Добавил:
Студент Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова договір найму.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.12.2021
Размер:
55.72 Кб
Скачать

Розділ II. Права та обов’язки сторін за договором найму(оренди)

2.1. Права і обов’язки наймодавця за договором найму(оренди)

Розпочати даний розділ необхідно з того, що зобов’язання, яке виникає з договору найму, як і переважна більшість цивільно-правових зобов’язань, має складну структуру, «коли кожен з учасників є не тільки носієм прав або тільки обов’язків, але й носієм і тих і інших. Інакше кажучи, такі відносно складні за своєю структурою зобов’язання характеризуються засадами взаємності; кожна сторона має права і несе обов’язки». При цьому права однієї сторони відповідають обов’язкам іншої і навпаки.

Договір найму в системі зобов’язань посідає місце в групі зобов’язань, спрямованих на передачу майна у користування. Оскільки предметом зобов’язання найму є річ, воно належить до зобов’язань, що іменуються «зобов’язанням що-небудь дати» [16, с. 14]. Для того, щоб у наймача була можливість використовувати майно згідно з досягнутою угодою, на наймодавця покладається обов’язок з передачі наймачеві майна. Також, незалежно від того, чи є договір найму реальним або консенсуальним, наймодавець зобов'язаний передати річ наймачеві у стані та у комплекті, що відповідають умовам договору найму та призначенню речі (ч. 1 ст. 767 ЦК України). Тому наймодавець не нестиме відповідальності за ті чи інші недоліки речі, якщо вони були застережені ним під час укладення договору. Наймодавець також не відповідатиме і за ті недоліки речі, які наймач повинен був віднайти під час огляду речі, що передається в найм. ЦК зобов'язує наймача перевірити справність речі у присутності наймодавця. В разі якщо наймач у момент передачі речі у його володіння не переконається у її справності, річ вважається такою, що передана йому в належному стані (ч. 3 ст. 767 ЦК України). [30]

Тут необхідно зазначити, що недоліки можуть бути прихованими та явними. Тому положення ч. 3 ст. 767 ЦК України можна застосовувати виключно для перевірки справності речі на наявність явних недоліків. Приховані ж недоліки не завжди можна виявити при огляді речі. Тому слід внести доповнення до чинного законодавства, якими встановити, що у разі виявлення прихованих недоліків в об’єкті найму після його прийняття, наймач має ті ж права, що і у випадку, коли наймодавець гарантує якість речі, переданої у найм.

До того ж, відповідно до ч. 2 ст. 767 ЦК України наймодавець зобов'язаний попередити наймача про особливі властивості та недоліки речі, які йому відомі і які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна наймача або інших осіб або призвести до пошкодження самої речі під час користування нею. [30] Таке повідомлення звільняє наймодавця від відповідальності за шкоду, заподіяну особливими властивостями або недоліками речі, що передана в найм.

Цивільний кодекс України містить правило про можливість сторін домовлятися про надання наймодавцем гарантій якості речі. Такі гарантії можуть надаватися наймодавцем лише на весь строк користування річчю (ч. 1 ст. 768). [30] Існування гарантії наймодавця надає наймачеві додаткові права в разі виявлення недоліків, що перешкоджають використанню речі відповідно до договору.

Цивільний кодекс України не виключає можливості передачі в найм майна, яке обтяжене правами третіх осіб (право застави, сервітути тощо), які зберігають свою силу і в період дії договору найму (ч. 1 ст. 769 ЦК України). [30] Однак, враховуючи, що реалізація третіми особами своїх прав на передане в оренду майно може негативно вплинути на інтереси наймача, ЦК зобов'язує наймодавця попередити наймача про всі права третіх осіб на майно, що передається в найм.

Обов'язки наймодавця не вичерпуються періодом передачі речі наймачеві. Ряд обов'язків ЦК покладає на нього і в період дії договору найму. Так, відповідно до ч. 2 ст. 776 ЦК України наймодавець зобов'язаний за свій рахунок проводити капітальний ремонт речі, переданої у найм. [30] Зазначене правило є диспозитивним; сторони в договорі можуть покласти обов'язок проведення капітального ремонту речі на наймача. Капітальний ремонт повинен проводитися наймодавцем у строк, зазначений у договорі, а якщо в договорі такий строк не зазначений або капітальний ремонт спричинений невідкладною потребою – у розумний строк. У разі невиконання наймодавцем даного обов'язку, в разі якщо непроведення капітального ремонту речі перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, капітальний ремонт може бути проведений наймачем, який має право зарахувати вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю або вимагати відшкодування вартості ремонту.