Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.04.2022
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Синтез підсумовуючого синхронного десяткового лічильника з довільним порядком лічення, що працює в коді 4221

Лічильники з довільним порядком лічення відрізняються від лічильників з природним порядком лічення тим, що з приходом чергового вхідного сигналу k десятковий номер їх внутрішнього стану змінюється на значення, відмінне від одиниці. Причини, що спонукають використання таких лічильників, такі:

– можливість спрощення схеми дешифратора станів лічильника;

– можливість відрізненій всіх довільних станів лічильника взагалі без дешифратора (наприклад, в лічильниках з унітарним кодуванням - кільцевих регістрах, в яких циркулює всього одна одиниця);

– принципова можливість повного усунення критичних змагань в схемі лічильника при використанні сусіднього циклічного кодування станів.

В лічильниках з природним порядком лічення при переході від одного двійкового числа до сусіднього більшого чи меншого двійкового числа може виникати зміна цифр одночасно в декількох розрядах. Це інколи приводить до значних помилок при знятті закодованих кутових та лінійних переміщень. Ефективним засобом боротьби з помилками такого роду є використання спеціальних кодів, які називають відбитими (рефлексними). Відмінна особливість цих кодів полягає в тому, що сусідні кодові набори різняться цифрою тільки в одному розряді.

В лічильниках з сусіднім кодуванням будь-які два послідовні стани будуть відрізнятися тільки в одному розряді. Послідовні стани таких лічильників відтворюються на діаграмі Вейча переміщенням з будь-якої її клітинки в будь-яку сусідню (суміжну) з нею.

Для зручності сприймання людиною-оператором цифрова вимірювальна інформація має бути представлена в десятковому коді.

В цьому випадку для передачі, обробки та зберігання даних звичайно використовують двійково-десяткові коди, які легко перетворюються в десятковий код та просто реалізуються технічними засобами.

Ці властивості обумовлюють широке застосування двійково-десяткових кодів в інформаційно-вимірювальних системах (IBС) і цифрових пристроях вимірювання та обробки даних.

Синтез будь-яких синхронних двійкових та недвійкових лічильників з природним та довільним порядком лічення проводиться однаково за допомогою загального методу синтезу цифрових автоматів.

Розглянемо особливості проектування синхронних лічильників з довільним модулем та порядком лічення на прикладі синтезу двійкове-десяткових лічильників для одного десяткового розряду.

Початковими даними для синтезу є кодована таблиця переходів (КТП) проектованого лічильника і умовна таблиця переходів (УТП) обраного типу елементарного автомату (тригера). Суть синтезу полягає в визначенні функцій збудження кожного окремого тригера та побудові за одержаними функціями схеми синхронного лічильника.

2.1 Побудова кодованої таблиці переходів синхронного лічильника

Спроектуємо підсумовуючий двійково-десятковий лічильник, що працює в незваженому коді (див. табл. 2.1.).

Як елементарний автомат оберемо універсальний JK-тригер, УТП якого наведена в табл. 2.2.

Складемо кодовану таблицю переходів КТП лічильника в обраному коді, в якій наведені всі можливі переходи лічильника з одного стану в інший.

Спроектуємо підсумовуючий двійково-десятковий лічильник, працюючий в коді 4221.В якості елементарного автомата використаємо JK - тригер, умовна таблиця переходів(УТП), яка приведена в табл. 2.1.

Таблиця 2.2 – КТП СЛЧ

Десяткова цифра

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

A

x

Q4

Q3

Q2

Q1

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

1

0

0

0

1

1

0

1

1

0

1

0

0

1

1

1

0

0

1

1

0

1

1

1

1

0

1

1

1

1

1

Q4

Q3

Q2

Q1

0

0

0

1

0

0

1

0

0

0

1

1

0

1

1

0

1

0

0

1

1

1

0

0

1

1

0

1

1

1

1

0

1

1

1

1

0

0

0

0

Соседние файлы в папке JK 4221