Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tema_10_Тематичне дешифрування аерокосмічних зображень

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
8.54 Mб
Скачать

3

Ознакою наявності боліт можуть також бути зображення густої сітки дрібних річок, осушувальних каналів та розробок торфу, які чітко спостерігаються на знімку.

41-53

1

10.8.Геологічне, геокріологічне, гляціологічне

іархеологічне дешифрування

Для геологічного дешифрування застосовують знімки отримані з повітря, космосу і наземним методом, причому в гірських районах крім планового знімання виконують ще перспективне.

42-53

Індикатором для опізнання порід є не їх окремий колір або тон, а порівняння цих кольорів в сукупності з такими ознаками, як форма, розміри і взаємне розташування. Тобто для визначення геологічних елементів застосовують ландшафтне дешифрування складовими якого є рельєф, гідрографія і рослинність.

Спектрозональні знімки для геології (штат Невада, США)

43-53

Геокріологічне дешифрування використовують для визначення залягання мерзлоти.

44-53

Районування територій мерзлоти виконують за знімками масштабів 1:60000 – 1:25000.

Глибину мерзлоти можна визначити за знімками масштабу 1:17000 – 1:10000. Для детального вивчення процесів, пов’язаних з утворенням мерзлоти використовують знімки масштабів 1:5000 – 1:2000.

45-53

Як і для геологічногї інтерпретації, в цьому методі основними індикаторами дешифрування є рослинність, гідрографія і рельєф.

Карсти утворені на місці мерзлоти

46-53

1

Гляціологічне дешифрування використовують для картографування льодовиків, основними складовими зображення яких є розломи, тріщини, зсуви, лавинонебезпечні райони тощо.

47-53

Використання матеріалів аерокосмічного знімання значно спрощує, а в деяких випадках є незамінним в процесі слідкування за рухами і змінами льодовиків.

48-53

2

Археологічну інтерпретацію виконують за плановими і перспективними знімками, отриманими з висоти 50-1000 м при малій висоті Сонця над горизонтом.

Частина археологічного комплексу

Місто Гонур-Депе (Туркменістан, Каракуми)

Сауран в Казахстані

 

49-53

2

Багато старовинних будівель і елементи деяких археологічних об’єктів (наприклад, внутрішня забудова кварталів, окремі деталі оборонних об’єктів, могильники, елементи дорожньої та сільськогосподарської інфраструктури) часто настільки зруйновані й так «розчинилися» в сучасному ландшафті через зміну забарвлення та ерозії, що з висоти людського зросту їх дуже важко помітити. Через зміни рельєфу частина археологічного об’єкту може знаходиться під шаром ґрунту, і тому візуальне виявлення та наземне топографічне знімання (а значить і дослідження) стають неможливими.

Археологічний комплекс маєтку у Франції добре помітний завдяки зміні тону ґрунту

Споруди римської доби в Центральній Італії

50-53