Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня політика Ірану на Близькому Сході.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2021
Размер:
48.47 Кб
Скачать

Тероризм

Геостратегічне положення Ірану в безпосередній близькості від конфліктних зон в Іраку, Сирії та Афганістані визначає лінію керівництва країни в області непримиренної боротьби проти тероризму. Останні роки характеризувалися в Ірані досить високим рівнем терористичних загроз як з боку ІДІЛ, так і інших екстремістських угруповань. Тому особливу увагу іранська влада приділяла питанням протидії поширюваної ІДІЛ ідеології терору, заснованої на релігійних переконаннях. Іранське керівництво вважає прихильників ІДІЛ сунітськими екстремістами, які виступають проти шиїтів в Іраку і алавітів в Сирії, переслідуючи в недалекому минулому мету заснувати в близькосхідному регіоні антишиїтський уряд в обличчі ІДІЛ.

І дійсно, керівництво ІДІЛ ніколи не приховувало свого ворожого ставлення до шиїтської громади і навіть передбачало включити частину іранської території до складу так званого «халіфату».

В Ірані прихильники ІДІЛ поширювали пропагандистські матеріали, відео і диски екстремістського змісту. У 2017 р понад 100 громадян Ірану воювали в рядах ІДІЛ в Іраку і Сирії, і деякі з них у відкриту погрожували здійснювати терористичні акти на території Ірану проти цивільного населення і релігійно-політичного керівництва. З метою нейтралізації терористичні загрози, іранське керівництво не один рік веде боротьбу проти ІДІЛ, і інших екстремістських організацій як у себе в країні, так і в Іраку і Сирії. Кілька років тому іранська влада почала робити попереджувальні дії для того, щоб перешкодити наближенню ІДІЛ до кордонів Ірану. За останні роки влада провела декілька арештів бойовиків терористичних осередків. У вересні 2014 р іранські спецслужби заарештували призначеного керівництвом ІГІЛ еміра у справах Ірану і його помічників. У той же період було заарештовано кілька прихильників ІДІЛ, які намагалися проникнути на територію Ірану. Були також відзначені спроби організації нападів з боку іноземних бойовиків-терористів, які повернулися до Ірану і є членами «сплячих осередків» ІДІЛ.

У січні 2015 році сотні іранських курдів, не без відома іранської влади, перейшли ірано-іракський кордон і приєдналися до загонів іракських курдів «пешмерга» для боротьби з ІДІЛ. У 2016-2017 рр. іранськими силовиками заарештовані 70 терористів, нейтралізовані 42 терористичні атаки і попереджено 50 вибухів, з них вісім в Тегерані і Куме, а також три вибухи в провінції Лурестан. Разом з тим правоохоронним органам Ірану довелося вирішувати і іншу задачу: запобігання спробам деяких іранських громадян виїхати в конфліктну зону, в Ірак або Сирію, щоб приєднатися до загонів ІДІЛ. В цілому більше 130 іранських громадян стали бойовиками ІДІЛ і більше 70% з них були вбиті в ході збройних зіткнень. У той же час правоохоронними органами країни були припинені спроби майже 1500 іранців вступити до лав ІДІЛ, серед яких були і іранські курди-суніти. Так, одним з польових командирів в ІДІЛ був іранський курд Абу Айша аль-Курди.

Заходи, що вживаються Іраном, не змогли вберегти територію країни від терористичних атак. З середини 2017 р терористичні загрози в країні продовжували наростати. Так, 7 червня 2017 року в Тегерані було скоєно збройний напад на культові символи Ірану: будівля парламенту і мавзолей імама Рухоллі Мусаві Хомейні. Загинули 16 осіб, близько 40 поранені. Це був перший випадок терористичної атаки, вчиненої взяла на себе відповідальність ІДІЛ, на іранської землі. Більш того, це була перша терористична атака, здійснена в Тегерані з 1981 р. Як з'ясувалося в результаті розслідування, підозрювані особи виявилися завербованими ІДІЛ громадянами Ірану, які були жителями Тегерана, а також західних прикордонних провінцій: Керманшахе, Курдистану і Західного Азербайджану.

