Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 4. Цифрове моделювання рельєфу

1. Поняття рельєфу і цифрової моделі рельєфу.

2. . Класифікація форм рельєфу.

3. Методи представлення ЦМР

4. Класифікація ЦМР

Поняття рельєфу має декілька значень.

Рельєф географічний - це сукупність нерівностей поверхні суходолу, дна океанів і морів, різноманітних за обрисами, розмірами, походженням, будовою, віком та історією розвитку. Сукупність форм земної поверхні, які перебувають на різних стадіях розвитку, у складному поєднанні одна з одною й у взаємозв'язку з навколишнім середовищем.

Рельєф техногенний - рельєф, утворений в результаті промислової діяльності людини.

Сучасні напрямки розвитку геодезичної науки передбачають створення геоінформаційних систем і моделювання природних процесів.

З часу виникнення та впровадження ГІС-технологій представлення рельєфу земної поверхні у цифровій формі набуло нового значення. З′явились нові засоби для реалізації алгоритмів, методів цифрового моделювання рельєфу та інтерполяції поверхонь. Рельєф розглядають як просторово змінну функцію f (x, y, z) і представляють у вигляді цифрової моделі рельєфу (ЦМР).

Отже, ЦМР – це сукупність масиву координат точок земної поверхні та математичний спосіб їх подання.

Класифікація форм рельєфу

Під рельєфом маються на увазі різні нерівності або сукупність форм горизонтального і вертикального розчленування земної поверхні. Рельєф відіграє величезну роль у формуванні ландшафтів. Від рельєфу залежать характер стоку, мікроклімат, розподіл грунтово-рослинного покриву тощо. У свою чергу і рельєф змінюється під впливом цих факторів. Будь-які форми рельєфу, від окремої купини до гірського хребта, не залишаються незмінними. Вони створюються і знищуються різноманітними і безперервними процесами, які діють на Землі.

Різноманітні форми рельєфу класифікуються у двох напрямках: за морфологічними та генетичноми ознаками.

За морфологічною класифікацією до уваги приймаються зовнішні ознаки і розміри форм рельєфу без оцінки їх походження і взаємозв'язку.

Ця класифікація застосовується в топографії і картографії, оскільки на топографічних картах в першу чергу відображаються зовнішні контури і розміри різних форм рельєфу.

Генетична класифікація форм рельєфу виробляється на основі врахування їх генезису (походження), віку, взаємозв'язку і динаміки. Ця класифікація дає можливість розглядати форми рельєфу, узагальнюючи їх в генетичні ряди. Споріднені форми можуть бути не схожі за зовнішніми ознаками, але вони представляють ланки одного ланцюга, хоча і знаходяться на різних стадіях свого розвитку. Наприклад, маленька промоїна, яр та хмари дуже різні за зовнішнім виглядом і розмірами, але всі вони є різним стадіями розвитку форми, обумовленої водно-ерозійним процесом. [16]

Ні морфологічний, ні генетичний принцип класифікації не може бути цілком «самостійним». Будь-які форми рельєфу пов'язані з різними процесами. Коли говорять, наприклад, про карстові або льодовикові форми рельєфу, то цим підкреслюють лише переважну роль якогось фактора. Будь-яка форма рельєфу - результат сукупної діяльності багатьох природних процесів.

Виділяють 3 типи рельєфу: рівнинний, хвилястий, гірський.

Рівнини – це ділянки поверхні, що характеризуються незначними коливаннями висот та малим ухилом. Коливання висот у їхніх межах не перевищує 200 м, а ухили менше 5°. Рівнини займають більшу частину суходолу – майже 2/3 його площі