Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Мовознавство.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
31.10.2022
Размер:
49.66 Кб
Скачать

7

Лекція 1. МОВОЗНАВСТВО ТА ПРЕДМЕТ ЙОГО ВИВЧЕННЯ

ФІЛОЛОГІЯ – це союз мовознавства і літературознавства.

ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО – це наука, яка вивчає всі твори словесності, тобто всі мовні тексти (усні та письмові), що мають культурне значення.

МОВОЗНАВСТВО (ЛІНГВІСТИКА) – це наука про мову, її внутрішню структуру, її суспільну природу та функції, про закономірності її походження і розвитку, про класифікації різних мов.

  • ЗАГАЛЬНЕ МОВОЗНАВСТВО – це мовознавство, яке вивчає загальні особливості мови як людського засобу спілкування; узагальнює дані з усіх мов, розробляє теорії, які застосовуються для аналізу різних мов. Це – методологічна основа конкретного мовознавства.

  • КОНКРЕТНЕ (ЧАСТКОВЕ) МОВОЗНАВСТВО – це мовознавство, об’єктом вивчення якого є одна конкретна мова або група споріднених мов. Наприклад: україністика – вивчає українську мову, романістика – вивчає романські мови.

  • ПРИКЛАДНЕ МОВОЗНАВСТВО – це мовознавство, яке застосовує лінгвістичну теорію на практиці (у викладанні рідної та іноземної мов, у практиці перекладу, при створенні алфавітів для безписемних мов, забезпечення спілкування людини з комп'ютером тощо)

МОВА – це всеосяжна і загальна система засобів спілкування, що склалася історично й обслуговує суспільство в усіх сферах його діяльності.

Мова як знакова система

СЕМІОТИКА – це наука про загальні властивості знаків та знакових систем.

ЗНАК це матеріальний, чуттєво сприйнятий предмет, який виступає у процесі пізнання і спілкування у ролі замінника іншого предмета й використовується для отримання, збереження, перетворення й передавання інформації.

ВИДИ ЗНАКІВ:

  1. ЗНАКИ-ІКОНИ (образні знаки, знаки-копії) – це знаки, які своєю формою нагадують фізичні риси (образ) того, що позначається знаком. Наприклад: реалістичний живопис, муляж фруктів у вітрині магазину.

  2. ЗНАКИ-ОЗНАКИ (знаки-прикмети) – це знаки, які несуть інформацію про предмет або явище внаслідок природного зв’язку з ним. Наприклад: жовте листя – ознака осені, підвищення температури тіла – ознака хвороби.

  3. ЗНАКИ-СИМВОЛИ – це знаки, які несуть інформацію про предмет або явище передаванням його абстрактних характеристик у вигляді символічного зображення. Наприклад: герб – символ країни, чаша зі змією – символ медицини.

  4. ЗНАКИ-СИГНАЛИ – це знаки, які несуть інформацію про предмет або явище за умовою, за домовленістю і не мають зв’язку з тим, що вони позначають. Наприклад: дзвоник у школі – сигнал до початку чи закінчення уроку.

ЛІНГВОСЕМІОТИКА – це наука про мову як знакову систему.

ВІДМІННОСТІ МОВИ ВІД ІНШИХ ЗНАКОВИХ СИСТЕМ:

  1. мова має всеосяжний характер, тобто мова слугує не лише для передавання інформації, а і для її зберігання, для народження та оформлення думки, для вираження емоцій та волі;

  2. мова – універсальний засіб спілкування, тобто обслуговує людину в усіх сферах її діяльності;

  3. мова створюється поступово і розвивається у процесі її функціонування. Інші знакові системи створюються штучно і є незмінними протягом їхнього використання;

  4. мова має ієрархічну будову, тобто складається зі знаків різних рівнів, де одиниці нижчого рівня входять до складу одиниць вищого рівня і є їх компонентами.

МОВНИЙ ЗНАК – це єдність плану вираження (форми) та плану змісту (значення).

РІВНІ МОВИ

МОВНА ІЄРАРХІЯ – це така будова мовної системи, за якої одиниці нижчого рівня входять до складу одиниць вищого рівня і є їх компонентами.

  • ОСНОВНІ РІВНІ МОВИ ТА ЇХ ОДИНИЦІ.

