Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота екологічне право.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
53.07 Кб
Скачать

Висновки

Отже, законодавство містить положення про те, що право власності на природні ресурси та комплекси належить Українському народу. У відносинах права власності Українського народу на природні ресурси на перший план виступає не держава в особі її органів, не органи місцевого самоврядування, а народ у цілому. Унікальність відповідних ресурсів обумовлює унікальність народу як особливого суб’єкта права власності, а не держави як такої.

Охорона права власності на природні ресурси здійснюється шляхом встановлення відповідних правових норм і застосування санкцій до осіб, що не виконують їх вимог.

У сучасних умовах проблема оптимізації форм власності на природні ресурси має велике значення. Це пояснюється економічною сутністю навколишнього середовища як суспільного блага, що забезпечує якість людського життя. Природні ресурси та об'єкти як компоненти навколишнього середовища - це одне з багатств будь-якої держави. Визначаючи їх цінність і значення, законодавець представляє їх як національне надбання. Визнання того чи іншого майна національним надбанням породжує певний порядок правового регулювання володіння, експлуатації, інших видів використання, охорони цього майна, а саме правовий режим цього майна.

Головна проблема правової перебудови природоохоронного законодавства – це пов'язати правовим регулюванням навколишнє середовище та економічний розвиток законодавчих систем, що раніше розглядалися окремо. Тому дослідження проблем, пов'язаних з правом власності на природні ресурси, захистом та охороною цих прав, дуже актуальні.

Список використаних джерел:

  1. П. Гетьман, М. В. Шульга Екологічне право України; Підручник Харків Право 2013) [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://kizman-tehn.com.ua/wp-content/uploads/2017.pdf

  2. Мальцев М. Є.  Право власності на природні ресурси та комплекси / М. Є. Мальцев // Молодий вчений. - 2019. - № 4(2). - С. 391-394. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2019_4%282%29__46

  3. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (справа про постійне користування земельними ділянками) від 22.09.2005 р. № 5-рп/2005 // Офіційний вісник України. – 2005. – № 39. – С. 95. – Ст. 2490.)

  4. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 № 1264-XII. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1264-12

  5. Рябець К. А. Екологічне право України: навч. посіб. / К. А. Рябець. – К.: Центр учбової літератури, 2009.

  6. Пєтухова Є. П. Національне надбання як різновид конституційно-правового режиму (на прикладі природних ресурсів) //

Право, 2014. № 1.