Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tema_10_Тематичне дешифрування аерокосмічних зображень

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
8.54 Mб
Скачать

1

Тема 10. Тематичне дешифрування аерокосмічних зображень

10.1.Дешифрування населених пунктів.

10.2.Дешифрування доріг.

10.3.Дешифрування гідрографії.

10.4.Дешифрування рельєфу.

10.5.Дешифрування рослинності.

10.6.Дешифрування сільськогосподарських угідь.

10.7.Дешифрування боліт.

10.8.Геологічне, геокріологічне, гляціологічне і археологічне дешифрування

1-53

4

10.1. Дешифрування населених пунктів

Населені пункти дешифрують методом суцільного польового обстеження (міста), або шляхом прокладання вздовж них окремих маршрутів (села)

При цьому визначаючи такі характеристики:

поділ будов на житлові і не житлові,

вогнестійкі і не вогнестійкі,

призначення будов,

заповнення міжбудинкового простору.

2-53

3

Спочатку населений пункт вивчають на знімку стереоскопічно, потім роблять обхід вздовж вулиць, проїздів і зовнішніх меж, наносячи всі об’єкти (для позначення житлових і не житлових будов користуються двохколірним олівцем. Для господарських, промислових, виробничих і культурних будов вказують їх призначення. Одночасно показують об’єкти, які прилягають до будинків і лежать в міжбудинковому просторі – сади, городи, клумби, парки, тротуари, пам’ятники, геодезичні пункти.

3-53

Забудову в населених пунктах поділяють на такі типи:

міський характер забудови;

забудова сільського типу;

забудова дачного типу;

безсистемна забудова;

заводи, фабрики, промислові підприємства;

баштові споруди.

4-53

Міський характер забудови – поквартальне розміщення багатоповерхових будинків з добре розвинутою мережею вулиць (відцентровою або прямокутною).

Париж

Нью-Йорк

5-53

Забудова сільського типу – переважно одно-двоповерхові невеликі будови густо розміщені вздовж вулиць, поза будинками розташовані прямокутники городів і садів та великі сільськогосподарські угіддя (рівнинні райони) або ліси (гірські райони). На межах таких населених пунктів як правило розміщені великі будинки ферм та господарських дворів.

6-53

Забудова дачного типу – щільність забудови невелика, малі будови розміщені серед садової і кущової рослинності. Вся територія розмежована густою сіткою вузьких доріг.

7-53

Безсистемна забудова – будови орієнтовані довільно, розміщені далеко одна від одної (на великій території в горбистих районах та вздовж вузьких долин в гірських районах) або поряд одна з одною (пустельні райони, невеликі долини або уступи в гірських районах)

8-53

Заводи, фабрики, промислові підприємства – вирізняються великими будовами і територіями, обнесеними парканом, як правило розміщуються поблизу рік, озер, водосховищ, підземних і надземних розробок, залізничних доріг.

9-53

Заводські труби і баштові споруди – вузькі, які мають округлу форму,

цегляні, бетонні і металеві споруди висотою 10-70 м, добре розрізняються під час стереоскопічного огляду знімків або за тінню.

10-53