Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metodichky

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
994.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет “Львівська політехніка”

Методичні вказівки

до виконання лабораторної роботи «Системи небесних координат» з курсу «Геодезична астрономія»

для студентів бакалаврів Інституту геодезії

Затверджено на засіданні кафедри ВГА ІГДГ

Протокол № 8 від 12 січня 2012 р.

Львів-2012

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи «Системи небесних сферичних координат світил» з курсу «Геодезична астрономія» для студентів бакалаврів Інституту геодезії / Укл. О.М.Денисов, Ф.Д.Заблоцький, Б.Б.Паляниця – Львів: кафедра вищої геодезії та астрономії Національного університету “Львівська політехніка”, 2012. – 11 с.

Укладачі

Денисов О.М., к.т.н., доц.

 

Заблоцький Ф.Д., д.т.н., проф.

 

Паляниця Б.Б., к.т.н., доц.

Відповідальний за випуск

Савчук С.Г., д.т.н., проф.

Рецензент

Третяк К.Р., д.т.н., проф.

Загальні положення.

Метою викладання геодезичної астрономії є навчити студентів методам визначення астрономічних координат пунктів земної поверхні та азимутів напрямків за спостереженнями небесних світил за допомогою астрономічних теодолітів та обґрунтування ролі цих визначень для розв'язання задач геодезії.

Курс геодезичної астрономії складається із двох частин: сферичної астрономії та власне геодезичної астрономії. Причому сферична астрономія є геометричною та кінематичною основою геодезичної астрономії, оскільки в цьому розділі розглядають розв'язування задач, пов'язаних із положенням світил та їхнім добовим рухом, встановлюють системи небесних координат, а також системи виміру часу і зв'язки між ними.

Мета даної роботи – навчити студентів зображати на рисунках: допоміжну небесну сферу, її основні точки, кола та напрямки; системи небесних координат, визначати положення світила у кожній із цих систем; проектувати допоміжну небесну сферу на площину небесного меридіана; ознайомити студентів із зоряними каталогами, вибором зірок за певними умовами і особливостями їхнього добового руху; засвоїти елементи паралактичного трикутника, основні формули сферичної астрономії та на основі цього – способи перетворення екваторіальних координат у горизонтальні.

Під час проведення різноманітних геометричних побудов та математичних розрахунків, пов'язаних із розташуванням небесних світил, зручно вважати, що всі вони знаходяться на довільних, але однакових відстанях від спостерігача, тобто вони ніби розміщені на поверхні сфери одного і того ж довільного радіуса. Допоміжною небесною сферою називають сферу довільного радіуса з центром у довільній точці простору, на яку проектуються світила. Введення цього поняття дає можливість переходу від напрямків у просторі до напрямків між відповідними точками на сфері, від центральних кутів між напрямками до дуг великих кіл, від тригранних кутів до сферичних трикутників.

Положення світил на небесній сфері визначається сферичними координатами. В геодезичній астрономії найчастіше використовують такі системи небесних сферичних координат: горизонтну, першу і другу екваторіальні та екліптичну. Відрізняються ці системи між собою вибором початкового кола та напрямами відрахунку координат.

У зоряних каталогах положення зірок, як правило, подають в другій екваторіальній системі координат, в якій за координати зірок прийняті пряме сходження α і схилення δ, а під час визначення астрономічних координат широти φ і довготи λ пунктів на фізичній поверхні Землі, а також азимута а напрямку використовують горизонтну систему координат, в якій координатами зірок є зенітна відстань z і азимут світила А. Взаємний зв’язок екваторіальної і горизонтної систем координат відбувається за

формулами сферичної астрономії, які відносяться до паралактичного трикутника. Деякі із запропонованих задач пов'язані із визначенням зоряного часу s і горизонтних координат світила у момент проходження ним через задане велике коло або точку небесної сфери, які можливо спостерігати у пункті земної поверхні із заданою широтою φ.

Дана робота складається із семи задач.

