Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Космічні літальні апарати.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
3.06 Mб
Скачать
  1. Україна в системі космічних досліджень

Україна належить до держав, в яких розвиток космічних досліджень і застосування їх на практиці займає одне з пріоритетних місць. В колишньому Радянському Союзі великий вклад у розвиток космічних досліджень і створення космічних апаратів внесли українські вчені та інженери. Десятки КБ і підприємств працювали на космічну науку і індустрію.

З набуттям Незалежності Україна продовжила дослідження у цій галузі. Перший штучний супутник Землі «Січ-1» був виведений на орбіту (висота 659 км) у серпні 1995 року для проведення експериментів з дослідження іоносфери і магнітосфери. 24 грудня 2004 року були запущені на орбіту ще 2 супутники: «Січ-1М» масою 2223 кг зі знімальною апаратурою з розрізненням 23 м для досліджень атмосфери, іоносфери і Світового океану, і малогабаритний супутник «Мікрон» масою 66 кг, який був оснащений магнітометром LEMI-010S і малогабаритною бортовою телевізійною камерою з розрізненням 170 м. Супутники були розроблені у ДКБ «Південне» ім. М.К. Янгеля і виготовлені на ДП «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова».

Рис. 2.1. Супутники «Січ-1М» та «Мікрон»

У 1996 році Верховна Рада України прийняла Закон України «Про космічну діяльність», згідно з яким що 5 років розробляється «Національна космічна програма України». Згідно з цією програмою у серпні 2011 р. був виведений на навколоземну орбіту супутник «Січ-2», який давав змогу отримувати цифрові зображення Землі у панхроматичному і багатоспектральному діапазонах з розрізненням 8 м. Ці космічні зображення використовувались для різноманітних цілей у сільському та лісовому господарствах, для здійснення екологічного моніторингу, моніторингу надзвичайних ситуацій, розвідуванні корисних копалин, для виконання інфраструктурних проектів та інших цілей. У грудні 2012 р. зв'язок із супутником перервався.

Рис. 2.2. Загальний вигляд супутника «Січ-2»

13 Січня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив концепцію космічної програми України на 2021-2025 роки з обсягом бюджетного фінансування 15 мільярдів гривень.

Очікується, що реалізація програми приведе до таких результатів:

- для громадян України буде поширено доступ до найсучасніших інформаційних технологій (систем дистанційного зондування Землі, систем координатно-часового та навігаційного забезпечення);

- буде забезпечено підвищення безпеки (за рахунок використання космічної інформації для забезпечення національної безпеки у військовій, політичній, економічній, соціальній, екологічній, науково-технічній, інформаційній сферах);

- працівники космічної промисловості будуть забезпечені стабільними замовленнями, престижною та високооплачуваною роботою;

- працівники сільського, лісового господарства та інших галузей економіки отримають можливість раціонального землекористування з використанням космічних знімків;

- молодь отримає можливість зробити перші кроки в науці й техніці, встановити творчі зв'язки з однолітками з-за кордону в процесі реалізації науково-освітніх космічних проектів.

На 2018 рік планувався запуск космічного супутника «Січ-2М», який дозволяв би отримувати панхроматичні знімки з розрізненням 2 м та смугою захоплення у 22, км і багатоспектральні – з розрізненням 5,7 м і смугою захоплення – 34,1 км.

Рис. 2.3. Супутники «Січ-2М» і «Січ-2-30»

В даний час вченими КБ «Південне» ведуться цілий ряд наукових розробок, зокрема, супутники оптико-електронного спостереження «Січ-2-30» (маса – 180 кг, висота польоту – 663-682 км, розділення багатоспектральних знімків – 7,8 м, смуга захоплення на місцевості – 46,6 км) і «Січ-3-О» (маса – 820 кг, висота польоту – 667 км, нахил орбіти – 98,0°, розділення в оптичному діапазоні – 1 м, ширина смуги огляду – 10,4 км, мультиспектральний режим), супутник радіолокаційного спостереження «Січ-3-Р» (маса - 650 кг, висота польоту - 626 км, нахил орбіти - 97,9°, оснащений радіолокатором з синтезованою апертурою антени з розрізненням 2х2 м у режимі смугової та кадрової зйомки, та 20х20 м у режимі оглядової зйомки), супутник зв’язку «Либідь-М», науково-технологічні супутники «Мікросат», «Іоносат-Мікро» та МС-2-8 з оптико-електронними приладами високого розрізнення.

Президент України В. Зеленський 2 лютого 2021 року поставив завдання запустити супутник «Січ-2-30» у 2021 році в рік 30-ліття Незалежності України. Станом на 13.01.2021р. роботи з його виготовлення виконані на 85%, а наземний Центр управління – на 45%.

Рис. 2.4. Супутники «Січ-3-0» і «Січ-3-Р»