Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
29 Кб
Скачать

2. Праця – це задоволення чи засіб існування?

Те, чим людина займається, повинно бути їй близьке. Хтось в школах навчає мудрості маленьких діточок, хтось проектує нові будівлі, для когось найбільшим щастям є смачно почастувати оточуючих, а для когось – порадувати людей дотепною гуморескою. Будь-яка людська праця приносить суспільству чималу користь.

Але саме праця до душі приносить справжнє задоволення для самої людини. Таку тезу подає мандрівний філософ і письменник Григорій Сковорода. Тема “сродної праці” постає у його байці “Бджола і шершень”. Невпинна трудівниця бджілка є повною протилежністю лінивого і байдужого шершня, ласого до наживи.

Мораль цієї байки дуже проста: життя без праці нічого не варте.

Іншим прикладом любові до праці є мої батьки. Саме вони змалечку привчали мене до роботи. Починалося все з простих домашніх обов’язків: помити посуд, прибрати в кімнаті, підготувати шкільний портфель.

Зараз же я допомагаю їм в усьому та отримую насолоду від того, що можу бути корисним.

Я вважаю, що без праці немислиме життя жодної людини. Кожен має займатися якоюсь справою. І дуже добре, якщо це й улюблене заняття. Тоді людина може повністю йому віддатися.

Важливим є і саме відношення до праці. Приносити комусь користь, бути потрібним – це і є те, без чого не може існувати ніхто. Тому любов до праці потрібно виховувати ще з колиски.

Отже, людині варто шукати себе в праці. Адже саме вона надихає, возвеличує людину і робить її безмежно щасливою.

3.Як ти думаєш, вибір професії це особиста справа чи громадська? Чи повинен хто-небудь втручатися у твій вибір?

На мою думку вибір професії це більше за все особиста справа. Кожен повинен вибирати чим йому займатися по життю, дивлячись на свої захоплення та здібності. Але по суті, на жаль, не усі вибирають свою професії особисто. На деяких впливає суспільство, інших батьки, ще інших це якісь медіа чи друковані джерела(кіно, виставки, книги, театри). Це все впливає на кругозір ще не сформульованої особистості і підштовхує до вибору, в якому людина зовсім «нульова». Це має більш негативний вплив, аніж позитивний. Тому що, ніхто зі сторони не може знати, що відбувається в твоїй голові. Але з іншого боку, якщо це близькі люди, вони можуть допомогти в пораді з вибором професії. Вони бачать нас зі сторони і можуть аналізувати наші здібності, щоб підібрати кращий для тебе варіант. Але не потрібно вважати їх думку, як найправильніший і єдиний для вас варіант. Треба завжди приймати рішення особисто, тверезо осмисливши всі варіанти і співставити різні фактори. Треба пам’ятати, навіть якщо усі будуть проти вашого вибору, але вам це до вподоби і ви дійсно хочете цим займатися, то обов’язково треба йти своєю дорогою і не слухати тих хто гальмувати ваш успіх.

4. Чи можна вважати рівнозначними поняття – „свідомий вибір професії” і „мета життя”?

В якійсь мірі можна вважати «свідомий вибір професії» і «мета життя» - це дуже схожі поняття, але вони мають не однакове значення. Мета в житті - найбільша задача, яку хочеться в житті реалізувати. У людини може бути багато великих життєвих цілей - отримати гідну освіту, жити в своєму особняку на березі такого-то моря, виростити таких дітей, але мета в житті - це найголовніше з усіх інших життєвих цілей. А от «свідомий вибір професії» - це дуже вважливе рішення до якого треба підходити дуже відповідально. Але навіть, якщо прийняв не правильне рішення, щодо вибору професії то у тебе є можливість змінити своє покликання і опанувати іншу спеціальність. Нажаль люди забувають про це, і потім усе життя вимушені займатися не любимою роботою.

Соседние файлы в предмете Введение в профессию