Задача 1. Зобразити та описати чотири системи небесних сферичних координат (горизонтну, першу екваторіальну, другу екваторіальну і екліптичну) та географічну систему координат для точок земної поверхні. Горизонтну і першу екваторіальну системи координат зобразити в пункті з широтою φ = 50°. На рисунку щодо опису географічної системи координат графічно пояснити геодезичну і геоцентричну широти та геодезичну довготу.

Пояснення до задачі 1. Суть сферичних координат полягає в тому, що на сфері вибирають два великих взаємно перпендикулярних кола, одне з яких називається основним, а друге - початковим колом системи. Одну з точок перетину основного та початкового кіл приймають за початкову точку системи. Назва системи, як правило, походить від назви його основного кола, яким може бути небесний горизонт, небесний екватор або екліптика. Визначальним називають коло, що проходить через полюси системи і положення зорі на небесній сфері. Перша координата - це дуга визначального кола від точки його перетину з основним колом до зорі. Другою координатою є дуга основного кола від початкової точки системи до його перетину з визначальним колом.

Щоб відкласти на сфері положення зорі чи заданої точки необхідно в площині основного кола від початкової точки відкласти другу координату. В горизонтній системі за таку координату приймається азимут А зорі, який відкладається від точки півдня S в площині небесного горизонту від 0° до 360°, в першій екваторіальній системі – це годинний кут t зорі (відкладається від верхньої точки небесного екватора Q від 0h до 24h), в другій екваторіальній системі – це пряме сходження α зорі (відкладається від точки весняного рівнодення γ від 0h до 24h), в екліптичній системі – це екліптична довгота λ точки земної поверхні (відкладається від точки весняного рівнодення γ від 0° до 360°).

В результаті відкладення названої координати через отриману при цьому точку і полюси системи проводять визначальне коло, в площині якого від точки перетину його із основним колом відкладають першу координату системи. Отримана при цьому точка і буде положенням світила. В горизонтній системі визначальним колом є вертикал світила, по якому відкладають першу координату: зенітну віддаль z (відкладається від точки зеніту Z від 0° до 180°) або висоту h світила (відкладається від небесного горизонту від 0° до ±90°). В екваторіальних системах визначальним колом є

коло схилень, по якому відкладають координату δ – схилення світила (відкладається від небесного екватора від 0° до ±90°). В екліптичній системі визначальним колом є коло широти світила, по якому відкладають координату b – екліптичну широту світила (відкладається від екліптики від 0° до ±90°). Аналогічно відкладають положення точок земної поверхні на сфері.

В основі побудови горизонтної та першої екваторіальної систем координат потрібно враховувати співвідношення

h

P

 

Z

,

 

N

 

 

 

(1)

в якому hPN - висота північного полюса світу, δ Z - схилення точки зеніту. На рисунках 1 і 2 hPN дорівнює дузі NP, а δ Z – д уз і Q Z .

Приклад графічного розв’язання задачі 1.

На рисунку 1 показано положення зірки в горизонтній системі з координатами z = 40° або h = 50°, А = 55°.

Рис. 1. Горизонтна система координат.

На рисунку 2 показано положення зірки в першій екваторіальній системі з координатами δ = 45°, t = 4h та в другій екваторіальній системі з координатами δ = 45°, α = 3h.

Рис. 2. Перша і друга екліптичні системи координат.

Задача 2. Для пункту з широтою φ = 49°50,2' вибрати з таблиці "Середні місця зірок" Астрономічного Щорічника (АЩ) по дві зорі, які: 1) не заходять, 2) не сходять, 3) мають схід і захід, 4) мають елонгацію, 5) проходять через перший вертикал над горизонтом. Вибрані дані внести в табл. 1. На "плоскому" рисунку небесної сфери (проекція небесної сфери на площину небесного меридіана) зобразити добові паралелі вибраних зірок (рис. 3).

