Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Україно-румунські відносини.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2021
Размер:
31.18 Кб
Скачать

Перспективи взаємин

Незважаючи на складну історичну спадщину, наявні труднощі і проблеми, українсько-румунські відносини все ж вступають у нову фазу розвитку. Об’єктивні національні інтереси у стратегічних питаннях поступово зближуються.

Найбільшої уваги потребує зміцнення їх військо-політичної співпраці у регіоні, особливо в басейні Чорного моря, яке все більше помітно перетворюється на сферу змагання глобальних і регіональних сил (Туреччина, Росія, Україна тощо). Тут обом країнам є багато над чим працювати разом.

Вимагає посиленої уваги економічна співпраця,  адже потенціал торгово-економічних стосунків сусідніх країн використовується не у повній мірі. Бухарест довгий час не був зорієнтований на можливості нашого ринку та не розглядав як пріоритет інвестування в Україну. Рівнозначно і український бізнес переважно ігнорував можливості та потенціал румунського ринку.

Недостатньою є транскордонна співпраця між Україною та Румунією. Два Єврорегіони – «Верхній Прут» та «Нижній Дунай» демонструють низький рівень активності, і сусідні регіони нехтують потенціалом їх розвитку.

Разом із тим, важливу роль відіграють офіційні стосунки на рівні глав держав. Певні позитивні зрушення за останні роки тут відбулись. Але важко  порівняти їх з взаєминами України із Польщею.

Зважаючи на це, постійна економічна й політична співпраця знижує ризик міжнаціонального конфлікту та сприяє зближенню й пошуку компромісу між Україною й Румунією.

Джерела

  1. Волощук Ю. І. Українська меншина в Румунії в контексті політичного діалогу Румунії та України після падіння тоталітарного режиму [Електронний ресурс] / Юлія Іванівна Волощук // НПУ ім. М. Драгоманова – Режим доступу до ресурсу: http://enpuir.npu.edu.ua:8080/bitstream/handle/123456789/6363/Voloshchuk.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  2. Румунський бекграунд [Електронний ресурс]. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: https://bintel.org.ua/nash_archiv/arxiv-regioni/arxiv-yevropa/arxiv-rumuniya/rumunia-baxkground/

  3. Круглашов А. Україна-Румунія: від недовіри до партнерства [Електронний ресурс] / А. Круглашов // Центр аналізу регіональних викликів. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://rrac.com.ua/ukra%D1%97na-rumun%D1%96ya-v%D1%96d-nedov%D1%96ri-do-partn/

  4. Остапець Ю. Україна і Центральна Європа [Електронний ресурс] / Ю. Остапець, І. Савченко, В. Гиря // Ужгородський національний університет. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/get/35333.

  5. Шелест Г. Співпраця України з країнами сусідами та країнами Балтії у рамках НАТО [Електронний ресурс] / Ганна Шелест // Рада зовнішньої політики "Українська призма". – 2020. – Режим доступу до ресурсу: http://fpp.com.ua/spivpratsya-ukrayiny-z-krayinamy-susidamy-ta-krayinamy-baltiyi-u-ramkah-nato/

  6. Україна як цивілізаційний суб’єкт історії та сучасності: національна доповідь / ред. кол. С. І. Пирожков, В. А.Смолій, Г.В.Боряк, Я.В.Верменич, С.С. Дембіцький, О. М. Майборода, С.В.Стоєцький, Н.В.Хамітов, Л. Д. Якубова, О.В. Ясь. Інститут історії України НАН України. Київ: Ніка-Центр, 2020. 356 с.

  7. Солодкий С. Аудит зовнішньої політики: Україна-Румунія / С. Солодкий, І. Ракеру. – Київ, 2016. – 44 с. – (Інститут світової політики).

  8. Солонина Є. Україна-Молдова-Румунія: як позбутися «скелетів у шафах»? [Електронний ресурс] / Євген Солонина // Радіо Свобода. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://www.radiosvoboda.org/a/29502895.html

  9. Перспективи розвитку партнерських відносин України з Румунією [Електронний ресурс] // Національний інститут стратегічних досліджень. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/mizhnarodni-vidnosini/perspektivi-rozvitku-partnerskikh-vidnosin-ukraini-z-rumunieyu