавим, корисним і пробудило у вас бажання дізнатися про життя більше.

Ключове поняття біології — життя — дуже складне для визначення, проте всі люди світу розуміють, що більшої цінності, аніж життя, немає. Тут ми маємо на увазі не тільки людське життя, але й життя інших живих істот, природи загалом. І хоча людська діяльність тією чи іншою мірою буває пов’язана з відбиранням життя, це не спростовує попереднього твердження про його цінність. Біологія якраз і має на меті вивчити феномен життя в усьому його розмаїтті, складності й цінності.

На сторінках підручника ви побачите портрети людей, які зробили значний внесок у створення науки про життя. Це відомі вчені, які жили доволі давно чи які живуть і зараз. «Творення» знань є процесом безупинним, і тому між параграфами ви знайдете кілька доповнень, написаних молодими людьми. Саме ці молоді вчені сьогодні стоять в авангарді біологічної науки, хоча зовсім недавно вони навчалися в українських школах. Ми попросили їх долучитися до створення нашого підручника з двох міркувань: по-перше, щоб розповісти вам дуже цікаві і важливі факти про життя, що не увійшли до основних текстів, а по-друге, аби показати вам, що можна стати успішним, присвятивши себе науці.

Після кожного параграфа є доволі великий за обсягом розділ «Поміркуймо». Його перші дві частини («Знайдіть одну правильну відповідь» і «Сформулюйте відповідь кількома реченнями») містять нескладні завдання й призначені для всіх школярів, зокрема й для тих, хто не пов’яже свого життя з біологією, медициною, біотехнологіями чи іншими біологічними дисциплінами. Ми поважаємо цих людей, їхній вибір і звертаємося до них на «ви». Решта завдань призначена для тих із вас, хто вже визначився з майбутнім напрямом діяльності й вирішив, що займатиметься вивченням життя. Ми ставимося до вас як до колег і близькихдрузів, тому і звертаємося на «ти» («Знайди відповідь і наблизься до розуміння природи» і «Дізнайся самостійно та розкажи іншим»). Учителі можуть використовувати ці завдання як для самоосвіти школярів, так і для залучення знавців біології до пояснення навчального матеріалу. Останній розділ — «Проект для дружної компанії» створено для тих, хто любить не тільки читати й писати, а ще й програмувати та експериментувати: зсипати, зливати, вирощувати, відрізати, кип’ятити тощо. Це прості й цікаві роботи, виконання яких наблизить ваc до розуміння таємниць життя.

Автори висловлюють щиру подяку своїм учителям і учням! Думки про вас не полишали нас під час роботи над підручником. Ми мали чітку внутрішню настанову на те, щоб виправдати сподівання тих, хто вчив нас, і бути цікавими і корисними для тих, кого вчимо ми. Маємо надію, наша робота буде корисною для вас.

Успіхів нам усім у пізнанні такого прекрасного й унікального явища, яким є життя!

§ 1. Біологія як наука

Біологія — комплекс наук про життя

Біологія — наука про життя, і це вам вже дуже добре відомо. Життя — явище доволі складне та багатогранне, і так само, як життя, складна й біологія. Біологи вивчають живих істот на найрізноманітніших рівнях, починаючи від тих проявів життя, які не видно навіть у найпотужніші електронні мікроскопи, закінчуючи глобальними, що охоплюють усі живі організми на планеті. Біолога можна уявити собі зі сачком чи гербарною текою в полі; з пробірками та піпеткою в лабораторії; за програмуванням алгоритмів аналізу спадкової інформації біля комп’ютера чи за вивченням структури молекул за допомогою найскладніших фізичних приладів.

Таке різноманіття біологічних фахів зумовлено тим, що біологія — це складна наука, яка об’єднує багато інших дисциплін (табл. 1.1).

Ботаніка

Зоологія

Біохімія

Біофізика

Молекулярна

біологія

Фізіологія

Біоінформатика

Генетика

Екологія

Таблиця 1.1. Деякі біологічні дисципліни

наука про рослини

наука про тварин наука про хімічний склад живих організмів і хімічні процеси в них

наука про фізичні процеси, що відбуваються в живих організмах

наука про механізми збереження і передачі спадкової інформації наука про функціонування живого організму

наука про інформаційні біополімери — білки та нуклеїнові кислоти, а також про створення молекул із заданими властивостями

наука про спадковість і мінливість

наука про взаємодію організмів між собою та з навколишнім середовищем

Водночас біологія тісно пов’язана з іншими науками. У біологічних дисциплінах широко застосовуються підходи багатьох галузей знання — фізики, хімії, математики, інформатики. На стику наук виникли біофізика, біохімія, молекулярна біологія, біоінформатика (рис.1.1). Різноманітні біологічні дослідження створюють фундамент для медицини, фармакології, сільського господарства, біотехнологій.

