Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

для маляток

.pdf
Скачиваний:
278
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
19.64 Mб
Скачать

Що із перерахованого не характерне для катаболічної фази післяопераційного періоду? Збільшення життєвого об’єму легень Безпосередньо перед проведенням планової операції хворому виконують наступну маніпуляцію: Виконують премедикацію

Вкажіть показник гемоглобіну (Нв), що відповідає нормі:

120-150 г/л

Яке захворювання є показанням до проведення планової операції: Варикозна хвороба нижніх кінцівок Хірургічна операція не включає наступну дію:

Інкубацію трахеї Яке захворювання є показанням до проведення термінової операції: Стеноз стравоходу

Яке із перерахованих захворювань потребує виконання операції за життєвими показаннями: Гостра кишкова непрохідність Безпосередньо перед проведенням планової операції хворому виконують наступну маніпуляцію: Голять операційне поле Вкажіть діагностичну операцію:

Лапаротомія з приводу канцероматозу очеревини Яке захворювання є показанням до проведення екстреної операції: Гострий апендицит

Показником критичного стану хворого в післяопераційному періоді не вважають наступний? Число дихання 20 за хвилину До спеціальних операцій належать:

Емболізація судини Яке захворювання є показанням до проведення термінової операції: Рак легень

До спеціальних операцій належать: Ендоваскулярні До спеціальних операцій належать: Мікрохірургічні

Що із перерахованого не входить до основних задач передопераційного періоду? Передбачення тривалості операції До лікувальних операцій відноситься:

Апендектомія Що із перерахованого не є характерним для катаболічної фази післяопераційного періоду?

Зниження виділення калію з сечею Що із перерахованого не є характерним для катаболічної фази післяопераційного періоду? Позитивний азотний баланс До радикальних операцій відноситься:

Апендектомія Які клінічні симптоми характерні для кровотечі? Головокружіння

До яких кісткових утворень виконують пальцеве притиснення соної атерії? До поперечного відростка VІ шийного хребця

При підозрі на шлункову кровотечу слід провести екстрену ФГДС

В хірургічному відділенні у хворого З., 50 років, під час акту дефекації виникла кровотеча, кров яскраво-червоного кольору, слабкість, запаморочення, А/Т 100/70 мм рт. ст., пульс 90 ударів. Звідки

виникла кровотеча? Прямої кишки

Що відноситься до загальних ускладнень кровотеч? Все вище перераховане

У хворого, віком 60 років, закритою травмою живота, під час операції виявлено розрив правої долі печінки, рана розмірами 6х3х2 см, кровоточить, в черевній частині близько 1 л крові. Яка повинна бути тактика хірурга з метою остаточної зупинки кровотечі печінки?

Зашити рану п-подібними шовковими швами з тампона дою рани сальником на ніжці

У хворого після зняття джгута, на операційному столі з рани лівого стегна, що розміщена на 6 см нижче пахової складки, пульсуючим струменем витікає червона кров. Під час хірургічної обробки рани виявлено, що стегнова артерія має бокове пошкодження на 1/3 її діаметра. За допомогою яких методів необхідно остаточно зупинити кровотечу?

Накладання судинного шва атравматичною голкою на стегнову артерію

Хворий К., 45 років, в автомобільній катастрофі отримав забійно-рвану рану в середній третині

правого стегна. Рана розміром 15х12 см, глибока, сильно кровоточить, стан середньої важкості. Яку допомогу необхідно надати на місці аварії?

Накласти пов’язку, стандартний джгут, провести транспортну іммобілізацію підручними засобами або зафіксувати хвору ногу до здорової кінцівки, терміново транспортувати в найближчу лікарню

Догляд за хворими з кровотечами включає:

Контроль загального стану, пов’язок, пульсу, артеріального тиску, гемоглобіну, динаміка еритроцитів Який відсоток об’єму циркулюючої крові (ОЦК) втрачається при середньому ступені крововтрати?

11-20% ОЦК

До яких методів зупинки кровотечі відноситься фібриноген? Біологічних Які ознаки характерні для гемартрозу?

Біль, функція суглоба обмежена, флюктуація, балотування, контури згладжені

Чоловік, 40 років, під час роботи на дачі отримав різану рану в задній ділянці лівого колінного суглоба. Виникла інтенсивна кровотеча, кров яскраво-червоного кольору, фонтанує. Пальцевим притисненням

стегнової артерії в паху кровотечу тимчасово зупинено, накладена пов’язка, яка миттєво промокла кров’ю, вирішено накласти на стегно імпровізований джгут та транспортувати в хірургічне відділення міської лікарні. На який максимальний термін допустиме накладання джгута?

1 годину Яка кількість крові при гемоперикарді загрожує життю хворого?

