Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
! макро !.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.05.2022
Размер:
40.39 Mб
Скачать
  1. Назва органа Селезінка

Опис патоморфологічних змін Селезінка збільшена, світло-вишневого кольору, з численними вогнищами жовтуватого кольору неправильної форми і різного розміру

Визначити характер патологічного процесу Порфірна селезінка

Наслідки Печінкова недостатність

Клінічне значення Виникає при лімфомі Ходжкіна. Через інвазію клітин пухлини в судини органу утворюються фокуси інфарктів.

  1. Н азва органа Аорта

Опис патоморфологічних змін Орган значно ущільнений, нееластичний, інтима жовтуватого кольору, шорстка, горбиста, з численними ліпідними плямами та атеросклеротичними бляшками на різних етапах розвитку, з кальцинозом, виразкуванням і тромбозом. Просвіт нерівномірно звужений. аорти Візуалізуються світло-коричневі та сіро-чорні сухі, з нерівною поверхнею крихкі тромботичні маси, що зв’язані з інтимою аорти.

Визначити характер патологічного процесу Атеросклероз і тромбоз черевного відділу аорти

Наслідки Мезентеріальний тромбоз з гангреною кишечника, виразкування, кальциноз, інфаркти.

Клінічне значення У більшості випадків тромбоз аорти виникає на тлі хронічної серцево-судинної патології (мітральний стеноз, фібриляція передсердь або руйнування великих атеросклеротичних бляшок), чи при злоякісних новоутвореннях. Тромбоз аорти можу бути безсимптомним, а може клінічно проявитися гострою тяжкою параплегією нижніх кінцівок з вираженим больовим синдромом, множинними системними тромбоемболами

59. Назва органа Серце

Опис патоморфологічних змін Розмір і маса серця збільшені переважно за рахунок лівого шлуночка. Орган ущільнений. В ділянці верхівки, міжшлуночкової перетинки та задньої стінки лівого шлуночка – тяжі щільно білуватої (сполучної) тканини в ділянках організації інфаркту міокарду (кардіосклероз).

Визначити характер патологічного процесу Гіпертрофія міокарду та постінфарктний крупновогнищевий кардіосклероз.

Наслідки гіпертрофія лівого шлуночка та інших відділів серця; прогресуюча серцева недостатність

Клінічне значення Такий стан зазвичай спостерігають у хворих на гіпертонічну хворобу. Клінічно виявляються симптоми серцевої недостатності.

  1. Назва органа Серце

Опис патоморфологічних змін Орган збільшений, верхівка серця заокруглена, стінки лівого шлуночка значно потовщені. Міокард червоно-коричневого кольору, щільний, папілярні м’язи значно випинаються в просвіт лівого шлуночка. Також на розрізі у товщі міокарду візуалізуються дрібні білуваті вогнища (дифузний кардіосклероз).

Визначити характер патологічного процесу Гіпертрофія міокарду лівого шлуночка

Наслідки Серцева недостатність

Клінічне значення Стан виникає на фоні артеріальної гіпертензії, через збільшене навантаження на лівий шлуночок. Концентрична гіпертрофія міокарду лівого шлуночка без його дилатації, певний час може не давати клінічних симптомів серцевої недостатності