Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції психологія Ніколайчук.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
539.9 Кб
Скачать

5. Галузі психології

Сучасна психологія є досить розгалуженою системою знань, вона включає систему дисциплін (або галузей), пов'язаних з різними сферами практики. Головним принципом класифікації галузей психології є принцип розвитку психіки в діяльності, згідно з яким виокремлюються різні галузі психології залежно від видів людської діяльності.

Загальна психологія займає особливе місце серед інших галу­зей психології. Вона досліджує найбільш загальні закономірності психічної діяльності дорослої нормальної людини. Змістом за­гальної психології є головні принципи науки, її методи, система понять, узагальнення і абстрагування результатів досліджень, одержаних у різних галузях психології.

Вікова психологія вивчає закономірності психічного розвит­ку людини, становлення різних психічних процесів і психічних властивостей особистості. У віковій психології виокремлюють­ся розділи: дитяча психологія, психологія підлітка, психологія юнацького віку, психологія дорослої людини, психологія ста­рості. Завданням вікової психології є розкриття вікових особли­востей, встановлення закономірностей переходу від одного віко­вого періоду до іншого, знаходження сензитивних (найбільш сприятливих) періодів формування різних психічних властиво­стей особистості.

Педагогічна психологія досліджує психологічні засади навчан­ня і виховання, безпосередньо пов'язана з віковою психологією, оскільки психологічні закономірності навчання і виховання не можуть бути розкриті без урахування вікових та індивідуальних особливостей дітей. Завданням педагогічної психології є виз­начення змісту навчання та виховання, виявлення вимог до підручників, пошук та обґрунтування раціональних методів на­вчання і виховання, які забезпечують керівництво розумовою діяльністю та поведінкою школярів, сприяють їхньому психіч­ному розвитку. Крім цього, педагогічна психологія вивчає взає­мовідносини вчителя та учнів, вимоги, які ставляться до особи­стості вчителя, розкриває зміст та структуру педагогічних здібно­стей.

Соціальна психологія вивчає явища, які виникають у взаємодії людей у різних суспільних групах (організованих чи неорганізо­ваних) , особливості цих груп, положення особистості в них, про­цеси, пов'язані з функціонуванням групи.

Психологія праці вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини, психологічні аспекти наукової організації праці, професійно важливі якості особистості стосовно тієї чи іншої спеціальності, проблеми профорієнтації та профвідбору і має низку розділів, які є разом з тим самостійними галузями пси­хологічної науки: інженерна психологія, авіаційна психологія, космічна психологія.

Психологія мистецтва розглядає психологічні компоненти діяльності, спрямованої на створення творів мистецтва, розкри­ває закономірності сприймання людиною цих творів, вивчає особливості виникнення та перебігу почуттів, викликаних ху­дожнім твором.

Юридична психологія вивчає проблеми, пов'язані з психоло­гічними аспектами слідства, аналізом показань свідків, вимог до допиту, а також психологічні особливості особистості злочин­ця, мотиви злочину, психологію ув'язненого та засади його пе­ревиховання.

Медична психологія займається питаннями психотерапії, пси­хогігієни, проблемами спілкування лікаря та хворого.

Патопсихологія досліджує різні форми порушень нормальної психічної діяльності людей, різні порушення нормального пси­хічного розвитку.

Порівняльна психологія займається вивченням психіки тварин, що дає змогу розкрити передісторію свідомості людини.

Існування великої кількості різноманітних галузей психології є свідченням широкого практичного спектра її використання.

Проблеми, що вивчаються психологією, охоплюють широку гаму проблем, починаючи від досліджень відчуттів та сприймань до вивчення масових психічних явищ. І це природно, оскільки розв'язання проблем, які так чи інакше стосуються людини, ви­магає в першу чергу вивчення її психіки