Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mtg_theme 5.pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
420.31 Кб
Скачать

Тема 5. Плоскі прямокутні координати в геодезії

5.1. Плоскі координати в геодезії.

Система координат і математична обробка матеріалів обмежених за територією геодезичних мереж, що прокладаються для геодезичного забезпечення інженерно-технічних,

сільськогосподарських чи будь-яких інших видів робіт, повинні бути

найбільш простими.

Для інженерно-геодезичних робіт не є доцільним застосування

системи геодезичних

координат, не зважаючи на те, що вона є єдиною для всієї поверхні земного еліпсоїда, поскільки її координати отримуються шляхом досить складних обчислень і до того в дуговій мірі, а лінійні значення дугових одиниць змінюються зі зміною широти місця. Не кращий варіант є застосування для вказаних цілей просторових прямокутних координат. Найбільш простою є прямокутна система координат на площині, яка, однак, з поверхнею земного еліпсоїда безпосередньо не зв’язана. Як відомо, тільки досить незначні ділянки земної поверхні (радіусом 5-15 км) можна приймати за площину, а для більших територій застосування плоских прямокутних координат можливе лише через проектування частин поверхні земного еліпсоїда на площину. Тому вибір проекції для перенесення геодезичних побудов з еліпсоїда на площину становить теоретично і практично важливу задачу для геодезії.

Проекції земного еліпсоїда на площині, що приймаються для перенесення і опрацювання результатів геодезичних вимірювань, називаються г е о д е з и ч н и м и п р о е к ц і я м и.

5.2 Загальні відомості про геодезичні проекції.

На відміну від картографічних проекцій, при яких головна задача полягає в зображенні земної поверхні на папері (площині) в виді карт, геодезичні проекції дають методи точного перенесення елементів поверхні еліпсоїда (ліній, кутів) на площину, тобто між поверхнею еліпсоїда та площиною встановлюється такого роду відповідність, коли кожній точці поверхні еліпсоїда відповідає одна і тільки одна точка площини, причому при неперервному русі точки по поверхні еліпсоїда відповідна їй точка на площині переміщується теж неперервно.

Загальні формули цього роду відповідності між поверхнею еліпсоїда та площиною або загальні формули геодезичних проекцій можуть бути написані в наступному виді

x f1( B,L ),

y f2 ( B,L ),

(5.1)

де B і L - геодезичні координати, широта і довгота, що визначають положення точки на поверхні еліпсоїда, x та y - декартові (прямокутні) координати точки на площині, а f1 і f2 -

довільні функції, неперервні в області l (l L Lo - довгота, яка відрахована від деякого меридіана ( Lo ), прийнятого за початковий).

Очевидно, що формули (5.1) є загальними формулами переходу від геодезичних координат до прямокутних плоских. На практиці до функцій f1 і f2 ставлять вимоги, щоб при будь-яких значеннях B і L в заданій області поверхні еліпсоїда l мати цілком визначені як за знаком так і за величиною числа для x та для y .

Поверхня еліпсоїда не відноситься до числа тих поверхонь, які зображуються на площині без спотворень. Тому і проекція еліпсоїда на площину, що описується рівняннями (5.1) буде мати спотворення кутів та ліній. Існують проекції, що зберігають кути, але спотворюють довжини ліній і площі (фігури), проекції, що зберігають площі, але спотворюють довжини ліній і кути, і проекції, що спотворюють і довжини ліній, і кути, і

115

площі. Розподіл спотворень залежить від виду функцій

f1 і f2 . Величина спотворень

визначається розмірами тієї області поверхні еліпсоїда l ,

яка зображується на площині,

причому в деяких випадках спотворення можуть бути і дуже значними. Поскільки мова йде про геодезичні проекції, то такі випадки не розглядаються.

Геодезичні побудови, як правило, створюються шляхом виміру кутів геометричних фігур, а лінійні виміри виконуються, наприклад, в тріангуляції тільки щоб задати масштаб мережі.

Якщо координати опорних геодезичних пунктів задані в проекції, то графічні матеріали знімань виходять теж в проекції і тільки їх числові дані в виді безпосередньо виміряних довжин сторін і кутів знімальних ходів треба виправляти за перехід до проекції.

