Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історико-соціологічна концепція Макса Вебера.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2022
Размер:
33.57 Кб
Скачать

Висновок

Підбиваючи підсумок розгляду соціологічних ідей і поглядів М. Вебера, слід зазначити, що вони, мабуть, як ніякі інші спадщини кінця XIX — початку XX ст., привертають увагу сучасних вчених. Розуміє соціологія, вчення про ідеальні типи, теорія соціальної дії, ідея зв'язку економіки, етики та релігії виявилися настільки співзвучними завданням суспільства і часу, що ім'я Вебера міцно увійшло в соціологічну науку, зайнявши в ній гідне місце.

Його ідеї вплинули на розвиток соціології в XX ст.

Серед них: аналіз соціальної поведінки та соціальної дії, їх типи, вчення про ідеальні типи і типи панування, порівняльна характеристика різних економічних, господарських, політичних, релігійних, етичних, культурних систем та багато інших.

Вебер є сьогодні одним із найбільш цитованих соціологів усіх часів та народів. Незважаючи на те, що минуло вже дев'яносто два роки після його смерті, інтерес до його творчості не слабшає. Все це дає підставу приєднатися до висновку, який роблять сьогодні багато соціологів: Вебер — наш сучасник. Саме так назвав заключний розділ свого нарису про нього один із блискучих його знавців та інтерпретаторів Р. Арон.

Мені хотілося б завершити словами Арона, у яких, як на мене, схоплено суть творчості німецького соціолога. Він пише, що соціологія Вебера належить «людині, яка невпинно ставилася до найважливіших питань: (про взаємини знання і віри, про науку і практичну діяльність, про церкву і пророцтво, про бюрократію і харизматичний вождь, про раціоналізацію та особисту свободу; яка завдяки своїй історичній свободі; , можна сказати жахливої, ерудиції шукав у спадщині всіх цивілізацій відповіді на свої власні питання і опинявся в результаті такого роду пошуків (а вони за своїм характером не могли бути завершеними наодинці) сумнівами щодо вибору своєї власної долі».

Список використаної літератури

1. Вебер Макс. Протестантська етика і дух капіталізму. Київ. Основи., 1994.

2. Скиба В.Й. та ін. Історія політичних вчень. Київ., 1996.

3. Вебер Макс. Избранное. Образ общества. М., 1990.

4. Вебер Макс. Исследования по методологии науки. М., 1980.

5. Корф Г. Критика теорий культуры Вебера Макса й Герберта Маркузе. М., 1975.

6. Гайденко П.П. Давидов. История й рациональность. М., 1994.

7. Ожиганов З.Н. Политическая теория Макса Вебера. М., 1986.

8. Макаренко В.П. Вера, власть й бюрократия: критика социологии Макса Вебера. М., 1988.

9. Вебер Макс. Работы Макса Вебера по социологии, религии й культуре. М., 1991.