Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практична 9

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
20.79 Кб
Скачать

1. Чи можливе задоволення особистих потреб без участі інших людей і зусиль суспільства?

Я вважаю, що неможливо задовольнити в сучасному світі особисті потреби без участі чи зусиль інших людей. Тому, що безліч благ, що існують в світі зроблені тією чи іншою людиною. Звісно, ми можемо переїхати на безлюдний острів і задоволення наших потреб буде відбуватися лише нашими зусиллями, але в сучасному світі, сучасному мегаполісі, лише свої силами це не вийде. Та ж сама вода чи газ, добуваються іншими людьми і доставляється до наших осель. А це йде першочергова потреба людини, так само як і їжа, котру ми також купуємо в супермаркеті. А перед тим як потрапити до супермаркету вона пройшла безліч рук. Тому я вважаю в сучасному світі неможливо задовольнити особисті потреби без участі суспільства.

2. Які потреби особистості можна реалізувати самотужки, а які – за участі інших людей, підприємств, суспільства?

Потреби які можна реалізувати самотужки – це потреба в прогулянці. Ми можемо самостійно вийти на вулицю та прогулятися до парку чи просто коло дома. Також потребу в їжі ми частково задовольняємо самотужки. Спочатку ми купуємо продукти, які вже опинилися на полицях за допомогою праці інших людей, а потім ми з них створюємо наступний продукт, тобто якусь смачну страву, за допомогою якою ми можемо задовольнити свої або близьких нам людей потреби в їжі. Також до потреб які ми можемо реалізувати самотужки відносяться потреба в навчанні. Звісно задовольнити повністю її своїми зусиллями не вийде, тому що нам потрібна інформація котру ми будемо вивчати, але ми можемо самостійно знайти цю інформацію та побудувати свій навчальний графік для засвоєння цих знань, без допомоги та пояснень вчителя.

А ось до потреб які ми можемо задовольнити лише за участі суспільства – це потреба в спілкуванні. Кожна людина потребує в спілкуванні з іншими людьми і як би нам не хотілось, але задовольнити самотужки в нас не вийде. Також до потреб які реалізуються лише за участі інших людей відноситься потреба в новітніх технологіях. Звісно ми можемо самостійно створити щось, але не всі є такими «вундеркіндами» і для багатьох це неможливо. Тому більшість користується тими технологіями які вже хтось створив, тобто приклав свої зусилля, для того щоб ми могли задовольнити свої особисті потреби. Також, як я в минулому питанні наголошувала потребу в воді чи газі задовольнити самотужки в нас не вийде. Звісно люди які живуть в селі можуть сходити до криниці та набрати води, але на даний момент я висловлююсь зокрема про міських жителів. І вони задовольнити ці базові потреби самостійно не зможуть. Перед тим, як вода та газ дійде до наших квартир, вона пройде не одні робочі руки.

3. Якою є кінцева мета економіки та як її вимірюють?

Якнайповніше задоволення потреб кожної людини і суспільства загалом ― є головною метою економіки як сфери життя. Але оскільки реальна економіка може мати різні масштаби ― світова, національна, економіка домогосподарства чи підприємства, то для кожної в певні моменти її учасники визначають найактуальніші цілі.

Наприклад, серед багатьох цілей національної економіки демократичної країни фахівці визначають п’ять головних:

  • економічна свобода;

  • економічна безпека;

  • економічне зростання;

  • економічна стабільність;

  • економічна ефективність.

4. Чим відрізняються основні економічні процеси в домашньому господарстві та в суспільстві?

Економічні процеси в домашньому господарстві зосередженні в задоволенні потреб однієї сім’ї. Це наприклад, задоволення потреб в їжі, в відпочинку та інших базових потреб. А от основні економічні процеси в суспільстві зосередженні більш в глобальному масштабі. Як мінімум тому, що державі потрібно задовольнити базові потреби усього суспільства, а не лише однієї сім’ї. Що є дуже складно, адже не завжди задоволення потреб однієї людини влаштовує іншу людину. І щоб не було ніяких конфліктів державі потрібно приклади максимум зусиль, щоб вигадати як зробити добре усім.