Викладеним і обгрунтовується умова: кути (при перенесенні їх з еліпсоїда на площину проекції) повинні зберігати свої величини, а враховуватись повинні лише спотворення довжин ліній.

Такі проекції, в яких відсутні кутові спотворення, називаються конформними (рівнокутними).

Неминучі спотворення фігур при переході з еліпсоїда на площину в будь-якій проекції будуть зростати із збільшенням розмірів частини поверхні еліпсоїда, що зображується на площині. В геодезичних роботах, що проводяться переважно на значних територіях і з високою точністю, виникає необхідність враховувати ці спотворення.

Відсутність кутових спотворень не є головною перевагою конформних проекцій перед неконформними, адже геодезичні лінії еліпсоїда, що зображуються на площині, мають вигляд кривих, які в практиці геодезичних робіт використати досить трудно. Тому зображення геодезичної лінії на площині замінюють прямою лінією - хордою, яка з’єднує кінцеві точки цього зображення. Звідси виникає додаткова задача в конформних проекціях - визначення кута між зображенням геодезичної лінії та хорди, який називають поправкою за кривину зображення геодезичної лінії на площині.

Границя відношення довжини відрізка S на площині до довжини відповідного йому відрізка s на еліпсоїді, коли довжина останнього стрімко наближається до нуля, називається масштабом зображення. Його можна визначити як відношення нескінчено малого

переміщення

точки на еліпсоїді до відповідного переміщення точки на площині (див. рис.

5.1):

m dS .

 

 

(5.2)

 

ds

 

 

еліпсоїд

площина

 

B+dB

x+dx=const

 

 

 

ds

dS

 

 

 

y=const

x=const

 

y+dy=const

 

B

 

L

L+dL

 

Рис.5.1

Масштаб m , в загальному випадку, буде величиною, яка змінюється як при переході від однієї точки до другої, так і при зміні напряму в одній і тій же точці. Іншими словами, в

116

загальному випадку масштаб m буде функцією положення точки, тобто її координат і азимута. Поскільки в конформних проекціях зберігаються подібність нескінченно малих фігур, то масштаб є постійним в нескінченно малій області навколо точки. Це означає, що в конформних проекціях масштаб зображення в кожній даній точці не залежить від напряму лінійного елемента.

Із загального числа конформних проекцій ми розглянемо детально тільки проекцію Гаусса-Крюгера, яка найбільш широко використовується в практиці геодезичних і топографічних робіт багатьох країн.

Проекція Гаусса-Крюгера, яка отримала широке розповсюдження на початку 20-х років ХХ ст., була розроблена і впроваджена в практику Гауссом ще в 1820-30 р.р. при зніманні території ганноверського герцогства. Проте Гаусс цю свою роботу не опублікував; лише в 1866 р. теорію проекції Гаусса опублікував Шрейбер. В 1912 і 1919 р.р. австрійський геодезист Крюгер дав детальний виклад теорії проекції Гаусса з розробкою робочих формул. До речі, тодішня Австро-Угорщина була першою країною, яка запровадила проекцію Гаусса, і яку пізніше стали називати проекцією Гаусса-Крюгера.

Універсальна поперечна проекція Меркатора UTM (Universal Transverse Mercator projection), яка має застосування, головним чином, в західних (англомовних) країнах, особливо в США - просто інша версія проекції Гаусса-Крюгера; відрізняється від неї практично лише тим, що масштаб зображення вздовж осьового меридіана приймають рівним не одиниці, а 0.9996.

5.3 Основні рівняння конформної проекції Гаусса.

Як вже було зазначено, в теорії геодезичних проекцій основним є встановлення взаємнооднозначної точкової відповідності між поверхнями земного еліпсоїда і площини таким чином, щоб відповідні кути геометричних фігур еліпсоїда і площини були рівними, а сторони пропорційними. Вказана відповідність визначається законом перетворення заданих геодезичних координат B,L в координати x,y на площині, чи навпаки. Загальні рівняння точкової відповідності можуть бути виражені функціональними залежностями (5.1).

При конформному зображені функції (5.1) повинні задовільняти умовам конформності. Розглянемо коротко ці умови.