Понад 300 мл Які з наведених препаратів не показані при постгеморрагічній анемії? Гемодез

Препарати желатину відносять до кровозамінників гемодинамічного типу

Яке співвідношення сольових та колоїдних розчинів при проведенні замісної терапії, повино бути при крововтраті середньої важкості

1 : 1,5

Що є причиною ранніх вторинних кровотеч?

Виштовхування тромба із судини в резуьтаті підвищення артеріального тиску після остаточної зупинки кровотечі (операції), недостатній контроль гемостазу, погано зав’язані лігатури

До яких методів зупинки кровотечі відноситься лазерна фотокоагуляція? Фізичних

При наданні першої медичної допомоги потерпілому К., 40 років, який потрапив в автомобільну катастрофу, виявлено: травматична ампутація правої гомілки на рівні с/з, інтенсивна кровотеча, кров яскраво-червоного кольору. Який метод тимчасової зупинки необхідно застосувати?.

Накладання джгута на рівні середньої третини стегна, асептична пов’язка Який з препаратів не використовують для зупинки кровотечі? Кріопреципітат Який з препаратів використовують для зупинки кровотечі?

Амінокапронова кислота; Що таке "універсальний донор"

Донор з групою крові 0(І) резус від’ємний

Якщо у людини В(3) група крові. Що спостерігається у лунці при визначенні групи крові стандартними сироватками ?

наявність аглютинації з сироваткою А(ІІ), 0 (І) і відсутність аглютинації із сироваткою В(3)

Через який проміжок часу дають оцінку реакції при визначенні групи крові стандартними сироватками?

5 хв Укажіть вміст аглютиногенів в еритроцитах у хворого з групою крові А(І1):

Еритроцити вмістять аглютиноген А

Якщо аглютинація наступила із стандартною сироваткою 0(1) і В(3), тоді як стандартна сироватка А(2) аглютинації не дає. Яка визначена група крові ?

А(ІІ)

При визначенні групи крові, яке співвідношення повинно бути крові і сироватки?

1:10

При визначені групи крові двома серіями стандартних сироваток І, II, III груп, жодна не викликала аглютинацію еритроцитів. Яка група крові і подальша тактика для хворого?

0?? (І), можна переливати кров Як називається реакція антиген-антитіло при визначенні резус-фактора крові

Ізоагглютінація Укажіть вміст аглютининів в сироватці крові хворого з групою крові АВ(ІУ)

Сироватка не містить аглютинінів Укажіть вміст аглютиногенів в еритроцитах у хворого з групою крові 0(1):

Еритроцити не містять аглютиногенів Визначте правильно написану групу крові АВ(ІУ) за системою АВО А В 0

Визначте правильно написану групу крові В(Ш) за системою АВО В ?

Що таке "універсальний реципієнт"

реципієнт з групою крові АВ(ІУ) резус позитивний Холодова панагглютінація може наступати при температурі

13-14 ° С

Вказати правильне % співвідношення резус позитивної і резуснегативної крові у людей:

85:15

При визначені групи крові 2 серіями стандартних сироваток О (І), А(11), В(111) у першій серії всіх груп наступила аглютинація еритроцитів. Яка група крові і подальша тактика для хворого?

Не відомо, визначення груп крові слід повторити Система позначення груп крові - АВ0 названа так завдяки присутності на формених елементах крові :

аглютиногенів

Хворому В., 54 роки, з відкритим переломом лівого стегна проводяться протишокові заходи. Лікар визначив за допомогою стандартних сироваток групу крові і отримав такий результат: О (І) — аглютинація, А (II) — відсутність аглютинації, В (III) — аглютинація. Яка група крові у потерпілого?

А(ІІ)

У разі переливання резус позитивної крові хворому у якого резус фактор (-) у його організмі:

виробляються антитіла

При визначенні групи крові стандартними сироватками аглютинація не спостерігалася у всіх 3 краплях. Яка встановлена група крові?

0 (І)

Із станції переливання крові по абсолютних показаннях для негайного переливання крові в холодний період року доставлена одногрупна кров. Під час виконання проби на індивідуальну сумісність виник сумнів наявності ( чи відсутності ) аглютинації протягом 5 хвилин. Що потрібно виконати для одержання достовірної інформації по індивідуальній сумісності?

Обєднати дії пункту В. і С.

При визначенні групи крові панаглютинація може наступити при? низьких температурах, коло 0*С

Хворий І., 42 роки, поступив у хірургічне відділення з гострою шлунково-кишковою кровотечею. Виникла необхідність гемотрансфузії. Група крові В(Ш), резус-позитивна. Проведено проби на

індивідуальну сумісність за системою АВО та резус сумісність. Щоб перелити хворому кров, треба зробити ще біологічну пробу. Вкажіть правильний метод її проведення.

