Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2022
Размер:
20.62 Кб
Скачать

14 варіант

http://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/4%20KURS/4/1/02H1R2_1.htm

https://studfile.net/preview/4364403/page:9/

  1. Охарактеризуйте зародження античної філософії та її особливості.

1. озвитку античної філософії виділяється чотири основних етапи.

Перший етап - охоплює VII-V стст. до н. є. і називається досократівським (натурфілософським). Філософи ж, які жили до Сократа, так і називаються -досократики. До них належать мудреці із Мілета (так звана Мілетська школа - Фалес, Анаксимандр, Анаксимен), Геракліт із Ефеса, Елейська школа (Парменід, Зенон), Піфагор і піфагорійці, атомісти (Левкіпп і Демокріт). У центрі ранньої - досократівської-грецької натурфілософії стояли проблеми фізики та Космосу.

Другий етап - приблизно із середини (V ст. до н. є. - до кінця IV ст. до н. є.) - класичний (або висока класика). Софісти й Сократ, які вперше спробували визначити суть людини, здійснили антропологічний поворот у філософії. Філософська спадщина Платона й Арістотеля, що характеризується відкриттям надчуттєвого і органічним формулюванням основних класичних проблем, найповніше узагальнює і відображає досягнення класичної епохи грецької античності.

Третій етап у розвитку античної філософії (кінець IV—II стст. до н. є.) - звичайно називають елліністичним. На відміну від попереднього, пов'язаного з виникненням значних, глибоких за змістом і універсальних за тематикою філософських систем, формуються різноманітні еклектичні конкуруючі філософські школи: перипатетики, академічна філософія (Платонівська Академія), стоїчна й епікурейська школи, скептицизм. Усі школи об'єднує одна особливість: перехід від коментування вчень Платона й Арістотеля до формування проблем етики, моралізаторською відвертістю в епоху присмерку й занепаду елліністичної культури. Тоді популярна творчість Теофраста, Карнеада, Епікура, Піррона та ін.

Четвертий етап у розвитку античної філософії (І ст. до н. є. -V-VI стст. н. є.) - римський період розвитку - період, коли вирішальну роль в античності став відігравати Рим, під вплив якого потрапляє Греція. Римська філософія формується під впливом грецької, особливо елліністичної. У римській філософії виділяються три напрямки: стоїцизм (Сенека, Епіктет, Марк Аврелій), скептицизм (Секст Емпірик), епікуреїзм (Тит Лукрецій Кар). У III—V стст. н. є. в римській філософії виникає і розвивається неоплатонізм, визначний представник якого є філософ Плотін. Неоплатонізм значно вплинув не тільки на ранню християнську філософію, але й на всю середньовічну релігійну філософію.

2. Проаналізуйте вчення про субстанцію Б.Спінози і Г.Лейбніца.

2. https://pidruchniki.com/1209081062279/filosofiya/rozvitok_vchennya_pro_substantsiyu_kontseptsiyah_rdekarta_bspinozi_gleybnitsa

Субстанція - це істинне, суттєве, самодостатнє, самопричинне буття, яке породжує всю багатоманітність світу.

Субстанція, на думку Спінози, єдина, вона є Богом, що співпадає з Природою, а атрибутами її є протяжність та мислення. Субстанція - це єдність Бога і Природи, єдність природи, що творить, і природи створеної. Бог - це універсальна причина світу, завдяки його нерозривній єдності з Природою. Субстанцію та її атрибути Спіноза називає природою, що творить, природою творчою, продуктивною, а модуси - природою створеною. Спіноза переконаний, що випадковості не існує, схиляється до фаталізму, проте намагається подолати, пом'якшити останній своїм вченням про свободу. Свободу Спіноза розуміє як дію лише за необхідністю власної природи, без будьякого примусу зовні. Свобода протиставляється не необхідності, а примусу. Сама ж необхідність може бути як примусовою, так і вільною. Свобода - це пізнана необхідність.

Центром філософії Г.Лейбніца є вчення про монади як прості неподільні субстанції - монадологія. Лейбніц наголошує, що субстанцій монад безкінечна кількість, вони є носіями сили та активності і мають духовну природу. Кожна монада є самостійною одиницею буття, здатною до активної діяльності. Монада є духовною, оскільки матерія - пасивна, не здатна до саморуху та активної діяльності. Монади вічні, вони не виникають і не зникають природним шляхом, а є породженням безперервних "випромінювань божества". Лейбніц розрізняє три види монад: 1) найнижчі - пасивною здатністю до сприйняття; 2) монади-душі, 3) монади-духи, мають свідомість. Людина - це поєдання монад з матерією, де провідна роль належить монадам-духам, апперцепціям, рефлексії.

3. Охарактеризуйте поняття «техніка» як предмет філософського осмислення. Технократизм та технофобія.

3. https://studfile.net/preview/1848572/

Філософія техніки - філософська дисципліна, що досліджує природу, специфіку, характеристики технічного знання, еволюцію техніки як сфери людської діяльності, а також роль і вплив техніки як одного з найважливіших чинників розвитку людського суспільства. Значення техніки стало в належному ступені вивчатися лише останні 100 років. Перші фундаментальні роботи з філософії техніки з'явилися в кінці XIX в. Енергійно ж філософія техніки стала розвиватися з 60-х-70-х років двадцятого століття.

У філософії техніки виділяють специфічні риси, властиві цьому виду знання. Так, об'єкти технічного знання, на відміну від «природних» об'єктів науки, мають штучну природу. Є велика різниця як в результатах, одержуваних відповідно в науці і в техніці, так і в їх оцінці. На відміну від науки (лише побічно пов'язаної з соціальними подіями), технічні досягнення здатні безпосередньо впливати на розвиток суспільства. Разом з тим кордони, що розділяють наукове і технічне знання, досить умовні; процеси «сціентіфікаціі» техніки і технізації науки взаимообусловливают один одного.

Технократизм - поширений в західній громадської думки принцип пояснення суспільного розвитку, згідно з яким влада в суспільстві повинна належати технократів - носіям технічного прогресу, вищих верств технічних фахівців. В основі традиційного технократичного погляду на світ лежить методологія технологічного детермінізму, абсолютизує розвиток техніки і технології і представляє техніку як основу соціального прогресу. Якщо техніка - рушійна сила розвитку всього суспільства, то цілком закономірним видається, що люди, пов'язані з технікою, що володіють науково-технічними знаннями і компетенцією, що визначають науково-технічний прогрес і розвиток виробництва, можуть і повинні взяти політичну владу в свої руки.

Технофобія - поняття, що виражає страх перед технікою, яка відчужена від людини і сприймається ним як загроза його буття. Спочатку формується в філософських і соціологічних концепціях, що виражають страх інтелігентних кіл індустріально розвинених країн перед загрозою дегуманізації суспільства, його духовного зубожіння під впливом все більш могутньої техніки і різкого посилення ролі останньої в соціально-економічному розвитку. Головна небезпека нестримного технічного прогресу, стверджує Еллюль, полягає в тому, що, будучи створеною як засіб підпорядкування середовища людині, техніка сама стає середовищем, внаслідок чого навколишнє середовище постає як "всесвіт Машини", що підкоряє собі і самої людини.

Соседние файлы в папке Экзамен