5. Які процеси переважають у домашньому господарстві, а які – в суспільстві? Чи берете ви участь у процесах виробництва, обміну, розподілу й споживання вдома?

В домашньому господарстві переважають потреби в базових благах, щоб можна було прожити. Це наприклад, потреба в їжі, в одязі, в відпочинку, в гарних умовах для життя (тобто тепло, вода, ліжко і тому подібне, що пов’язане з домом) і тому подібне. До процесів в суспільстві можна віднести: потребу в мирному небі, існування органів державної влади, організації суспільної діяльності та тому подібне.

Я беру не дуже активну участь в виробництві у себе дома, але іноді коли є настрій я займаюсь виробництвом таких благ як: їжа, чистота дома. Я не займаюсь процесом розподілу в себе в дома, тому що цим процесом займається виключно має мати, яка бере на себе головну роль в сім’ї. А ось процесом споживання я займаюсь дуже часто і активно. Я часто споживаю ті блага, які вже створити інші члени моєї родини.

Таблиця 1

Стоматологічна клініка

Відноси виникають між людиною, у якої болить зуб і лікарем – стоматологом, коли лікар лікує зуб.

Магазин канцелярського приладдя

Відноси виникають між студентом або студенткою і продавщицею в магазині канцелярських приладдів, коли студенти купують різну канцелярію

Університет

Відноси виникають між замовницею будівництва квартири і випускниками будівельного університету, коли вони підписують договір о співробітництві.

Підприємство, що виготовляє торти

Відноси виникають між професійним кулінаром і підприємством, що виготовляє торти, коли ті підписують договір про найману працю.

Міністерство оборони країни

Відноси виникають між підприємством, що шиє наплічники для бійців і міністерством оборони країни, коли другі замовляють ці самі наплічники і підписують договір з підприємством

Банк

Відноси виникають між власницей тимчасово вільних коштів і банком, коли перша в свою чергу віддає свої тимчасово вільні кошти в банк на зберігання під відсоток.

Власник земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Відноси виникають між підприємством, що вирощує овочі і власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення, тоді коли вони підписують договір про користування землею на конкретний період часу.

Таблиця 2 «Типи економічних систем»

Риса порівняння

Економічна система

традиційна

класично ринкова

планова

змішана та соціально-ринкова

1

Переважаюча форма власності на засоби виробництва

засобами виробництва володіла одна особа

пануванням приватної власності на економічні ресурси

держава або ради керують економікою

Рівноправне функціонування різних господарюючих суб'єктів (приватних, колективних, державних);

2

Методи керування економікою

регулювались за допомогою звичаїв, традицій, релігійних догм тощо

передбачає функціонування великої кількості діючих виробників і покупців товарів, свободу вибору підприємницької діяльності, особисту свободу всіх економічних суб’єктів, однаковий доступ їх до ресурсів, науково-технічних досягнень, інформації

Органи планування вирішують що має бути виготовлено та скеровують підприємства нижчих рівнів на виробництво цієї продукції

розвиток державного підприємництва і формування державного сектору економіки

3

Методи ціноутворення

 вільне ціноутворення

Формування цін залежить від взаємодії попиту та пропозиції для досягнення або наближення рівноваги

ціноутворення та інвестиції ухвалюються власниками засобів виробництва на основі власних інтересів, а не відповідно до всеохопного плану

запровадження внутрішньофірмових (трансфертних) цін і державного регулювання цін на ресурси і продукти

4

Переваги

стабільність та рівність суспільства

існують різні види власності, широкий асортимент вироблених благ

стабільний рівень життя, розвиток без економічних криз

розвинена велика кількість галузей промисловостіі

5

Недоліки

Обмеженість благ, що виробляються

Нестійкість економіки, коливання цін, інфляція

Низький рівень розвитку сільгоспу, невисока якість товарів

можлива криза без втруання держави

Соседние файлы в предмете Введение в профессию