Нехай точка А’ є зображенням на площині деякої точки на еліпсоїді А (рис.5.2). Дуги A’B’ і A’C’ - зображення диференціала дуги меридіана та дуги паралелі відповідно.

Кут є кутом повороту конформного зображення як меридіана, так і паралелі відносно прямолінійних координатних ліній на площині. Цей кут носить назву з б л и ж е н

н я м е р и д і а н і в

на площині.

 

Із подібних трикутників A’B’B” і A’C’C” можемо записати

 

 

 

 

 

A' B"

 

A'C"

cos ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A' B'

A'C'

(І)

 

 

 

 

B' B"

 

 

C'C"

 

 

 

 

 

 

 

sin .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A' B' AC

 

Згідно формули (5.2) для масштабу m отримаємо

 

m

A' B'

 

 

A' C'

 

,

 

 

 

MdB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N cos BdL

 

звідки

117

A' B' mMdB,

(ІІ)

A'C' mN cos Bdl.

 

t

 

 

 

s

 

 

 

n

 

 

x

o

 

 

c

 

 

 

=

 

 

 

y A

 

 

B

 

B

 

ts

 

 

 

n

 

 

 

o

 

 

 

c=

 

C

 

 

L

 

 

 

 

 

 

x=constA

 

 

 

 

A

B=const

C

 

 

 

O

 

 

y

 

 

 

Рис.5.2

Для зображення диференціалів дуг меридіана і паралелі напишемо повні диференціали плоских прямокутних координат на основі рівнянь (5.1)

dx

x

dB

x

dL,

 

 

 

B

L

dy

y

dB

y

dL.

 

 

 

B

L

Застосувавши ці рівняння для зображення диференціала дуги меридіана L const , отримаємо

dxB A' B" x dB,

B

(ІІІ)

dyB B' B" y dB.

B

Аналогічно для зображення диференціала дуги паралелі B const , отримаємо

dxL C'C" x dL,

L

(ІV)

dyL A'C" y dL.

L

Підставимо значення сторін, що визначаються виразами (ІІ), (ІІІ) і (IV) в рівняння (І). Отримаємо

118

 

x

dB

 

 

 

 

y

dL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

L

cos ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mMdB mN cos BdL

 

 

 

y

dB

 

 

 

 

x

dL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

L

 

sin .

 

mMdB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mN cos BdL

Із наведених співвідношень отримаємо диференційні рівняння

x

 

 

M

 

y

,

 

B

 

 

 

 

 

 

N cos B L

y

 

M

 

 

 

x

,

B

 

 

 

 

 

 

N cos B L

а також формули для визначення і m

 

y

 

x

 

x

 

y

 

tg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 

 

 

 

 

B

 

B

 

L

 

L

 

1

 

x 2

 

y

2

m

 

 

 

 

 

 

.

N cos B

 

 

 

 

L

 

L

 

(5.3)

(5.4)

(5.5)

Диференційні рівняння (5.3) є тими умовами, які повинні задовільняти функції (5.1) при конформному зображенні еліпсоїда на площині.

Як вже було зазначено, точкова відповідність між поверхнею еліпсоїда і площиною повинна бути взаємною, тобто повинні існувати і зворотні функції

B F1

( x, y ),

 

(5.6)

L F2 ( x, y ),

що дозволять перейти від плоских прямокутних координат x, y до геодезичних B,L . Умови, яким повинні задовільняти ці функції при конформному зображенні,

визначаються наступними диференційними рівняннями

B

 

N cos B

 

L

,

 

 

 

M

 

 

 

x

 

 

y

 

 

 

 

(5.7)

B

 

N cos B

 

L

.

 

 

 

y

 

M

 

 

 

x

Відповідно, зближення меридіанів і масштаб зображення m будуть визначатися наступними формулами

119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L

 

 

 

 

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N cos B

 

 

 

 

 

 

 

M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

y

 

 

,

(5.8)

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L

 

 

 

 

 

 

 

M

 

 

 

 

 

 

 

N cos B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m 1

 

 

 

 

 

 

2

B 2

N 2 cos2

 

 

 

L

2

 

 

 

M

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

(5.9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

B

2

 

 

 

 

 

2

 

 

2

L 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M

 

 

 

 

 

 

 

 

N

 

cos

 

B

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

y

 

 

 

 

 

 

 

Рівняння (5.3) і (5.7) - основні рівняння конформного перетворення координат. Інтегрування їх виконується при початкових умовах, які задаються при зображенні еліпсоїда на площині чи навпаки.