7) рівень тексту – модель тексту

6) рівень надфразової єдності – модель надфразової єдності

5) рівень речення – модель речення

4) рівень словосполучення – модель словосполучення

3) лексичний рівень – слово

2) морфологічний рівень – морфема

1) фонологічний рівень – фонема

  • ПРОМІЖНІ РІВНІ МОВИ:

  1. морфонологічний (виник на перетині фонологічного та морфологічного рівнів). Відбувається чергування фонем ув тій самій морфемі при словотворенні і при словозміні (укр.: веселий – весілля, возити – вожу, рос.: мука – мучной, палец – пальца, англ.: gold – gild, tooth – teeth) і зміна наголосу (укр.: молодИй – мОлодь, рос.: селО – сЕльский).

  2. словотвірний (виник на перетині морфологічного, лексичного та рівня словосполучення). Зв’язок морфологічного й лексичного рівнів полягає у тому, що основна одиниця морфологічного рівня – морфема – використовується для творення одиниць лексичного рівня – слів. Наприклад: укр.: білий – біленький, рос.: веселый – весельчак, англ.: happy – happily. Зв’язок лексичного рівня та рівня словосполучення полягає у тому, що утворення складних слів, як правило, йде шляхом згортання словосполучення в єдине слово. Наприклад: укр.: листоноша – носити листи, рос.: трубочист – чистить трубы, англ.: snow-white – as white as snow.

  3. фразеологічний (виник на перетині лексичного, рівня словосполучення та рівня речення). Особливість фразеологізмів полягає у тому, що вони за структурою дорівнюють словосполученню або реченню, а за значенням – слову. Наприклад: укр.: прикусити язика – замовкнути, рос.: тянуть резину – медлить, англ.: to turn a blind eye on smth – to ignore.

РОЗДІЛИ МОВОЗНАВСТВА:

  • ФОНЕТИКА – це розділ мовознавства, що вивчає звуковий устрій мови, звуки мови та правила їх функціонування у потоці мовлення, звукові закони, склади, наголос та інтонацію.

  • МОРФОНОЛОГІЯ це розділ мовознавства, що вивчає регулярні відповідності окремих фонем, здатних до взаємозаміщення у складі однієї морфеми.

  • ГРАМАТИКА – це розділ мовознавства про засоби і способи зміни слова та про засоби і способи побудови речення і словосполучення.

  • ЛЕКСИКОЛОГІЯ – це розділ мовознавства про словниковий склад мови і закономірності його розвитку.

  • СЛОВОТВОРЕННЯ – це розділ мовознавства про способи і засоби утворення нових слів від уже існуючих.

  • ФРАЗЕОЛОГІЯ – це розділ мовознавства, що вивчає вільні словосполучення та фразеологізми.

  • ЛІНГВІСТИКА ТЕКСТУ – це розділ мовознавства про закономірності формування тексту як єдиного цілого.

ФУНКЦІЇ МОВИ:

КОГНІТИВНА ФУНКЦІЯ МОВИ (функція оформлення думки) полягає у тому, що мовний знак слугує для того, щоб позначити, вказати на певне поняття, яке існує у людському мисленні.

РЕФЕРЕНТНА ФУНКЦІЯ МОВИ полягає у тому, що мовний знак слугує для того, щоб називати предмети, явища та ситуації навколишнього світу.

КОМУНІКАТИВНА ФУНКЦІЯ МОВИ полягає у її призначенні бути найважливішим засобом людського спілкування.

  1. ІНФОРМАТИВНА ПІДФУНКЦІЯ МОВИ – при спілкуванні передається інформація про світ;

  2. ЕМОТИВНА ПІДФУНКЦІЯ МОВИ – при спілкуванні виражаються емоції мовця і його ставлення до того, що він говорить;

  3. ВОЛЮНТАТИВНА ПІДФУНКЦІЯ МОВИ – при спілкуванні виражається воля мовця, тобто здійснюється вплив на адресата, якого мовець спонукає виконати свою волю. Ця підфункція, у свою чергу, поділяється на

РЕГУЛЯТИВНУ – керування діями співрозмовника

ВИХОВНУ – багаторазово відпрацьовану регулятивну підфункцію, тобто здійснювану постійно і з певною метою.

  1. ФАТИЧНА ПІДФУНКЦІЯ МОВИ – встановлення, підтримання і завершення контакту.

ЕСТЕТИЧНА ФУНКЦІЯ полягає у тому, що мовні твори (як і твори мистецтва) викликають естетичні почуття.

АКУМУЛЯТИВНА ФУНКЦІЯ МОВИ полягає у накопиченні і зберіганні мовою інформації для людського суспільства. Це – інформація, яка стосується всієї мовної спільноти (історія, культура, традиції народу, спосіб сприйняття світу – менталітет), й інформація, яка стосується особливостей окремої мовної особи (вік, культурний рівень, професія, менталітет конкретної людини, тощо).