Вивчення рівнів організації живого дає змогу зрозуміти життя краще

Хоча життя за своєю суттю — явище неподільне (воно або є, або його немає), для вивчення дуже зручно розглядати все живе на різних рівнях його організації. Кожен рівень має свої унікальні властивості, і такий поділ, попри його умовність, дає змогу розуміти феномен життя повніше та краще.

Молекулярний рівень. Незважаючи на те, що на молекулярному рівні організації зазвичай життя не проявляється (молекула не може бути живою чи мертвою),

4

вивчення молекул, із яких складаються живі істоти, прояснює механізми функціонування. Молекулярний рівень організації живого є предметом вивчення біохімії, біофізики та молекулярної біології.

Клітинний рівень — пер-

ший рівень, на якому виникає

життя. Клітина — елементар-

на одиниця всього живого, і її вивчення є, без перебільшення, ключовим для розуміння сутності життя.

Клітинна біологія — біологічна наука, що вивчає клітинний рівень.

 

 

 

 

 

ХІМІЯ

 

 

 

 

 

 

БІОХІМІЯ

 

ГЕОГРАФІЯ

 

 

ЗЕМЛІ

 

ФОТОСИНТЕЗ

ВИТРАТИ

БІОГЕОГРАФІЯ

 

 

І

 

 

 

 

ЕКОНОМІКА

 

ПОШИРЕННЯОРГАНіЗМіВНА

 

 

ДИХАННЯ

 

 

 

 

БІОЛОГІЯ

ПРИБУТКИБІОЕКОНОМІКА

 

 

 

 

 

 

І

 

 

КІСТОК

 

ДАНИХ

 

 

М’ЯЗІВ

 

 

 

 

 

МІЦНІСТЬ

АНАЛІЗ

 

 

 

 

 

БІОІНФОРМАТИКА

 

 

БІОФІЗИКА

 

ФІЗИКА

 

РОБОТА

МАТЕМАТИКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.1. Перетини біології з іншими науками

Органо-тканинний рівень. У багатоклітинному організмі клітини об’єднуються в тканини й органи. Ці об’єднання працюють як функціональні одиниці живого організму. Принципи функціонування органів вивчає фізіологія, їх будову — анатомія, а типи тканин — гістологія.

Організмовий рівень. Поряд із клітинним цей рівень є ключовим для розуміння такого явища, як життя. Організм здатний функціонувати як цілісна незалежна одиниця, підтримувати своє існування та розмножуватися. Цей рівень організації життя є предметом вивчення багатьох наук, як-от: анатомія, фізіологія, генетика, біологія розвитку, ембріологія.

Популяційно-видовий рівень — перший надорганізмовий рівень. На цьому рівні організації проявляється безперервність життя: хоча тривалість життя окремих організмів обмежена, популяція потенційно безсмертна, як і біологічний вид загалом. Передусім цей рівень організації є цікавим для екології, популяційної генетики й еволюційної біології.

Екосистемний рівень — надорганізмовий рівень, на якому проявляються зв’язки організмів різних видів між собою та з довкіллям. Екосистемний рівень вивчає наука екологія.

Біосферний рівень — глобальний рівень, що об’єднує всіх живих істот на планеті. Цей рівень є предметом вивчення екології та вчення про біосферу.

Методи біологічних досліджень використовують для вивчення життя

Кожен розділ біології використовує багато власних методів вивчення біологічних об’єктів. Водночас є низка загальних підходів, спільних для всіх біологічних наук.

5

Спостереження було основним методом на початковому етапі розвитку біології, але не втратило свого значення й сьогодні. Під час спостереження вчений констатує наявні факти, але не впливає на перебіг процесу.

Опис. Щоб спостереження мало сенс, його треба описати. Описи, хоч і відображають інтерпретацію спостереження дослідником, мають бути точні та об’єктивні, тоді стає можливим порівняння описів між собою.