В проекції Гаусса осьовий меридіан зображується прямою лінією, що приймається за вісь x з масштабом m=1, тобто для точок осьового меридіана абсциси рівні дугам меридіана

від екватора, а ординати - нулю. Якщо позначити дуги меридіана від екватора до точки заданої широти через X, то для точок осьового меридіана при l=0 отримаємо

x X

(5.10)

y 0

.

 

 

Крім того, додатнім значенням l повинні відповідати додатні значення y і від’ємним l - від’ємні y; додатнім і від’ємним l відповідають тільки додатні значення x (для північної півкулі Землі). Ці умови і визначають проекцію Гаусса.

5.4. Перетворення полярних координат.

Одне із застосувань геодезичної лінії полягає в тому, що з її участю можна на поверхні еліпсоїда створити систему координат, в якій положення пунктів визначається довжиною геодезичної лінії s та кутом, що відраховується від заданого вихідного напряму. Якщо цей напрям збігається з меридіаном, то друга координата - кут, буде азимутом геодезичної лінії - A . Така система координат на еліпсоїді, аналогічна полярній системі координат на площині (довжина прямолінійного відрізка d та дирекційний кут ), називається п о л я р н о ю г е о д е з и ч н о ю.

Поскільки математичне опрацювання результатів геодезичних вимірювань значно простіше виконується на площині, ніж на еліпсоїді, то необхідно здійснити перетворення систем полярних координат, тобто знайти формули переходу від полярних координат s і A на еліпсоїді до відповідних їм координатам d і на площині.

Нехай Q1 P меридіан, що проходить через т. Q1 (рис.5.3 а)); Q1T дотична до еліпсоїда і паралельна площині осьового меридіана. Кут між напрямом меридіана Q1 P і дотичною Q1T називається геодезичним зближенням меридіанів в т. Q1 . Кут в т. Q1 між напрямом меридіана Q1 P і геодезичною лінією Q1Q2 є геодезичний азимут А12 цієї лінії; кут в т. Q1 між напрямом дотичної Q1T і напрямом геодезичної лінії Q1Q2 є

геодезичний дирекційний кут 12. Для поверхні еліпсоїда має місце очевидна

 

 

 

.

рівність А12 12

 

120

 

 

 

P

 

 

 

T

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

 

n

y=const

 

 

 

 

 

s

 

 

 

 

 

 

 

 

н

n

 

 

 

 

 

 

а

o

 

 

 

 

 

 

і

c

 

 

 

 

 

 

 

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

д

 

 

L

 

 

 

 

 

 

 

 

е

 

 

A

 

 

 

 

 

 

 

р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

s

 

 

 

 

 

м

 

 

BQ1=const

 

 

 

 

 

 

 

й

 

 

 

 

 

 

 

d

q2

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

 

 

 

 

A

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

q1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O

 

 

ек

ватор

 

 

 

o

 

 

y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.3

 

 

 

На рис. 5.3 б) : точки q1 і q2 зображення точок Q1 і Q2 поверхні еліпсоїда; ор вісь абсцис, зображення осьового меридіана ОР; q1n зображення меридіана Q1P; крива q1q2 зображення геодезичної лінії Q1Q2, d хорда, що стягує цю криву між точками q1 і q2. Кут між координатною лінією y = const і зображенням меридіана q1n називається зближенням меридіанів на площині ; відраховується він від лінії y = const, тобто лінії, паралельної осі абсцис, в напрямі проти ходу годинникової стрілки. Напрямний кут 12, відрахований від координатної лінії у = const за годинниковою стрілкою до заданого напряму до хорди q1q2називається дирекційним кутом на площині . Кут 12 між дотичною до кривої q1q2 в т. q1 і хордою d називається поправкою за кривину зображення геодезичної лінії на площині або р е д у к ц і є ю н а п р я м у; відраховується він від дотичної до кривої за ходом годинникової стрілки до хорди. На площині має місце рівність

12

А12 1 12 .