Пояснення до задачі 2. Поділ світил щодо їх добового руху відносно горизонту і першого вертикалу виконується шляхом перевірки на виконання наступних співвідношень схилення δ світила і широти φ пункту:

1)зірки, що не заходять: δ > 9 0 ° - φ,

2)зірки, що не сходять: δ < - ( 9 0 ° - φ),

3)зірки, що сходять і заходять: |δ |< 9 0 ° - φ,

4)зірки, що мають елонгацію: δ > φ,

5)зірки, що проходять перший вертикал над горизонтом: 0° < δ < φ. При виборі зірок з щорічника необхідно дотримуватися таких вимог:

а) прямі сходження α двох зірок, вибраних в одній умові, мають

різнитися приблизно на 12h;

б) для зірок, що сходять і заходять, одну вибирають із додатним, а другу - з від'ємним схиленням;

в) значення координат вибраних зірок округляють: пряме сходження α до

0,1m, схилення δ – 0,1'.

 

φ= 49° 50,2'

90°- φ =40° 09,8'

 

 

Таблиця 1.

 

 

 

Виписка з АЩ на 2006 р.

 

 

 

Умови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ по

Назва

Вели-

 

 

α

 

δ

 

 

 

 

 

 

 

АЩ

чина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Не заходять

14

α Саs

2,5

 

0h 40,9m

+56° 34,4'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δ > (90°- φ)

295

γ U Ма

2,5

 

11

54,2

+53

39,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Не сходять

594

α Hvi

3,0

 

1

59,0

-61

32,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δ < -(90°- φ)

610

τ Рuр

2,8

 

6

50,1

-50

37,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Сходять і заходять

4

γ Реg

2,9

 

0 13,6

+15

13,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| δ | < (90°- φ)

633

δ Crt

3,8

 

11 19,7

-14

48,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Мають елонгацію

35

δ Саs

2,8

 

1

26,2

+60

16,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δ > φ

316

ε U Ма

1,7

 

12

54,З

+55

55,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Проходять І вертикал над

48

β Агі

2,7

 

1

55,0

+20

50,4

 

 

 

 

 

 

 

 

горизонтом 0° < δ < φ

317

δ Vіг

3,7

 

12

55,9

+3

21,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для зображення на плоскому рисунку небесної сфери (рис. 3) добових паралелей вибраних зірок використовують співвідношення (1):

P Z QS P Z ` Q`N 90 ,

 

N

S

(2)

NPN ZQ SPS Z `Q` .

 

Добові паралелі повинні бути паралельні до небесного екватора.

Рис. 3. Проекція небесної сфери на площину небесного меридіана.

Задача 3. Для пункту з широтою φ = 49°50,2' визначити зоряний час s і горизонтні координати z і А для видимих кульмінацій зірок, вибраних в задачі 2, за виключенням зірок з пункту 2. Результати розв'язання вписати в табл. 2. У цій та наступних задачах точність обчислень величин у кутовій мірі становить 0,1' та 0,1m – в годинній мірі.

Пояснення до задачі 3. Для обчислення зоряного часу s та горизонтних

координат z i A застосовують наступні формули:

 

 

 

а) верхня кульмінація на південь від зеніту δ < φ:

 

 

 

 

 

s = α, z = φ – δ, A = 0°;

 

 

(3)

б) верхня кульмінація на північ від зеніту δ > φ:

 

 

 

 

 

 

s = α, z = δ – φ, A = 180°;

 

 

(4)

в) нижня кульмінація:

 

 

 

 

 

 

 

 

s = α ± 12h, z = 180° – (δ + φ), A = 180°.

 

(5)

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

295

4

633

35

 

316

48

317

зорі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва

α Саs

γ U Ма

γ Реg

δ Crt

δ Саs

 

ε U Ма

β Агі

δ Vіг

 

 

 

 

Верхня кульмінація

 

 

 

s

0h 40,9m

11h 54,2m

0h 13,6m

11 h 19,7m

1h 26,2m

 

12h 54,Зm

1h 55,0m

12h 55,9m

z

6° 44,2'

3° 49,3'

34° 37,0'

64° 39,0'

10° 26,0'

 

6° 05,3'

28° 59,8'

46° 28,5'

A

180°

180°

180°

 

180°

φ

49° 50,2'

 

 

 

 

 

 

 

 

δ

56° 34,4'

53° 39,5'

15° 13,2'

-14° 48,8'

60° 16,2'

 

55° 55,5'

20° 50,4'

3° 21,7'

φ + δ

106°24,6'

103°31,7'

65° 03,4'

35° 01,4'

110°06,4'

 

105°45,7'

70° 40,6'

53° 11,9'

 

 

 

 

Нижня кульмінація

 

 

 

s

12h 40,9m

23h 54,2m

12h 13,6m

23 h 19,7m

13h 26,2m

 

0h 54,Зm

13h 55,0m

0h 55,9m

z

73° 35,4'

76° 28,3'

Під

Під

69° 53,6'

 

74° 14,3'

Під

Під

А

180°

180°

горизон.

