Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
34.8 Кб
Скачать

3.Характеристика Ефіопського(Афротропічного) царства: територія, флора та фауна.

Займає більшу частину Африки (від південної окраїн Сахари і до басейну річки Оранжевої); південну Аравію і о. Сокотру, ряд островів в Атлантиці (Св. Єлени і Вознесіння). Більша частина даного царства знаходиться в межах тропічного і екваторіального поясів.Царство поділяється на 4 області: Західно-Африканську, Східно-Африканську, Капську і Мадагаскарську.

Флора Ефіопського царства має декілька осередків глибокого ендемізму. Особливої уваги заслуговує континентальний осередок, розташований в басейні річки Конго. Тут представлено 5 ендемічних родин. Види, які до них відносяться – чагарники та крупні дерева.

На півдні царства представлені ендеміки високого рангу. Найбільш цікавою рослиною тут є вельвічія дивна (Welwitchia mirabilis) – відноситься до родини Welwitchiaceae, відділу гнетових, класу голонасінних. Вельвічія – рослина до 1 м у висоту, росте в пустелі Наміб.

Більшість родів рослин Ефіопського царства виходять за його межі. Так, акації (Acacia) представлені тут значною кількістю ендемічних видів, проте центр різноманіття роду (700–800 видів) знаходиться в Австралійському царстві.

Фауна безхребетних Ефіопського царства як в тропіч них лісах, так і в саванах дуже різноманітна. Із наземних молюсків тропічних лісів характерним є крупний ахатина (Achatina). Багата фауна скорпіонів. Вони відносяться до древньої підродини Isometrinae родини Scorpionidae. Один із скорпіонів – велетенський скоріпон (Pandinus Thorell) – досягає довжини 16 см. Надзвичайно характерні представники ряду сольпуг, які відносяться до класу павукоподібних. Дуже різноманітні павуки, найбільш крупні з них відносяться до родини павуків-птахоїдів.

Із багатоніжок зустрічаються крупні двопарноногі – ківсяки, яких мешканці споживають в їжу. Багатоніжки- геофіли роду Osya здатні до світіння. Дуже багато отруйних та іноді яскраво забарвлених сколопендр (губоногі багатоніжки).

Комахи надзвичайно різноманітні. Особливо багато термітів. В дощових лісах Африки їх нараховується понад 700 видів. їхні гнізда мабуть грибоподібну форму. Дуже багато термітів в саванах. Тут їхні гнізда побудовані із глини у вигляді високих конусів (вище 2 м).

З гніздами термітів пов’язана життєдіяльність ряду тварин, наприклад трубкозубів. Окрім термітів багато видів саранових. Серед них зустрічаються стадні види, напри- клад пустельна сарана – здатні мігрувати на тисячі кілометрів. Жуки в аридних районах Африки переважно представлені різноманітними чорнишами (Tenebrionidae), а в лісах – величезними бронзівками (жук-голіаф досягає довжини 10–11 см), жуками-оленями, вусачами. Із ряду двокрилих комах в долині річки Конго та саванах знаменитою є муха цеце – переносник збудника сонної хвороби та хвороби великої рогатої худоби – нагани.

Амфібії представлені безногими і безхвостими. Безногі амфібії розповсюджені в тропічних регіонах земної кулі, а в Ефіопському царстві представлені особливим родом Rhinatrema. Безхвості амфібії багато численні та різноманітні. Родина попових (Pipidae) має в Ефіопському царстві ендемічні роди – Hymenochirus і Xenopus. Поширена шпор- кова жаба (X. laevis), яка мешкає у водоймах півдня мате- рика. Надзвичайно цікавими є волосаті жаби (Astylosternus). Родина веслоногих жаб (Rhacophoridae) має в Ефіопському Царстві центр видового різноманіття (понад 200 видів із загальної кількості – 400 видів).Рептилії. Із ряду лускатих характерними є хамелеони. Особливо багато їх на Мадагаскарі. Окрім того, хамелеони трапляються і в Південній Іспанії, Аравії, Індії та на Шрі- Ланці. Багато також ящірок, геконів і безногих (сліпі сцинки Feylinidae), агам і гігантських варанів. Багатою є фауна змій.

В Ефіопському царстві мешкає крупний вид – сліпун.

Орнітофауна Ефіопського царства включає 67 родин, більшість з них є спільними з палеарктичними і орієнталь- ними або навіть космоплітними. Проте тут зустрічаються і представники двох ендемічних рядів – страусів (1 вид) і птахів-мишей (6 видів). Крім того, в складі орнітофауни цього царства є 5 ендемічних родин – китоглави (1 вид), птахи-секретарі (1 вид), туракові (5 родів з 18 видами) ілісові сорокопуди (3 роди з 9 видами), молотоголові чаплі (1 вид поширений не лише на материку, а й на Мадагаскарі).

Серед гризунів в цій області необхідно відмітити дикобразів і представників таких ендемічних родів: шилохвості білки, довгоноги, тростинні пацюки, гірські миші, гребене- палі пацюки і піскориї.

Багатою є фауна парнокопитних. Особливо різноманітними є представники родини порожнисторогих, саме тут знаходиться осередок їх видового різноманіття. Характерні представники – дукери, карликові, коров’ячі і шаблерогі антилопи, водяні козли. Із непарнокопитних Ефіопського царства характерними є носороги

Примати представлені 3 родинами – справжні лемури, індрі і руконіжкові (ай-ай).

Дуже своєрідною є фауна Маскаренських островів, які розташовані на захід від Мадагаскару. Фауна островів характеризується з одного боку довершеністю (відсутність багатьох груп тварин), а з іншого – представлена значною кількістю ендемічних видів і родів. Тут відсутні справжні прісноводні риби, амфібії, справжні ящірки, справжні удави, пітони, отруйні змії, наземні ссавці

Серед вимерлих птахів це – додо (о. Маврикій), пустельник (о. Реюньон), білий додо (о. Родрігес). Всі вони були знищені 200 років тому. Багаточисельними є справжні лемури (15 видів із 6 родів), у тому числі руконіжка. Гризуни представлені ендемічною підродиною хом'яків – мадагаскарські хом'яки (12 видів). Всі хижаки області відносяться до родини віверових (7 ендемічних родів). Інші ссавці – інтродуценти, які були випадково або цілеспрямовано завезені з африканського континенту.

Соседние файлы в предмете Биогеография