Добавил:
kripchuk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Театралізований тематичний вечір.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2022
Размер:
86.48 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Крипчук М. В.

Театралізований тематичний вечір

(драматургія та режисура)

навчально-методичні Рекомендації

для самостійної роботи студентів

денної та заочної форм навчання

спеціальності «театральне мистецтво»

спеціалізації «режисура естради та масових свят»

напряму підготовки 0202 «Мистецтво»

з дисциплін «сценарна майстерність» ТА «РЕЖИСУРА»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

театрального мистецтва

Протокол № 8 від 14.03.2012 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні науково-

методичної ради

Протокол № 11 від 06.06.2012 р.

Луганськ 2012

УДК 791.6

ББК 85.34

Т30

Театралізований тематичний вечір (драматургія та режисура): навчально-методичні рекомендації для самостійної роботи студентів денної та заочної форм навчання з дисциплін «Сценарна майстерність» та «Режисура» / укладач: М. В. Крипчук ; Луган. держ. академія культури і мистецтв. – Луганськ : Вид-во ЛДАКМ, 2012. – 24 с.

Укладач:

Крипчук Микола Володимирович

старший викладач кафедри театрального мистецтва ЛДАКМ

Рецензенти:

Голубцова Любов Федорівна

кандидат мистецтвознавства, доцент,

професор кафедри театрального мистецтва ЛДАКМ

Перенчук Юрій Михайлович

кандидат педагогічних наук,

доцент кафедри театрального мистецтва

ПВНЗ «Інститут екранних мистецтв»

ББК 791.6

УДК 85.34

© Крипчук М. В., укладання, 2012

© Луганська державна академія

культури і мистецтв, 2012

П ЕРЕДМОВА

Поглиблення в суть проблем технології творчості неминуче призводить до все більшої диференціації його родів та видів.

У ХХ столітті жанрова система масових театралізованих заходів стала особливо різноманітною: дослідники (І. Ф. Ковшарь, Д. М. Генкін) виділяють містерію, карнавал, парад, демонстрацію, карнавал-маскарад, масові театралізовані вистави, пленерні постановки, фестивалі, концерти-мітинги, театралізовані концерти, радіоконцерти, «салютні» концерти, дзвонові концерти, рок-концерти, благодійні концерти, урочистості з ювілейною і історичною тематикою, заходи зі спортивним ухилом та інші. З’явилися абсолютно нові жанри масових видовищ, такі, як, наприклад, світломузичний спектакль, електронна феєрія, лазерне шоу, піромузичне шоу.

У мистецтві відбувається постійна зміна жанрових форм, жанрових різновидів, і викликана вона тим, що суспільний розвиток, нескінченно змінюючи людські взаємини, вимагає від художника пошуку нових шляхів естетичного пізнання і відображення. Відбувається постійний процес взаємодії, взаємозбагачення усіх жанрових різновидів, тому дещо змінюються і жанрові ознаки творів.

Практика підтвердила, що кожній формі притаманні свої особливості як у виборі засобів виразності, так і у стильовому вирішенні свята, дійства, вистави. Отже, аналіз особливостей одного з основних жанрів масового дійства, до якого належить театралізований тематичний вечір і буде темою нашої роботи.

Існує багато вечорів, в яких тема не просто присутня, а розкривається у певній, логічній і композиційній послідовності. Такі вечори прийнято називати тематичними.

Тематичний вечір відрізняється від інших масових заходів не тільки наявністю теми і програми, але і тісним злиттям інформаційно-логічної та емоційно-образної ліній в єдиному сценарії. Діапазон тематичного вечора дуже широкий. Він може являти собою найпростіше ілюстративне з’єднання інформаційно-логічного та емоційно-образного, але може перерости і в синтетичне театралізоване масове видовище, що лежить в основі театралізованого тематичного вечора.

Види театралізованих тематичних вечорів

Важливість піднятої теми, її актуальність – перша методична вимога до організації тематичного вечора.

Театралізований тематичний вечір – за формою багатожанрове явище, що дає простір творчості сценариста. До найбільш поширених жанрів тематичного вечора відносяться: вечір-розповідь, вечір-портрет, вечір-мітинг, вечір-ритуал та інші.