горизон.

180°

 

180°

горизон.

горизон.

Задача 4. Для пункту з широтою φ = 49°50,2' на момент зоряного часу s = 20h 45,8m обчислити горизонтні координати z i A двох зірок, які не заходять (умова 1 задачі 2). Результати розв'язання задачі записати в табл. 3.

Пояснення до задачі 4. Під час розв'язання задачі годинний кут t світила знаходять за формулою

t s ,

(6)

де s – зоряний час, а α – пряме сходження світила.

Для обчислення азимута А та зенітної відстані z світила зручно використовувати формули:

tgA

sin t

,

sin cost tg cos

 

 

(7)

tgz

sin t

.

(cos cost tg sin ) sin A

 

 

(8)

Обчислення азимута А світила виконують з врахуванням наступних ознак:

1)якщо t < 12h (зоря знаходиться у західній стороні небесної сфери), тоді

А< 180°, тобто, А дорівнює обчисленому його значенню A` на калькуляторі, при обчисленнях на комп’ютері при від’ємному значенні А` до нього додають

180°.

2)якщо 12h < t < 24h (зоря у східній стороні небесної сфери), тоді А буде в межах від 180° до 360°. У цьому випадку до його значення A`, обчисленого на калькуляторі, необхідно додати 180°. При обчисленнях на комп’ютері при додатному значенні А` до нього додають 180°, а при від’ємному – додають

360°.

Розв'язання задачі контролюють за формулою

sin z sin A sin t cos

( 9 )

і графічно – шляхом відкладання на допоміжній небесній сфері екваторіальних координат з метою отримання положення світила (рис. 2), як в задачі 1. Тільки на рисунку через точку розташування світила, зеніт і надир додатково необхідно провести вертикал, який буде використаний для проведення візуального контролю щодо обчислених горизонтних координат світила. При цьому слід зауважити, що для кожного світила будується окремий рисунок.

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3.

№ зорі

 

14

 

295

№ зорі

14

295

 

Назва

α Саs

γ U Ма

Назва

α Саs

γ U Ма

 

s

20h

45,8m

20h

45,8m

φ

49° 50,2'

49° 50,2'

 

α

0

40,9

11

54,2

A`

55° 48,4'

-27° 40,4'

 

th

20

04,9

8

51,6

A

235° 48,4'

152° 19,6'

 

301,225°

132,900°

z

34° 43,0'

69° 11,0'

 

δ

+56° 34,4'

+53° 39,5'

 

 

 

 

Задача 5. Обчислити зоряний час s та азимути А сходу і заходу двох зірок, вибраних в задачі 2 умова 3 – "мають схід і захід" для пункту з широтою φ = 49°50,2'. Результати розв'язання задачі вписати в табл. 4.

Пояснення до задачі 5. Для розв'язання задачі застосовують формули:

cos t tg tg ,

s

w

t,

s

E

t,

 

 

 

 

 

cos A

sin

,

A A,

A

360

 

A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cos

 

w

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зенітна відстань за умови задачі дорівнює 90°. Розв'язування

контролюють за формулою

 

 

 

 

 

 

 

 

sin A sin t cos

 

 

 

(10)

(11)

задачі

(12)

і графічно – шляхом побудови на допоміжній небесній сфері екваторіальних координат з метою отримання положення світила (рис. 2), як в задачі 1. Тільки на рисунку через точку розташування світила, зеніт і надир додатково необхідно провести вертикал, який буде використаний для проведення візуального контролю щодо обчислених горизонтних координат світила. При цьому слід зауважити, що для кожного світила будується окремий рисунок.

Таблиця 4.

