Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект хоз право.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
50.1 Кб
Скачать

6) У разі якщо вимогу не задоволено у добровільному порядку, враховуються ціни, що існували на день подання до суду відповідного позову про стягнення збитків.

Проте суд може задовольнити вимогу про відшкодування збитків, виходячи з конкретних обставин, беручи до уваги ціни на день винесення рішення суду.

Сторони господарського зобов'язання мають право за взаємною згодою заздалегідь визначити погоджений розмір збитків, що підлягають відшкодуванню, у твердій) сумі або у вигляді відсоткових ставок залежно від обсягу невиконання зобов'язання чи строків порушення зобов'язання сторонами. Не допускається погодження між сторонами зобов'язання щодо обмеження їх відповідальності, якщо розмір відповідальності для певного виду зобов'язань визначений законом.

2 Відпов в формі стягнення штрафних санкцій

Штрафна санкція на відміну від збитків застосовується тільки там де вона прямо передбачена законом або договором.

Штрафні санкц це госп санкц у вигляді грош суми до яких включаються неустойка штраф пеня, яку сг зобов’язаний сплатити в разі невикон або неналежного виконання госп зобов’язання, або порушення правил здійсн госп діяльності.

Від штрафних санкцій (неустойки) слід відрізняти господарсько-адміністративний штраф, що: а) застосовується лише у вертикальний відносинах (неустойка - в горизонтальних); б) сплачується державі (неустойка - стороні в договорі, щодо якої не були виконані зобов'язання контрагентом); 3) стягується в адміністративному порядку, тобто за рішенням уповноважених органів (неустойка - в претензійно-позовному порядку).

3 відпов в формі обмеження правоздатності можна умовно поділ на 2 підвида

- відпов за поруш госп дог винною стороною

- відпов яку застосов уповноважені держ органи за порушення правил господарювання

Причому така відпов наступає не в формі майнових втрат а саме в формі обмеження правоздатності. Така відпов може застосовуватись разом із застосуванням штрафів до СГ.

Приклад: якщо СГ на підставі ліцензії порушує ліц умови: призупинення дії ліцензії або анулювання ліцензії і можуть б застос штрафні санкції за порушення ліценз умов

4 в формі застос оціночних санкцій це специфічний вид відповідальності і як правило застосовується до держ підприємств. До суб правопорушника не застосовуються фінансові санкції а застосов обмеження на стимулювання роботи членів труд колективу. Застосовується тільки там, де створюються фонди стимулювання труд колективу а наступає відповідальність за те що СГ не виконує встановлені планові показники за той чи інший період.

Якщо протягом місяця буде виконано план реаліз продукції у держ підприємствах можуть бути премії, якщо не виконують їх позбавляють премії

5 в формі визнання суб госп банкрутом

Така форма може застосовуватися якщо СГ не має можливості в становлений строк виконати зобов’язання перед кредиторами або зобов’язань перед бюджетом. Особливість – така форма відпов може б застосована виключно господар судом відповідно до процедури передбач кодексом з пит банкрутства.

Особа визнається банкрутом тільки після винесення спец постанови суду. СГ переходить в статус банкрута. Припиняється його госп діяльн припиняються повноваження всіх органів управління і єдиним органом управління банкрутом є ліквідатор.

В юр літ передбач види відповідальн:

Залежно від структури правопорушення: участі у правопорушенні декількох суб відпов поділ на дольову субсидіарну і солідарну

За обсягом відповідальності правопорушника: повна обмежена або підвищена

Від видів зобов’язань: в оперативно господарських зобов, у внутрішньо-госп зоб, в госп-управлінських зобов’язаннях

В якості окремого виду відпов визначають регресну відповідальність і змішану (коли винні і боржник і кредитор)

Функції гпв

В літературі:

1 стимулююча – суть в тому що правопорушник через застосування до нього санкції економічного х-ру вимушений змінити свою протиправну поведінку.

2 компенсаційна – суть в тому що правопорушник відшкодовує матеріальні втрати потерпілій стороні (відновлює її матеріальну базу). Приклад стягнення збитків

3 інформаційна – коли застосування тих чи інших форм відповідальності виявляє недоліки в госп діяльності суб’єктів і це призводить до необхідності зміни законодавства.

Стаття 218. Підстави господарсько-правової відповідальності

1. Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

2. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності. Не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов'язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов'язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.