Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций / Еко-підприємництво.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
25.12.2021
Размер:
979.58 Кб
Скачать

3. Екологічний маркетинг-мікс.

Зелений маркетинг - це цілісний процес управління, що випливає із суспільного маркетингу. Полонський і Розенбергер III (2001) визначають «зелений маркетинг» як будь-яку діяльність, покликану генерувати та сприяти будь-якому обміну, призначеному для задоволення потреб чи потреб людини, таким чином, щоб задоволення цих потреб та потреб відбувалося з мінімальним шкідливим впливом на природне середовище ''. Kotler and Keller (2016) визначає кількість основних термінів маркетингових сфер, таких як маркетинговий мікс (продукт, ціна, місце, просування), маркетингова стратегія (сегментація, диференціація, націлювання, позиціонування), мікс маркетингової комунікації та брендинг. Багато вчених з маркетингу зосереджуються на вивченні традиційного маркетингового комплексу в контексті екологічного маркетингу. Полонський та Розенбергер III (2001) формулюють екологічні 4P (продукт, ціна, місце та просування) для реалізації стратегій екологічного маркетингу.

4.5.1. Зелений продукт

Еко- продукти добре підходять як для здоров'я людини, так і для навколишнього середовища. Peattie and Crane (2005) визначає продукт як «екологічний», «коли його екологічні та суспільні показники у виробництві, використанні та утилізації значно покращуються та покращуються порівняно зі звичайними або конкурентними продуктами випалів».

Він включає ремонт, переробку, повторне використання та відновлення виробів або їх частин (Пракаш, 2002). Найбільш поширеною стратегією виробництва екологічно чистих продуктів є підвищення їх міцності, ремонту, компостування, здоров’я та безпечність транспортування. Зелені продукти вважаються більш безпечними, здоровими та більш доброякісними, ніж інші традиційні продукти (Luchs and Naylor, 2010).

4.5.2. Зелена ціна

Ціна - один із важливих факторів, що впливає на рішення покупців щодо покупки під час придбання екологічно чистих продуктів чи послуг. Зелене ціноутворення можна визначити як встановлення цін на еко- продукти, щоб компенсувати чутливість споживачів до ціни проти їх готовності платити більше за екологічні показники продукції (Grove et al., 1996). Споживачі готові платити премію за екологічно чисту продукцію, але відчутні переваги та категорії продуктів також впливають на готовність споживачів платити.

4.5.3. Зелене місце

Зелене місце є життєво важливим елементом у комплексі маркетингу, який стосується політики управління, пов'язаної з розподілом та зворотним логістичним забезпеченням від виробництва до споживання (Davari and Strutton, 2014). Прикладом є тенденції відкриття зелених роздрібних торгових точок як в Європі, так і в США (Лампе та Газда, 1995). Крім того, такі онлайн -ринки, як Amazon, Alibaba, eBay, Taobao, OLX тощо, дуже ефективні для захисту навколишнього середовища. Крім того, вони відіграють вирішальну роль у зеленому розподілі (Esmaili and Fazeli, 2015).

4.5.4. Зелена просування

Екологічний мікс маркетингу є одним із практичних інструментів створення зеленого бізнесу, де зелена реклама відіграє значну роль у висвітленні екологічних переваг продукції. Він також пропагував сталий спосіб життя, покращив зелений імідж брендів та зменшив інформаційну асиметрію у зелених продуктах (D'Souza et al., 2007). Prothero та співавт. (1997) стверджують, що ефективна екологічна стратегія залежить від чудових комунікацій.

У той час як Papadas і Avlonitis (2014) включають комунікацію як важливу складову екологічної досконалості бізнесу, вона може виховувати та інформувати споживачів. Крім того, підтримуючі стратегії екологічної реклами змінюють моделі виробництва та споживання (Testa et al., 2011). Відповіді на екологічну рекламу розцінювалися як досить позитивні для реакції споживача на зелену рекламу