(5.11)

Згідно формули (5.2) для визначення довжини кривої S (зображення геодезичної лінії на площині) необхідно знайти інтеграл

Q2

 

S mds.

(5.12)

Q1

 

Якщо позначити різницю довжин кривої S та її хорди d через

S S d ,

(5.13)

то довжина хорди d буде визначатися із рівняння

d S S ,

(5.14)

де S обчислюється за формулою (5.12).

121

Поправки 12 і

S залежать від довжини кривої S та її кривини і є поправками за

кривину зображення геодезичної лінії, причому перша з них вводиться в напрям лінії S, а друга - в її довжину. В загальному випадку ці залежності складні, але для редукційних задач геодезії, що виникають при переході з еліпсоїда на площину, можна вивести наближені формули, які цілком задовільняють практичні вимоги.

122

5.5. Формули проекції Гаусса-Крюгера 4.5.1. Формули для обчислення координат

а) плоских прямокутних x, y за геодезичними B,l

При малій величині різниці довгот l L L0 залежність між плоскими прямокутними

координатами і геодезичними координатами для симетричних проекцій, якою є проекція Гаусса-Крюгера можна представити у вигляді наступних степеневих рядів:

 

 

2 l

2

a4 l

4

a6l

6

...

x X a

 

 

 

 

 

 

 

b l5

b

l 7

(5.15)

y b l b l 3

...

 

1

3

 

5

 

7

 

 

 

де

B

X MdB,

0

а коефіцієнти в цих рядах є функціями тільки геодезичної широти B .

Характерною особливістю рівнянь (5.15) є залежність абсциси від членів парної степені різниці довгот, а ординати - тільки від непарної степені цієї різниці. Такі рівняння ще називають рівняннями симетричних проекцій. Для таких проекцій дві точки еліпсоїда, що мають одинакову широту і одинакову за абсолютною величиною різницю довгот l L L0 ,

після їх зображення на площині будуть мати одинакову абсцису та одинакову за абсолютною величиною ординату.

Знайдемо значення коефіцієнтів рівнянь (5.15).

Поскільки проекція має бути конформною, то поставимо вимогу, щоб рівняння зображення (5.15) задовільняли умови конформного зображення (5.3).

Підставимо в рівняння (5.3) часткові похідні рядів (5.15) . Тоді отримаємо

dX

 

 

da2

l 2

 

da4

l 4

 

da6

l 6 ...

M

 

(b

3b l 2

5b l 4

...),

 

 

 

 

 

 

 

dB

 

 

dB

 

 

dB

 

dB

 

 

 

N cos B

1

3

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

db1

l

db3

l 3 ...

 

M

 

(2a

2 l 4a4 l 3

6a

6l5 ...).

 

 

dB

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

N cos B

 

 

 

 

 

 

 

Із порівняння між собою в цих рівностях коефіцієнтів при одинакових степенях l , знайдемо

b

 

 

N cos B

 

 

 

 

 

dX

 

,

a

2

 

N cos B

 

 

db1

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

M

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

2M

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

N cos B

 

 

da2

 

 

,

a

4

 

N cos B

 

 

db3

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

3M

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

4 M

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

N cos B

 

da4

 

,

a

6

 

N cos B

 

db5

 

,

 

 

 

 

 

5

 

 

5M

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

6M

 

 

 

 

 

dB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

....

З цих формул видно, що для отримання кожного наступного коефіцієнта необхідно знайти похідну попереднього коефіцієнта. Враховуючи, що

123

dX M , dB

d (N cos B) M sin B, dB

можна легко знайти всі коефіцієнти рядів (5.15).