25 вересня 2018 р іранські спецслужби заарештували 22 людини, причетних до нападу на учасників військового параду в Ахвазе. Було не тільки виявлено притулок терористів і захоплено їхню зброю, але і заявлено про причетність до цього теракту Саудівської Аравії. У цей період правоохоронні органи Ірану дійсно були стурбовані наростаючими терористичними загрозами, які, на їхню думку, виходять насамперед від спецслужб Саудівської Аравії, які координують в тій чи іншій мірі діяльність терористів на території ІРІ. Певною мірою це підтверджується словами колишнього сенатора США Маккейна, який на «Мюнхенської конференції з безпеки - 2014» подякував саудівцям за підтримку сил, що борються проти президента Б. Асада в Сирії. На початку грудня 2018 р екстремістське угруповання «Джейш аль-Адль» здійснила терористичний акт в іранському портовому місті Чабахар, в результаті якого дві людини загинули і 40 отримали поранення різного ступеня тяжкості. У 2019 р новою тенденцією стали напади на військовослужбовців і представників сил правопорядку в іранській провінції Систан і Белуджистан. 29 січня 2019 року в Захедані, адміністративному центрі Систан і Белуджістану, прогримів вибух, в результаті якого троє поліцейських отримали легкі поранення. Відповідальність на себе взяла саме «Джейш альАдль».

З метою зниження ризиків і загроз безпеці країни іранська влада доклали додаткові зусилля для нейтралізації терористичних проявів, що виходять від екстремістських організацій, а також від іноземних бойовиків-терористів, які повертаються до країн їхнього походження. В Ірані створена ціла система попередження терактів і посилений контроль на кордонах. У плані ідеологічного протистояння поширенню тероризму особливу увагу також приділяється подальшому розвитку контрпропаганди проти радикалізму і насильницького екстремізму на основі шиїтського ісламу. Іранське релігійно-політичне керівництво активно використовує термін «такфірісти» (віровідступники) щодо членів терористичних організацій, які, як правило, є сунітами. Іранські власті вважають, що тероризм, пов'язаний з віровідступництвом (такфірізм), являє собою глобальну загрозу, для боротьби з якою в Ірані розроблена короткострокова і довгострокова стратегії. Виявляються способи і методи ідеологічної обробки і вербування іранських громадян до лав терористів.

Зокрема, на 33% це відбувається через соціальні мережі, через друзів і родичів - на 30% і за участю місіонерів-ваххабітів - на 24%. Іранська влада протягом декількох років намагалися адресно контролювати соціальні мережі і месенджери, забороняли Gmail, Instagram, Whatsapp і Facebook, але безуспішно. Одночасно іранці попередили владу Іраку і Пакистану, території яких використовували в якості сховищ пов'язані з ІДІЛ іранські курди і угрупування «Джейш аль-Адль», про те, що якщо нападу з території цих держав продовжаться, то Іран залишає за собою право на відповідь транскордонний удар .

Передбачається, що ІДІЛ і інші радикальні угруповання спробують отримати вигоду з підвищеного рівня антирежимних настроїв серед соціально і економічно маргіналізованих меншин в Ірані для організації терористичних актів. У міру того, як буде посилюватися тиск на етнічні меншини в Ірані в плані обмеження їх громадянських прав, вони стануть більш вразливими з точки зору впливу на їх свідомість екстремістських угруповань. Такі прихильники джихаду, як ІДІЛ і «Джейш аль-Адль», а також сепаратистські угруповання на зразок Партії вільного життя в Курдистані і Демократичної партії Іранського Курдистану можуть знайти в Ірані серйозну підтримку серед незадоволених арабо-суннітських і курдських меншин.

Під жорстким контролем в Ірані знаходяться релігійні загальноосвітні установи. Участь Ірану в процесі врегулювання конфліктів в Іраку і Сирії є важливим фактором усунення терористичних загроз з боку ІДІЛ в регіоні. Швидка допомога Тегерана сприяла відродженню моралі іракської армії. Іран допоміг Багдаду сформувати добровольчі сили народного ополчення, здійснював інструктаж збройних сил. У Сирії іранці займалися підготовкою сирійських збройних сил, мобілізацією, навчанням і організацією добровольчих загонів для боротьби з терористичними угрупованнями. Крім того, Ірану доводиться враховувати взаємозв'язок зовнішніх і внутрішніх терористичних загроз. Тегеран продовжує сприймати ІГІЛ як дестабілізуючий чинник у Близькосхідному регіоні, що каталізує регіональні протиріччя. У найближчій перспективі боротьба Ірану з тероризмом на Великому Близькому Сході буде важливим елементом регіональної безпеки.