Тричі вливати кров струмино по 15 мл з інтервалом 3 хв

У проведеній пробі на сумісність має місце феномен: аглютинації Укажіть спосіб визначення біологічної сумісності крові:

Тричі після переливання 15 мл крові з інтервалом 3 хв

При визначенні групи крові стандартними сироватками аглютинація не спостерігалася у всіх 3 краплях. Яка встановлена група крові?

0 (І)

30 річному хворому з А (II) групою крові показане термінове переливання крові. Кров необхідної групи у лікарні відсутня. Яка тактика лікаря є у даному випадку правильною.

Виконати пряме переливання одногрупної резус сумісної крові Яку групу крові успадкує дитина , якщо у батьків буде чистий генотип 0(1) групи крові? 0 (І)

Механізм лікувальної дії гемодинамічних кровозамінників Утримують рідина в судинному руслі

Що робити з флаконом, які звільнилися після переливання крові та її компонентів Залишити 10-15 мл крові у флаконі на 48 год в холодильнику

При гемотрансфузії цитратний шок розвивається : за швидкої гемотрансфузії великої кількості крові Який відсоток людей в світі мають II групу крові?

42-44%

При визначені групи крові двома серіями стандартних сироваток І, II, III груп, жодна не викликала аглютинацію еритроцитів. Яка група крові і подальша тактика для хворого?

0?? (І), можна переливати кров Коли можна вважати кровозамінну рідину пригодною до використання?

розчин зберігає прозорість і термін придатності Яка група стандартної сироватки не має кольору?

АВ (ІУ)

Для синдрому масивних переливань крові характерно: гостре розширення серця

Хворий В., 28 років, 2 год. тому під час автомобільної аварії отримав закриту травму живота. Під час ревізії в черевній порожнині виявлено до 1,5 л рідкої крові. Селезінка пошкоджена в декількох місцях. Який вид трансфузії слід застосувати в цьому випадку?

Реінфузію Показанням до переливання розчину альбуміна є наступні значення загального білка сироватки крові:

40-50г/л

Показаннями до парентерального харчування є:

ранній післяопераційний період, неможливість харчування per os Які речовини використовуються для стабілізації аутокрові? цитрат натрію

У хірургічному відділенні лікується хворий М., 38 років, з виразковою хворобою шлунка та хронічною анемією. Група крові третя, резус-позитивна. При підготовці до операції хворому показане

переливання крові. Випишіть зі станції переливання крові 400 мл крові та позначте її згідно з міжнародною класифікацією.

Група крові В (III), Rh+ (позитивний) — 400 мл До коллоїдних розчинів відносяться : декстрани Компонентами крові є:

Плазма, тромбоцитарная, еритроцитарна і лейкоцитарна маси

Хворого, 35 років, прооперовано з приводу внутрішньої кровотечі; в післяопераційному періоді продовжувалась інфузія 1,5 літра консервованої крові та еритроцитарної маси гр. В(ІП), Rh(+). Після відновлення свідомості хворий скаржиться на затруднене дихання, судоми у нижніх кінцівках. Об’єктивно: пульс — 110 уд./хв., AT — 90/60 мм рт. ст. Яке ускладнення можна припустити?

Цитратний шок Період ниркової недостатності при гемотрансфузії несумісної крові починається з: олігурії, анурії

Як уникнути при гемотрансфузії калієвої інтоксикації? поєднане введення хлориду кальцію в кров

Виберіть авторів, що запропонували провідникову анестезію нервів при операції на пальцях: Оберст;

Диазоту оксид ( закис азоту) це: газ

У хворої 62 років, що страждає на гіпертонічну хворобу під час гіпертонічного кризу в/м введено 10 мл 25% розчину сульфату магнію в верхню зовнішню ділянку правої сідниці, що привело до виникнення абсцесу. Хвору госпіталізовано по швидкій допомозі в хірургічне відділення. Гнояк вирішено розкрити під внутрішньовенним тіопенталовим наркозом. Яку концентрацію розчину тіопенталу натрію приготувати для виконання операції?

1% розчин Метою премедикації є.

Зняття психічної напруги хворого.

При виконанні операції на нижній половині живота визначте місце введення анестетика в перидуральний простір:

T10-T12

Перевагою фторотана є:

виражений бронходілятаційний ефект

В якому положенні тіла необхідно виконувати операцію хворому під спинномозковою анестезією совкаїном.

З опущеною верхньою половиною тіла.

Метод інфільтративної анестезії розробив і впровадив в клінічну практику: Вишневський О.В.