№ зорі

4

633

№ зорі

4

633

Назва

γ Реg

δ Crt

Назва

γ Реg

δ Crt

φ

49° 50,2'

49° 50,2'

sw

7h 28,8m

16h 06,7m

δ

+15° 13,2'

-14° 48,8'

sE

16 58,4

6 32,7

108° 48,4'

71° 44,3'

A

114° 01,2'

66° 38,8'

th

7h 15,2m

4h 47,0m

Aw

114° 01,2'

66° 38,8'

α

0 13,6

11 19,7

AE

245° 58,8'

293° 21,2'

Задача 6. Обчислити зоряний час s та горизонтні координати z i A у видимих елонгаціях двох зірок, вибраних під умовою 4 в задачі 2 для пункту з широтою φ = 49°50,2'. Результати розв'язання задачі вписати в табл. 5.

Пояснення до задачі 6. Для розв'язання задачі застосовують формули:

 

cost

tg

,

s

 

t,

s

 

t,

 

 

 

 

tg

w

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sin A

 

cos

,

A

180

 

A

,

 

A

180

 

A

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N

 

cos

 

w

 

 

 

 

 

 

N

 

 

E

 

 

N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cosz

sin

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розв'язування задачі контролюють за формулою

cos t cos z sin AN

(13)

(14)

(15)

(16)

і графічно – шляхом побудови на допоміжній небесній сфері екваторіальних координат з метою отримання положення світила (рис. 2), як в задачі 1. Тільки на рисунку через точку розташування світила, зеніт і надир додатково необхідно провести вертикал, який буде використаний для проведення

візуального контролю щодо обчислених горизонтних координат світила. При цьому слід зауважити, що для кожного світила будується окремий рисунок.

Таблиця 5.

№ зорі

35

316

№ зорі

35

316

Назва

δ Саs

ε U Ма

Назва

δ Саs

ε U Ма

φ

49° 50,2'

49° 50,2'

sw

4h 35,9m

15h 21,2m

δ

+60° 16,2'

+55° 55,5'

sE

22 16,5

10 27,4

47° 25,0'

36° 43,7'

A

50° 15,2'

60° 18,4'

th

Зh 09,7m

2h 26,9m

Aw

129° 44,8'

119° 41,6'

α

1h 26,2m

12h 54,Зm

AE

230° 15,2'

240° 18,4'

Задача 7. Обчислити зоряний час s і зенітні віддалі z для положень у першому вертикалі двох зірок, вибраних під умовою 5 в задачі 2 для пункту з широтою φ = 49°50,2'. Результати розв'язання задачі вписати в табл. 6.

Пояснення до задачі 7. Для розв'язання задачі застосовують формули:

cost

tg

,

s

 

t,

 

s

 

t,

tg

w

 

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cosz

sin

,

A

 

90

 

,

A

 

 

 

 

 

 

 

270 .

 

sin

 

w

 

 

 

 

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розв'язування задачі контролюють за формулою

sin z sin t cos

(17)

(18)

(16)

і графічно – шляхом побудови на допоміжній небесній сфері екваторіальних координат з метою отримання положення світила (рис. 2), як в задачі 1. Тільки на рисунку через точку розташування світила, зеніт і надир додатково необхідно провести вертикал, який буде використаний для проведення візуального контролю щодо обчислених горизонтних координат світила. При цьому слід зауважити, що для кожного світила будується окремий рисунок.

Таблиця 6.

№ зорі

48

317

№ зорі

48

317

Назва

β Агі

δ Vіг

Назва

β Агі

δ Vіг

φ

49° 50,2'

49° 50,2'

sw

6h 40,0m

18h 44,5m

δ

+20° 50,4'

+3° 21,7'

sE

21h 10,0m

7h 07,Зm

71° 15,6'

87° 09,5'

z

62° 15,3'

85° 36,0'

th

4h 45,0m

5h 48,6m

Aw

90°

90°

α

1h 55,0m

12h 55,9m

AE

270°

270°

Список літератури

1.Жаров В.Е. Сферическая астрономия. - Фрязино, 2006. - 480с.

2.Заблоцький Ф.Д. Конспект лекцій з курсу «Сферична астрономія». – Львів,

2010. – 63с.