Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСЕ ЗА ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ppt
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.09.2022
Размер:
16.1 Mб
Скачать

Чума, ускладнена вторинною інфекцією (сальмонелами), переходить у хронічну форму. В травному каналі з'являються дифтерійно-некротичні ураження.

На слизовій оболонках сліпої та ободової кишок утворюються некрози (струпи) у вигляді горбочків круглої форми («бутони»), після відпадання яких з'являються виразки, спостерігаються крововидиви.

Рис. “бутони” у сліпій

Рис. Крововиливи в ободовій

кишці за чуми свиней

кишці та виразки після

 

відпадання “бутону

САНІТАРНА ОЦІНКА.

Продукти забою від тварин, хворих і підозрілих у захворюванні, випускати в сирому вигляді забороняється. Шкури дезінфікують.

За наявності дистрофічних або інших (ускладнених) патологічних змін у мускулатурі тушу з внутрішніми органами направляють на утилізацію.

За відсутності патологічних змін у туші і внутрішніх органах рішення про їх використання приймають після мікробіологічного дослідження на наявність сальмонел. У випадку виявлення в м'ясі або внутрішніх органах сальмонел, внутрішні органи направляють на утилізацію або знищують, а туші - на проварювання або на виготовлення консервів, м'ясних хлібів. Внутрішній жир перетоплюють.

внутрішні органи

переробляють на варені, варено-копчені ковбасні вироби, консерви, м'ясні хліби або проварюють. Продукти забою від щеплених свиней з

підвищеною

температурою тіла перед забоєм або в разі виявлення після забою патологічних змін внутрішніх органів,

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Рис. Ціаноз шкіри вуха у свині, хворої на африканску чуму

САНІТАРНА ОЦІНКА. За

виявлення ознак африканської чуми свиней туші з внутрішніми органами й шкірою знищують шляхом спалювання.

ВІСПА

ПІСЛЯЗАБІЙНА ДІАГНОСТИКА. Уражується шкіра тварин, особливо - більш ніжні (безволосі) ділянки тіла: вуха, крила носа, губи, язик, ділянка навколо очей, соромітних губ, вимені, мошонки, внутрішньої поверхні стегон.

Рис. Ураження вушної раковини свині

Рис. Віспяне ураження задньої кінцівки поросяти

У курей – дифтеритичне ураження сережок,

гребінця,

ротової порожнини. На уражених ділянках виявляють плями, в середині яких можуть бути вузлики (папули) червонного кольору, величиною з конопляне зерно. Поряд з папулами виявляють пухирці, що містять жовту прозору серозну рідину.

Рис. Дифтеритичне наша- рування