Для проведення наркозу найчастіше застосовують закис азоту з киснем у співвідношенні:

1:1

Кетамін несумісний в одному шприці з: тіопентал-натрію

Диазотуоксид ( закис азоту) зберігають: в металевих бочках

Для інфільтраційної анестезії по А.В. Вишневському використовують концентрацію новокаїну. 0,25% розчин.

Ефект місцевого знеболювання може бути продовжений шляхом додавання до анестетика наступного препарату:

адреналін; Кетаміновий наркоз протипоказаний у хворих на: гіпертонічну хворобу

Найбільш раціональним видом знеболення при вправлені вивиху стегна є: внутрішньовенний наркоз Визначте, який з перерахованих препаратів є обов’язковим компонентом премедикації: атропін сульфат

Який використаний дихальний контур якщо хворий вдихає суміш з наркозних апаратів видихає в атмосферу.

напіввідкритий Наступне положення невірне щодо місцевої інфільтраційної анестезії:

швидке відновлення свідомості; Антагоністом м’язових релаксантів недеполяризуючої дії є: прозерін

Хворій 62 роки, під час гіпертонічного кризу в\м введено 10 мл 25% розчину сульфату магнію в верхню

зовнішню ділянку правої сідниці, привело до виникнення абсцесу. Хвору госпіталізовано по швидкій допомозі в хірургічне відділення. Гнояк вирішено розкрити під внутрішньовенним тіопенталовим наркозом. Яку концентрацію розчину тіопенталу натрію необхідно приготувати для виконання операції?

1% розчин

Для проведення операцій на верхній половині живота місцем введення анестетика в перидуральний простір є:

Т7 – Т10.

Недоліком внутрішньовенної анестезії є: мала широта терапевтичної дії

В хірургічну клініку вступив хворий П. 42 років з шлунковою кровотечею середнього ступеню важкості. Проведена гемостатична терапія ефекту не дала. При ендоскопічному дослідженні встановило що кровотеча продовжується. Вирішено хворого оперувати. Який з внутрішньовенного анестетиків є кращим для ввідного наркозу осіб з крововтратою більше 1 літра.

кетамін (каліпсол)

Яку кількість за типом проходження газової суміші через наркозний апарат виділяють чотири; В який момент настає смерть організму?

Після відмирання клітин головного мозку

Яке повинно бути співвідношення частоти дихання та компресій грудної клітки у випадку якщо реаніматор один?

2/30

Яка потужність першого розряду необхідна проведення дефібриляції? 200 Дж

Який із відділів головного мозку здійснює регуляцію фізіологічних процесів в період агонії? Довгастий мозок З чим пов’язано зниження мозкового кровоплину при непритомності?

Короткочасним спазмом церебральних судин

Хворий доставлений до приймального відділення лікарні без свідомості, рефлекси відсутні, зіниці звужені, пульс визначається тільки на центральних артеріях, дихання типу Чейн-Стокса. Який

патологічний стан має місце у хворого? Агонія

Що є основним критерієм ефективності та контролю ШВЛ? Екскурсія грудної клітки

У приймальне відділення клініки каретою швидкої допомоги доставлено пацієнта з короткостроковою втратою свідомості після випадкового удару в ліве підребер’я під час гри у футбол. При огляді шкіра бліда, тахікардія. Hb=80г/л. Чим обумовлений стан хворого

Геморагічним шоком внаслідок розриву селезінки Яке ускладнення може виникнути при зменшенні тривалості видиху під час ШВЛ? Синдром Мендельсона В який момент настає соціальна смерть організму?

Після відмирання клітин головного мозку

До приймального відділення лікарні каретою швидкої допомоги доставлений хворий: шкірні покриви бліді, дихання часте, поверхневе, АТ=80/40 мм.рт.ст., тахікардія, пульс ниткоподібний, рефлекси знижені, зіниці розширені, очні рефлекси збережені. Які заходи необхідно провести хворому?

Відновлення ОЦК інфузійною терапією, введення серцевих глікозидів

Хвора у важкому стані госпіталізована до відділення інтенсивної терапії. З анамнезу стало відомо, що рік тому вона була оперована з приводу пухлини правої половини товстої кишки. При дослідженні органів черевної порожнини виявлено пухлину правого фланку кам’янистої щільності, нерухому, болючу при пальпації. Не зважаючи на проведене лікування прогресувало погірш

ення стану хворої, що проявлялося повним пригніченням свідомості, відсутністю рефлексів, звуженням зіниць, падінням гемодинаміки, пульс визначався лише на центральних артеріях, дихання патологічне. Який стан має місце у хворої?

Агонія Що необхідно зробити з метою довготривалої ШВЛ?

Трахеостомію

Соседние файлы в предмете Общая хирургия