Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
! макро !.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.05.2022
Размер:
40.39 Mб
Скачать
  1. Назва органа печінка

Опис патоморфологічних змін численні метастази меланоми в печінку: вогнища темного бурого кольору неправильної форми, без чітких меж, з ознаками геморагії.

Визначити характер патологічного процесу Метастази меланоми в печінку

Наслідки Має швидкий інвазивний ріст, дає множинні гематогенні (в печінку, легені, головний мозок) та лімфогенні метастази.

Клінічне значення Меланома високозлоякісна пухлина, яка може виникати в шкірі, оболонках ока і мозку, слизовій оболонці прямої кишки.

  1. Н азва органа хребет/трубчаста кістка/великогомілкова кіска

Опис патоморфологічних змін виріст на кістці неправильної форми з шорсткою поверхнею

Визначити характер патологічного процесу Остеосаркома хребта.

Наслідки Остеосаркома росте дуже швидко і формує значні локальні розростання. На ранніх стадіях гематогенно метастазує в легені.

Клінічне значення Найбільш часта злоякісна первинна пухлина кісткової тканини, яку зазвичай виявляють у пацієнтів віком від 10 до 20 років, переважно чоловічої статі. Зазвичай остеосаркома уражує метафізи довгих трубчастих кісток, переважно в ділянці коліна.

  1. Н азва органа щитоподібна залоза

Опис патоморфологічних змін Вузли обмежені сполучнотканинною капсулою і містять велику кількість колоїду, подекуди — значно ущільненого

Визначити характер патологічного процесу Колоїдний зоб.

Наслідки Зоб — зб. ЩЗ. Може бути як епідемічним, так і спорадичним. Епідемічний зоб — зб. ЩЗ через недостатнє надходження в організм йоду. Недостатність йоду спричиняє дефіцит тироксину, що зумовлює підвищення рівня ТТГ і гіперплазію ЩЗ.

К лінічне значення Дифузний зоб частіше виявляють у молодих жінок. В подальшому у них може сформуватися колоїдний зоб. У таких випадках виникнення зобу зазвичай зумовлене дефіцитом йоду через збільшення потреби у ньому (інтенсивний ріст або вагітність).

  1. Назва органа щитоподібна залоза(ЩЗ)

Опис патоморфологічних змін ЩЗ значно збільшена у розмірах, деформована, ущільнена. Візуалізується вузол великого розміру, неправильної форми, пістрявого забарвлення (через наявність крововиливів і некрозів).

Визначити характер патологічного процесу Рак щитоподібної залози.

Наслідки Можливе метастазування в регіонарні лімфатичні вузли, кістки, легені, печінку, головний мозок.

К лінічне значення Рак щитоподібної залози зазвичай діагностують у віці 45–60 років, частіше у жінок; нерідко захворювання розвивається поступово, характерний тривалий безсимптомний період. Фактори ризику виникнення раку щитоподібної залози: опромінення, генетична схильність, гормональна дисфункція щитоподібної залози, прийом деяких лікарських засобів тощо.

  1. Назва органа яєчник

Опис патоморфологічних змін яєчник значно збільшений в розмірах, деформований (горбиста поверхня), ущільнений за рахунок розростання пухлинної тканини. На розрізі візуалізуються декілька крупних вогнищ неправильної форми сірувато-коричневого кольору.

Визначити характер патологічного процесу Карцинома яєчника.

Наслідки Можливе проростання пухлини в матку, маткові труби, ураження сальника, органів черевної порожнини та порожнини тазу, заочеревинних, парааортальних, під- і надключичних лімфатичних вузлів.

Клінічне значення Злоякісне новоутворення яєчника може мати як первинну природу, так і вторинну. Карцинома яєчника – 5-та за частотою причина летальності від онкологічних захворювань серед жінок. Майже у 75% випадків карциному яєчника діагностують на пізніх стадіях; нерідко першою клінічною ознакою захворювання, крім больового синдрому, є асцит.

  1. Н азва органа матка

Опис патоморфологічних змін Ендометрій м’ясистий, виповнює просвіт порожнини матки. Пухлина щільної консистенції проростає стінку матки, деформуючи її. Поверхня слизової каналу шийки матки та шийки матки гладенька, незмінена.

Визначити характер патологічного процесу Карцинома ендометрію. Аденокарцинома з первинно екзофітним ростом виповнює порожнину матки.

Наслідки Аденоматозна гіперплазія ендометрію зазвичай передує виникненню карциноми. Впродовж певного часу новоутворення має локальний ріст, згодом – інфільтрує міометрій, поширюється на параметрій та регіонарні лімфатичні вузли

Клінічне значення

.

  1. Н азва органа молочна залоза(МЗ)

Опис патоморфологічних змін На розрізі — пухлина погано відмежована від тканини МЗ, щільна, представлена масивним інфільтративним розростанням сірувато-білої тканини з втягненням у патологічний процес підшкірно-жирової клітковини. Шкіра МЗ над пухлиною ущільнена і дещо зморшкувата (симптом «апельсинової кірки» свідчить про інфільтративний ріст новоутворення.

Визначити характер патологічного процесу Карцинома МЗ.

Наслідки Карцинома МЗ рано дає регіонарні лімфогенні метастази. Гематогенно метастазує в плевру, легені, печінку, кістки та яєчники.

К лінічне значення Карцинома МЗ складає 10% в структурі всіх карцином і 22% — в структурі злоякісних епітеліальних пухлин у жінок; її виявляють у 16 з 1000 жінок, зазвичай у віці 40–50 років (початок менопаузи). 1% випадків — карцинома МЗ у чоловіків

  1. Н азва органа матка (ворсинки хоріона)

Опис патоморфологічних змін значне збільшення змінених ворсин хоріону у вигляді «грон винограду».

Визначити характер патологічного процесу Міхуровий занесок.

Наслідки За наявності міхурового занеску вагітність зазвичай спонтанно переривається (викидень на 3–5 місяці гестації). Міхуровий занесок – доброякісне утворення, однак з локальною інвазією, для якої характерний інфільтративний деструюючий ріст; метастазів не дає. Майже у 5% випадків міхуровий занесок в подальшому прогресує в хоріонкарциному.

К лінічне значення. За даними статистики, міхуровий занесок виявляють в 1 випадку на приблизно 5000 вагітностей.