Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод-наук-ЛЕКЦІЇ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.10.2022
Размер:
240 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ІВАНА ФРАНКА

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ ТА БІЗНЕСУ

КАФЕДРА ОБЛІКУ І АУДИТУ

Методологія наукових досліджень

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Львів -2016

ЗМІСТ

АНОТАЦІЯ………………………………………………………………………………

РОБОЧА ПРОГРАМА (ВИТЯГ)…………………………………………….…………

Тема 1. Поняття наукового дослідження та вимоги до нього ………………………

Тема 2. Поняття методології наукових досліджень та її види ………………………

Тема 3. Емпіричні  методи наукового дослідження …………..………………………

Тема 4. Теоретичні методи наукового дослідження …..……..……………………….

Тема 5. Зміст та складові науково-дослідного процесу…………………….…...……………

Тема 6. Форми відображення результатів наукових досліджень ……………………..

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ….……...………………………..

ГЛОСАРІЙ ………………………………………………………………………………

3

3

8

15

28

39

46

58

63

65

Анотація

Сучасне соціально-економічне становище України обумовлює необхідність формування науково обґрунтованих напрямів підвищення конкурентоспроможності.

Динамічність економічних умов господарювання, зростання обсягів наукової інформації створює передумови для підготовки висококваліфікованих спеціалістів, здатних до самостійної творчої роботи, впровадження у виробництво наукомістких технологій і пристосування до умов ринкових відносин.

Сучасний висококваліфікований обліковець, економіст повинен володіти глибокими знаннями та конструктивним мисленням. Щоб стати ним, необхідно досконало володіти методологією наукових досліджень і вмінням практично їх застосувати. Якщо практичний досвід майбутні спеціалісти набувають у процесі навчальної та виробничої практики, а також безпосередньо на підприємствах чи організаціях, то навички науково-дослідної роботи вони повинні отримати у вищих навчальних закладах.

Отже, наукова підготовка студентів і магістрів зокрема – одне з важливих завдань навчання. Навчальна дисципліна "Методологія наукових досліджень" передбачає формування культури та навичок проведення досліджень, упровадження їх результатів у практику діяльності організацій.

Предмет навчальної дисципліни

Предметом дисципліни “Методологія наукових досліджень” є система загальних принципів і підходів наукового пізнання, методи, технології пізнання, що пов'язані з науковою та практичною професійною діяльністю в галузі економіки.

Мета навчальної дисципліни

Мета вивчення дисципліни “Методологія наукових досліджень” – ознайомити студентів з методологією наукового дослідження, методами їх проведення з урахуванням особливостей за напрямком підготовки, навчити оформлювати результати дослідження, підготовка та залучення студентів до здійснення науково-дослідницької діяльності, ознайомлення їх зі стратегією та тактикою проведення досліджень, надання їм певних знань щодо методології, методики й інструментарію дослідження та підготовки ними публікації, кваліфікаційних робіт.

Основні завдання

Основні завдання дисципліни “Методологія наукових досліджень” – виробити у студентів вміння застосовувати нові методи соціально-економічного дослідження, в основі яких знаходяться ідеї і принципи системного підходу, синергетики і герменевтики.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі

Дана навчальна дисципліна відноситься до розділу дисциплін підготовки магістра циклу спеціальних дисциплін. Вивчення дисципліни “Методологія наукових досліджень” ґрунтується на знаннях теорії та практики економічного та фінансового аналізу, економіки, фінансів, статистики, бухгалтерського обліку, аудиту.

Вимоги до знань і умінь

Після вивчення дисципліни “Методологія наукових досліджень” студенти повинні мати навички: конспектування літературних джерел; публічного виступу; самостійної роботи з вивчення матеріалів навчальної дисципліни; вільного володіння понятійним апаратом; оперування термінологією під час виконання навчальних завдань та виступів на семінарах, конференціях тощо, а також :

а) знати: що пошук істини в науці має організований і цілеспрямований характер специфічного дослідження; що наукове відкриття – це результат творчого пошуку, в якому використовуються інтуїтивні і логічні, емпіричні і теоретичні, дедуктивні і не дедуктивні роздуми, евристичні і алгоритмічні методи і засоби дослідження; методи аналізу і побудови теорій, яким належить центральна роль в сучасному науковому пізнанні, а також:

- поняття та порядок здійснення наукового дослідження;

- порядок вибору і формулювання проблеми і теми наукового дослідження;

- поняття науки і наукової діяльності;

- вміння віднайти інформацію та відбір матеріалу;

- формулювання плану наукового дослідження.

б) вміти: аналізувати наукову проблему і знаходити алгоритми її розв’язку; формулювати гіпотезу, евристично оцінювати, виводити з неї емпірично перевіювані наслідки, співставляти з даними досліду і практики; володіти методами та прийомами наукових досліджень; володіти формами та принципами організації науково-дослідної роботи студентів; застосовувати набуті знання для подальшої наукової діяльності, вивчення інших дисциплін.

Опанування навчальною дисципліною повинно забезпечувати необхідний рівень сформованості вмінь:

Назва рівня сформованості вміння

Зміст критерію рівня сформованості вміння

1. Репродуктивний

Вміння відтворювати знання, передбачені даною програмою

2. Алгоритмічний

Вміння використовувати знання в практичній діяльності при вирішенні типових ситуацій

3. Творчий

Здійснювати евристичний пошук і використовувати знання для розв’язання нестандартних завдань та проблемних ситуацій

Форма контролю – залік.