Приведемо коефіцієнти рядів (5.15) в остаточному вигляді

b1 N cos B,

 

a2

 

1

N cos B sin B,

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

b

 

1

N cos3 B(1 tg 2 B e'2 cos2 B),

 

 

3

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a4

 

 

1

 

N cos3

B sin B(5 tg 2 B 9e'2 cos2 B 4e'4 cos4 B),

24

 

 

 

 

 

 

 

 

b

 

1

 

 

N cos5

B(5 18tg 2 B tg 4 B 14e'2 cos2 B 58tg 2 Be'2 cos2

 

 

 

 

 

 

5

 

120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a6

 

 

1

 

 

N cos5 B sin B(61 58tg 2 B tg 4 B 270e'2 cos2 B 330tg 2

720

 

 

 

 

 

b

 

1

 

 

N cos7 B(61 479tg 2 B 179tg 4 B tg 6 B).

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

5040

 

 

 

 

 

 

(5.16)

B),

Be'2 cos2 B),

Довжину дуги меридіана X від екватора до даної точки з широтою B можна обчислити за формулою (2.50)

X A0 B A2 sin 2B A4 sin4B A6 sin 6B ...

(5.17)

де коефіцієнти A0,A2,A5,A6, що визначаються через параметри прийнятого еліпсоїда (див. ф- лу (2.50 ), для еліпсоїда Красовського мають наступні значення:

A0

6367558.4883,

A2

 

16036.4734,

A4

 

(5.18)

 

16.8263,

A6

 

0.0216.

Формули (5.15) разом з (5.16)-(5.18) мають високу точність (до 0.001 м в x і y ) та

можуть застосовуватись для різниці довгот l 3 4o , тобто для системи шестиградусних зон. Щодо триградусних зон, то ці формули можна спростити, а саме: в формулі для x можна

не враховувати члени з l 4 4

та l 6 , а для y - члени з l 5 2

та l 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

 

 

 

 

 

 

 

1

 

4

 

 

 

3

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

'2

 

 

 

2

 

 

 

 

 

x X

 

l

 

N cos B sin B

 

l

 

N cos

 

B sin B(5 tg

 

B 9e

 

cos

 

B)

 

 

 

 

2

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

3

 

 

 

 

 

2

 

 

'2

 

2

 

 

5

 

 

 

5

 

 

 

2

 

4

(5.19)

y lN cos B

 

 

l

 

N cos

 

B(1 tg

 

B e

 

cos

 

B)

 

 

 

l

 

N cos

 

B(5 18tg

 

B tg

 

B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

124

Якщо виникає необхідність обчислення координат x і y з меншою точністю, наприклад, до 1 м, то формули (5.19) з врахуванням коефіцієнтів для еліпсоїда Красовського можна спростити, а саме

x 6367558 B 16036sin(2B) 17 sin(4B) (1594561 5336sin 2

B) sin(2B) l 2 ,

 

2

 

1

 

2

 

(5.19’)

y (6378245 21346sin

 

B) cos(B) l 1

 

cos(2B) l

 

.

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відмітимо, що у наведених формулах координати x і y отримуємо в метрах, а аргументи B,l при цьому потрібно виразити в радіанах.

б) геодезичних B,l за плоскими прямокутними x, y

Щоб отримати формули для обчислення геодезичних координат за плоскими прямокутними координатами, представимо функції (5.6) у вигляді рядів за степенями ординати y , вважаючи її малою величиною. Для симетричних проекцій зображень ці ряди будуть мати вигляд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B Bx

a2 y 2

a4 y 4

a6 y 6 ...,

(5.20)

l

 

y

 

 

y 3

 

 

 

y5

 

 

 

y 7 ....

b

b

b

b

7

 

1

 

3

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

Всі коефіцієнти в цих рядах є функціями тільки абсциси x .

 

Як видно із формул (5.20)

і рис.5.4, при y 0 величина

Bx B є широтою точки

Qx (рис.5.4).

x

=const 0 L

O

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

x

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

y

Рис.5.4

Плоскими прямокутними координатами точки

x X ,

, а геодезичними -

Qx є

 

 

y 0.

 

 

B Bx , .L L0 .

Поскільки абсциса цієї точки рівна довжині дуги меридіана X , то широту Bx можна знайти як функцію довжини дуги меридіана на основі формули (2.56)

Bx A0 x A2 sin(2A0 x) A4 sin(4A0 x) A6 sin(6A0 x),

де коефіцієнти A0 , A2 , A4 , A6 для еліпсоїда Красовського будуть мати наступні значення

125

Соседние файлы в предмете Вища геодезія