Добавил:
Студент Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова договір найму.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.12.2021
Размер:
55.72 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………….1

I. Характеристика договору найму(оренди)

1.1. Поняття та види договорів найму(оренди)……………………………3

1.2. Сторони та зміст договору найму(оренди)…………………………….9

II. Права та обов’язки сторін за договором найму(оренди)

2.1. Права і обов’язки наймодавця за договором найму(оренди)………….14

2.2. Права і обов’язки наймача за договором найму(оренди)……………...17

2.3. Відповідальність сторін за невиконання зобов’язань за договором найму(оренди)…………………………………………………………………22

III. Форма договору найму(оренди) та його укладання, зміна і розірвання

3.1. Форма договору найму(оренди)………………………………………...26

3.2. Процедура укладання найму(оренди)…………………………………..29

3.3. Зміна та розірвання найму(оренди)……………………………………..32

Висновок………………………………………………………………………...37

Список використаних джерел…….…………………………………………..40

Вступ

Актуальність теми. Правовий інститут договору найму один з найстаріших та використовуваних в цивільному праві. Він має велике значення як у зазначеному цивільному праві, так і в сучасній ринковій економіці в цілому, особливо, в умовах майбутнього відновлення після кризи, активного розвитку ринкових відносин в нашій державі, необхідності залучення інвестицій. З огляду на це, в Україні відчувається необхідність забезпечення стійких гарантій захисту суб’єктів господарювання і їхніх інтересів, які пов’язані із здійсненням різних видів економічної діяльності, що, в кінцевому результаті, повинно позитивно позначитися на процесах, спрямованих на поліпшення якості життя в країні. За цих умов, особливого значення набувають проблемні питання договірних форм господарювання, серед яких значне місце займають орендні відносини.

Також, даний договір є важливим, оскільки за допомогою оренди задовольняються як інтереси власника майна, бо він має можливість отримати з нього прибуток, так і наймача, який втрачає необхідність придбати певне майно, і тим самим заощаджує власні кошти.

Стан дослідження. У науці цивільного права та на практиці широко використовується поняття договору найму(оренди), це зумовлено його розповсюдженістю в цивільному обороті. Дослідженню договору найму приділяли увагу такі науковці, як: Р. І. Калаур,Є.О. Харитонов, М.К. Галянтич, Я.В. Гуляк, А.І. Дрішлюк, Л.Г. Лічман, В.В. Луць, Є.О. Мічурін, О.С. Омельчук, О.А. Підопригора, Л. Л. Тарасенко та інші, однак більшість досліджень зазначених авторів були присвячені окремим видам договорів оренди.

Питання, пов’язані з правами та обов’язками сторін за даним договором, не мають достатнього рівня дослідження у вітчизняній цивільній науці. Серед тих досліджень та публікацій, які є в наявності можна виділити праці А. Г. Брунь, Н. С. Кузнєцова, І. Р. Калаур та Ю. В. Труфанової.

Об’єкт дослідження. Суспільні відносини, які виникають в процесі передачі майна за договором найму.

Предмет дослідження. Нормативно-правові акти, які встановлюють права та обов’язки сторін договору оренди, дослідження фахівців у галузі цивільного права.

Мета роботи. На основі досліджуваного матеріалу визначити права і обов’язки сторін за договором найму(оренди).

Завдання роботи. Визначити поняття договору найму(оренди), дослідити види даного договору, визначити сторони та вимоги щодо них, охарактеризувати його зміст, встановити коло прав і обов’язків сторін та їх відповідальність у разі порушення зобов’язання, визначити форму договору, дослідити порядок укладання, зміни та розірвання договору найму, надати висновки.

При написанні роботи використовувалися такі методи дослідження: зокрема діалектичний, методи об’єктивізму та історизму. Щодо загальнонаукових, то в нагоді стали: методи індукції, дедукції, аналізу, синтезу. Не можливо було обійтися і без ряду спеціальних методів, таких, як порівняльно-правовий, та інші.