Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
34.8 Кб
Скачать

4.Характеристика Австралійського царства: територія, флора та фауна.

До Австралійського царства відноситься материк Австралія та прилеглі острови (Нова Зеландія, Тасманія Нова Гвінея). Австралійське царство поділяється на області: Материкову, Новогвінейську, Фіджійську та Новокаледонську.

В Австралійському царстві є не лише спільні з Південною Америкою родини араукарієвих, подокарпових, протейних, рестіонових, а й спільні роди – південний бук (Notofagus), Hebe, Donatia, Drapetes – більшість з яких є спільними з родами Нової Зеландії. Прямий міграційний зв’язок з Капською областю майже припинився ще з середини крейдяного періоду, тому спільні роди з цією територією і Мадагаскаром в Австралійському царстві відсутні.

Флора Австралійського царства має високу ступінь і глибину ендемізму. Для острівних областей це природно. Проте і для Материкової області видовий ендемізм дуже високий (75%, 9000 видів із 12000). В Новогвінейській області – 85%

(5800 із 6870), Новокаледонській – 80% і Фіджійській – 50%. На рівні родів (глибина ендемізму) в Материковій області понад 500 ендемічних родів, в Новогвінейській – близько 100,Новокаледонській – понад 100 і Фіджійській – всього 15. В Материковій області досить різноманітні папоротепо- дібні, квіткові (бобові, миртові), орхідні. Багаточисельні види роду акацієвих (бобові), евкаліптів (миртові), казуаріни, більшість родів протейних, особливо банксія. Всього ендемічних родів – 570.

Фауна австралійського царства характеризується висо- ким ендемізмом і автохтонним видоутворенням. В цілому фауна комах менш багата ніж фауна Орієнтального царства. Древні гондванські зв’язки прослідковуються серед дощових червів і молюсків. Дощовий черв із родини Megascolecidae поширений в тропіках Орієнтального царства. Більшість видів ракоподібних є ендемічними.

Серед комах у ряді Веснянко подібні родина Eustemiidae ендемічна. Багато ендеміків на рівні родів серед сисиних комах (родини пінявкові, клопи). В ряді метеликів прослідковується значний вплив Орієнтального царства. Наприклад, на півночі Австралії багато метеликів з родини вітрильників (Papilionidae). В деяких районах Австралії переважають різноманітні молі.

Серед фітофагів переважають саранові. Значна кількість богомолів і паличників, центр різноманіття яких розташовується в Орієнтальному царстві. Прісноводна іхтіофауна досить бідна, відсутні коропові риби. У той же час зберігається фауна дводишних риб, серед яких знаменитий австралійський рогозуб, або лусковик (Neoceratodus forsteri). Це крупна риба до 175 см і вагою понад 10 кг, яка мешкає в річках на північному сході Австралії. Добре представлена родина галаксієвих (Galaxiidae). Проте декілька видів цієї родини поширені в Південній Африці (2 види) і на півдні Південної Америки(7 видів).

Із амфібій розповсюджені лише безхвості – жаби, свистуни і квакші. Серед свистунів виділяють ендемічну під- родину Crinidae, яка включає 56 видів. квакші зустріча- ються не лише в лісах, а й в тимчасових водоймах пустель (червона квакша) і саванових рідколіссях. Жаби поширені по всій території Австралії. Пустельна австралійська жаба (Chirolepts platicephalus) із підродини австралійських жаб мешкає в пустелях центральної частини материка.

Австралійські змії частково відносяться до широко розповсюджених, але частина ендеміки. Це тропічні сліпуни, пітони (наприклад, ромбічний пітон, аметистовий пітон), вужеві, аспідові змії. Із 22 родів аспідових, які притаманні для області, можна відмітити денісонів, тайпанів, тигрових змій. Гадюкові змії відсутні.

Фауна птахів багата і включає приблизно 50 родин – 2/3 представників ендеміки. До безкільових належить родина ему (Dromaedidae), ендемічна для мате- рика, а також казуари, які мешкають в тропічних дощових лісах на північному сході Австралії та на о. Нова Гвінея.

В Австралії мешкають також вищі звірі, проте вони представлені лише гризунами і рукокрилими. Собака дінго – нещодавно завезений у фауну Австралії.

Гризуни в Австралії відносяться до родини мишачих. Крім пацюків, на материку зустрічається субендемічна підродина напівводяних бобрових пацюків (Hydromyinae), окремі представники яких трапляються і на Новій Гвінеї. Рукокрилі представлені комахоїдними кажанами.Ссавці Австралійського царства є унікальними (підклас яйцекладні, родина качкодзьобів і єхидн).

Соседние файлы в предмете Биогеография