Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект хоз право.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
50.1 Кб
Скачать

У світі існують 2 прав доктрини банкрутства:

1 доктрина неоплатності поляг в тому що справа про банкрутство поруш тільки в випадку якщо має місце перевищення розміру зобовязань боржника над вартістю його майна. При використанні виникають складнощі для того щоб довести суду факт неоплатності боржника.

2 неплатоспроможності поляг в тому що справи про банкрутство можуть бути порушені тільки при наявності факту припинення/призупинення боржником платежів по своїм зобовязанням.

В літературі розрізняють абсолютну і відносну неплатоспроможність. Абсолютна це неможливість боржника внаслідок його фін стану оплатити борги кредитора без використання суд процедур.

Відносна неможливість погашення боргів кредиторам внаслідок тимчасових фін складнощів, але в наявності боржника є активи які перевищують його кредиторську заборгованність.

У випадку відносної неплат кредитори реалізують свої права через виконавче провадження, а не через процедуру банкрутства.

Абсолютна неплатоспроможність є 2 видів

зворотня - характеризується наявністю можливості відновлення платоспроможності боржника через різні санаційні механізми процедури банкрутства

Незворотня - можливість відновлення платоспроможності боржника лише через ліквідаційну процедуру. Така неплатоспром встановлюється судом шляхом визнання боржника банкрутом.

Банкрутство - це визнана госп судом неспроможність боржника відновити свою поатоспроможність за допомогою процедури санації та реструктиризації і погасити в становленому порядку грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Госп суд при розгляді справ про банкрутство здійснює дії намагається відновити платоспроможність за доп процедур санації чи реструктиризації. Крайня міра - ліквідаційна процедура, визнання банкрутом.

Учасники в справі про банкрутство

Є - сторони ( боржник, кредитор(и))

⁃ арбітражний керуючий

⁃ Державний орган з питань банкрутства

⁃ Фонд державного майна україни

⁃ Орган місцевого самоврядування в особі представника

⁃ Працівники боржника в особі свого представника

⁃ Засновники боржника в особі уповноваженої особи

⁃ А також інші учасники

Боржник - це юр або фіз особа в тому числі фоп що неспроможна виконати свої грошові зобовязання термін виконання яких настав.

Кредитор - це юр або фіз особа а також контролюючий орган (дпс) який уповноваж відпов до ПКУ здійснювати заходи стосовно погашення податкового боргу та різних недоїмок в межах своїх повноважень а також інші держ органи які мають вимоги стосовно грош зобовязань до боржника.

Кодексом розділено кредиторів на декілька категорій:

конкурсні кредитори - це такі кредитори з вимогами до боржника які виникли до відкриття провадження в справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника. Мають максимальний обсяг прав, вони самі формують представницькі органи кредиторів беруть в них участь з правом голосу і шляхом подачі в суд різних клопотань по суті визначають хід просування в справі про банкрутство. В свою чергу конкурсні кредитори поділ на 2 категорії: ініціюючи кредитори(це кред за ініціативою яких порушеного провадження у справі про банкрутство. Ініціюючий кредитор може бути лише один, але на практиці є викоючення коли кредитори можуть обєднати свої вимоги і звернутися до суду з однією заявою) і вимушені кредитори (це кредитори які звертаються до суду після офіційного оприлюднення інформації про порушення провадження в справі про банкрутство боржника.)

Неконкурсні кредитори - це кредитори які як правило мають мінімальний обсяг прав в справі про банкрутство і до них можна віднести забезпечених кредиторів(це кредитори вимоги яких до боржника забезпечені заставою майна боржника. Мають певний обсяг прав та обовязків: не мають права голосу в представницьких органах кредиторів, але в випадках прямо передбач кодексом вони можуть накладати право вето на рішення представницьких органів це стосується таких рішень в яких безпосередньо вирішується доля заставленого майна. Наприклад, погодження плану санації. Заставлене майно не включається до складу ліквідаційної маси і в випадку реалізації такого майна необхідне погодження забезпеченного кредитора.), поточних кредиторів(кредитори з вимогами до боржника які виникли після відкриття провадження в справі про банкрутство. Визнання господарським судом боржника банкрутом і введення ліквідаційної процедури переводить поточну заборгованість в конкурсну.)

Мінімального розміру боргу немає відповідно до нового кодексу.

Арбітражний керуючий - фіз особа яка отримала відповідне свідоцтво )таке свідоц видає держ орган зпит банкрутства ) і інформація про яку внесена до єдиного реєстру арбітраж керуючих Укр.

На різних стадіях процедури банкрутства арбітражний керуючий має різні повноваження. Одна і та ж особа може здійснювати повноваж арб кер на всіх стадіях провадження. Різні арб керуючи також можуть в залежності від того як скаже суд, якщо є конфлікти інтересів і т і.

Арб керуючій може бути:

1. Керуючим реалізацією

2. Кер реструктуризацією

3. Розпорядником майна

4. Керуючим санацією

5. Ліквідатором.

Арбітражним керуючим може бути виключно гром україни, який має вищу юр або економ освіту 2 магістерського рівня загальний стаж роботи за фахом не менше 3 років або не менше 1 року після отримання вищої освіти на керівних посадах, який при цьому пройшов навчання і стадування протягом 6 міс в порядку встановленому держ органом з пит банкрут який володіє держ мовою і склав кваліфікац іспит.

Не може б арб керуючим особа обмежена в цив дієздат або недієздатна яка має незняту або непогаш судимість, яка за станом здоровя не може вик обовязки арб кер, якій заборонено обіймати певні посади

Ст 12 колексу з проц банкрутства визначає права арб керуючого відповідно до яктх арб кер користується правами, звертатися до госп суду та суду загальної юрисдикції, скликати збори кредиторів і комітети з правом дорадчого голосу, отримувати інфу з держ реєстрів, право отримувати винагороду за свою діяльність і має інші права.

У випадку якщо здіснюється процедура банкр і керуючий повинен отримати держ таємницю, йому надається доступ

Під час виконання повноважень відпов до зу про запобіг корупції арб кер не має право отримув дарунки, пожертви, неправомірну винагороду і т д.

Пррушення арб керуючим цього зу або наявність конфлікту інтересів під час виконання повноваж є підставами для відсторонення його від обовязків в справі. Про це суд виносить окрему ухвалу.

Арб кер може наймати помічника/ів на підставі труд договору

Діяльн арбітражних керуючого контролюють державний орган з пит банкрутства, саморегулівна організація арбітражних керуючих.

Держ орган з пит банкрутства контролює діял арб кер шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Арб керуючі несуть відповід за свої дії.

Кандидатура арб керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається шляхом автоматичного відбору із застосуванням єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи із числа арб керуючих які внесені до реєстру за принципом випадкового відбору. Після відводу призначається уже не випадковим відбором!!

За виконання своїх повноважень арб кер отримує грош винагороду: основну і додаткову - це новела Кодексу ч 1 ст 30 підвищено розмір основної винагороди арб кер, встановлено поняття додаткових доплат, а ч 2 та 4 ст 34 передбач обовязкове авансування кредитором і боржником винагороди арбітражному кер у розмірі 3 мін зар плати за перші 3 міс виконання його повноважень.

Якщо справа порушена за заявою ініціюючого кредитора то він авансує, а якщо боржником, то боржник авансує