Порівняння даних — це ще не експеримент, але перший крок до нього. Порівняння дає змогу встановлювати закономірності у природі.

Експеримент. Принципова відмінність експерименту від спостереження в тому, що експериментатор втручається в природний перебіг подій і впливає на об’єкти дослідження різними факторами. Нині цей метод є провідним у біології.

Математичні методи та моделювання. Статистичний аналіз отриманих да-

них—необхіднийетапперевіркитого,чинеєвиявленізакономірностірезультатом звичайної випадковості. Іноді, накопичивши факти, можна побудувати математичну модель об’єкта чи явища, що дуже полегшує висунення та перевірку наукових гіпотез. На підставі наявних даних висувається гіпотеза — можливе пояснення причин спостережуваних явищ. Дуже важливо, щоб гіпотеза була перевірюваною, тобто щоб, спираючись на неї, можна було передбачити нові факти. Така багаторазово перевірена та підтверджена гіпотеза стає науковою теорією.

Для чого треба вивчати біологію?

Можливо, хтось думає, що «біологія ніколи не знадобиться нам у житті» і що можна було б витратити ці кілька годин на тиждень набагато корисніше? Ми вважаємо такий погляд цілком неправильним. По-перше, біологія — один із найбільш практично застосовуваних предметів шкільної програми. На уроках біології ви отримуєте знання про принципи впорядкування й функціонування людського організму, збереження здоров’я та початкові відомості з медицини. Уже лише цього було б достатньо, аби виправдати час, присвячений нашому предмету.

Біологія допомагає сформувати такий світогляд, що дає можливість зрозуміти чимало про саму людину та її місце в природі. Відсутність такого світосприйняття призводить до жахливих наслідків, іноді в глобальних масштабах. Наслідком нерозуміння законів популяційної генетики нацистами в Німеччині стало винищення мільйонів людей нібито з метою «покращення нації». Незнання законів екології урядом Китаю в 1950-ті роки спричинило масовий голод і загибель 15 мільйонів людей. Нехтування Микитою Хрущовим у СРСР у 1960-ті роки найпростішими ботанічними знаннями призвело до занепаду сільського господарства та необхідності закуповувати пшеницю за кордоном.

XXI століття називають століттям біології. Запаморочливі успіхи сучасної біотехнології, генної інженерії, біоінформатики та біомедицини відкривають перед людством нові обрії, але водночас порушують нові проблеми. Знання біології необхідне, аби розібратися в усьому різноманітті нових технологій, продуктів і медикаментів, адже саме на «біологічній» неграмотності роблять гроші нечесні ділки. Чи можна вживати в їжу генетично модифіковані продукти? Чи є етичним лікування спадкових захворювань людини методами генної терапії? А клонування людини? Хто такі «діти трьох батьків» та які захворювання можна відвернути за допомогою цієї технології? Кожна людина, яка вивчала біологію в школі, має відповісти на ці запитання.

Ми хотіли б навчити вас розуміти та любити життя в усіх його проявах. Ми намагатимемося показати, які чудові та цікаві всі живі істоти на всіх рівнях їхньої організації. Ба більше, людина — це ж теж жива істота, тому ми сподіваємося, що цей підручник допоможе вам також краще розібратися не лише в довкіллі, а й у собі.

6

Поміркуймо

Знайдіть одну правильну відповідь

1Який рівень організації живого вивчає біохімія?

А молекулярний

Б клітинний

В організмовий

Г надорганізмовий

Д біосферний

 

2Гіпотезу від наукової теорії відрізняє те, що

Атеорія — це багаторазово підтверджена гіпотеза Б гіпотеза — це багаторазово підтверджена теорія

В гіпотезу висувають на підставі експериментів, а теорію — на підставі спостережень

Г гіпотеза — результат досліду, а теорія — математичного моделювання Д гіпотеза стає теорією відразу після статистичного аналізу даних

3На якому рівні організації феномен життя проявляється вперше?