Вечору-розповіді властива спокійна оповідна форма. Виступи ведучих і запрошених осіб, скомпоновані з літературно-мистецьким матеріалом, послідовно висвітлюють якусь важливу подію, інформують про історичні факти і нові явища політичного і культурного життя. Найчастіше такі вечори у вільній образно-документальній формі розкривають такі поняття, як героїзм, патріотизм, інтернаціоналізм, військовий обов’язок, гуманізм. Тут немає прив’язки до конкретної життєвої долі, певним історичним подіям. Мета вечора-розповіді – глибше вникнути в суть нашого життя.

Вечори-портрети дозволяють докладно розповісти про конкретну людину, показати переваги і розкрити його характер усіма наявними сценічними засобами. Крім того, у сценарії вечора-портрету можна розповісти і про цілий колектив. Вечір-портрет – це яскравий зразок документальної сценарної драматургії. До кожного такого вечора збирається великий фактичний матеріал, на основі якого і складається сценарій. У ньому можуть бути використані колективна розповідь і інтерв’ю, кінофрагменти, фоторепортаж та демонстрація сімейних фотографій, читання документів, віршів, вокальні твори та інсценування. Жанру вечора-портрета властиві особлива теплота і щирість. По суті це колективна театралізована розповідь про передову людину, про трудову династію і т.д.

Вечір-мітинг має свої специфічні відмінності. Мітинг (англ. meeting – збори) – масове зібрання для обговорення злободенних питань поточного життя, на підтримку певних вимог або для вираження солідарності або протесту. Мітинг, як вважає відомий дослідник масового театру Д. Генкін «по-перше, виступає як дуже мобільна, актуальна форма масового свята, найбільш злободенно відгукується на важливу конкретну подію. По-друге, в цій формі масового свята помітна тенденція до органічного синтезу документального і художнього, до художньої обробки життєвого явища, характерної для свята взагалі» [5, с. 10]. Усі виступи на такому вечорі носять лозунговий характер. Кожен виступ – це коротке, пристрасне звернення до глядачів, заклик до дії. На вечорах-мітингах звучать трудові рапорти і нерідко приймаються резолюції. Ці тематичні вечори до певної міри належать до масової вуличної дії. У них часто використовуються такі елементи, як винесення прапора, хода через зал, розкидання листівок із закликами.

Прикладом може бути молодіжний театралізований мітинг «Рівняння на пам’ять», присвячений Дню Перемоги. Він починався кінопрологом, в якому пісня «Рівняння на пам’ять» поєднувалася з кадрами військової кінохроніки. Ведучі говорили про творців нашої перемоги, тих, хто повернувся і не повернувся з війни, про відомих і невідомих героїв.

Під мелодію пісні «Священна війна» розпочинається хода ветеранів Вітчизняної війни. Вони йдуть через центральний прохід зали, що ніби перетворюється на зелену алею, – це піонери зустрічають їх квітами та весняними розквітлими гілками дерев. Герої піднімаються на сцену, оформлену орденськими стрічками. Звучить фанфарний марш, і вся глядацька зала перетворюється у військовий парад. Слідом за бойовими прапорами до зали входять представники різних родів військ. Один за одним піднімаються на трибуну промовці. Синхронно музичному фрагменту «Кроки» з Сьомої симфонії йдуть кадри кінохроніки. В кінці цього кіно-музичного монтажу на трибуні променями прожекторів висвічуються представники молоді. Слід сказати, що вечір-мітинг – це жанр найбільш активної дії, що відрізняється великим набором засобів художнього вираження.

Великого поширення набули також вечори-ритуали, тобто вечори, що відзначають ту чи іншу важливу подію в житті людини або цілого трудового колективу. Ритуалом є вид обряду, форма символічної поведінки, яка склалася історично, це впорядкована, стереотипна система дій (в т. ч. мовних); який висловлює певні соціальні та культурні взаємини, цінності. Поряд з елементами мітингу вечір-ритуал містить у собі елементи урочистого акту. В цьому жанрі традиційно повторюються, загальновстановлені складові елементи і церемоніальні дії.