А молекулярному

Б тканинному

В організмовому

Г клітинному

Д біосферному

 

4Статистичний аналіз даних потрібен для того, щоб

Авідрізняти реальні закономірності від випадкових збігів Б підганяти експериментальні результати під гіпотезу В модифікувати гіпотезу під експериментальні дані Г коригувати спостереження, проведені в різний час Д моделювати біологічні процеси

Сформулюйте відповідь кількома реченнями

5Для чого біологові можуть знадобитися глибокі знання математики? Для яких біологічних наук математика особливо важлива?

6У чому відмінність між спостереженням та експериментом?

7Біологія та медицина — дві взаємопов’язані науки. Що є спільним і в чому відмінності в їхніх галузях дослідження?

8Як би ви спонукали молодшого брата або молодшу сестру вивчати біологію?

Знайди відповідь і наблизься до розуміння природи

9Які типи моделей застосовують у біології? У яких випадках є потрібним створення моделей?

Дізнайся самостійно та розкажи іншим

10Біоінформатика — молода галузь біології, що стрімко розвивається. Які завдання вона вирішує? Як вона пов’язана з такими біологічними дисциплінами, як молекулярна біологія і генетика?

11Живі істоти до сьогодні були виявлені лише на Землі. Що ж тоді вивчає космічна біологія?

7

Almost all aspects of life are engineered at the molecular level, and without

understending molecules we can only have a very sketchy understanding of life itself.

Francis Crick

РОЗДІЛ 1

Хімічний склад клітини та біологічні молекули

NaCl (твердий)
Na+ (гідратований)

§ 2. Вода

Земне життя є надто обводненим

Безсумнівно, вода є однією з найважливіших речовин на Землі. Саме наявність значної кількості рідкої води на поверхні планети уможливила існування життя. Причини великого вмісту води на Землі порівняно з її вмістом на інших твердих планетах Сонячної системи досі залишаються не з’ясованими. Багато вчених вважають, що вода була занесена на Землю кометами на ранніх стадіях формування планети. Сьогодні вода вкриває 71 % земної поверхні та становить приблизно 0,05 % від маси Землі. У живих організмах уміст води коливається від 60 до 99 %.

Молекула води складається з атомів Оксигену й Гідрогену

Вода є бінарною неорганічною сполукою, молекули якої складаються з одного

 

 

 

 

атома Оксигену та двох атомів Гідрогену (рис. 2.1). Незважаючи на те, що молеку-

 

 

 

 

ла води електронейтральна, заряд у ній розподілений нерівномірно: на атомі Окси-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гену накопичується надлишковий негативний заряд,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а на атомах Гідрогену — надлишковий позитивний,

 

 

 

 

 

 

 

дипольний

тобто молекула води — це диполь. Саме завдяки по-

 

 

 

 

 

 

 

лярній природі молекул вода є чудовим розчинником

 

 

 

 

 

 

 

момент

 

 

 

 

δ

 

O δ

 

 

 

 

 

 

 

інших полярних сполук (наприклад, цукрів і спиртів),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а також солей. Згідно з класичними уявленнями, солі

 

 

 

 

H

 

 

 

 

H δ

 

 

 

 

 

під час розчинення розпадаються на заряджені час-

δ

 

 

 

104,5

 

 

 

 

 

 

 

тинки — йони (рис. 2.2). При цьому завдяки кулонів-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ським силам протилежно заряджені йони притягуються

Рис. 2.1. Будова

 

 

 

 

 

 

 

 

один до одного, що перешкоджає розчиненню солей.

молекули води

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте вода сильно послаблює сили притягання між

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

йонами, формуючи навколо них гідратні оболонки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Іншою особливістю води є наявність водневих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зв’язків. Між атомом Гідрогену (із частковим позитив-

ним зарядом) однієї молекули й атомом Оксигену (із частковим негативним зарядом) іншої молекули виникає електростатична взаємодія. Такі взаємодії назвали водневими зв’язками (рис. 2.3). Водневі зв’язки значно міцніші за звичайні міжмолекулярні взаємодії, хоча й поступаються міцністю ковалентним зв’язкам. Саме завдяки наявності водневих зв’язків вода має високу теплоємність, високі температури кипіння та плавлення, а також інші аномальні властивості.

Рис. 2.2. Розчинення кухонної солі у воді

Вода полегшує процес розчинення електролітів шляхом

формування гідратних оболонок навколо йонів. Гідратні оболонки відіграють роль ізолятора, що послаблює електростатичні взаємодії між йонами.

Cl- (гідратований)

Н2О (рідина)

10