Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 6 Організація Перської держави за Дарія І.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.12.2021
Размер:
31.18 Кб
Скачать

Військова реформа

Основною опорою влади була армія, що набиралася в основному з персів та мідян. Костяком армії були 10 тисяч «безсмертних», перша тисяча яких, що складалася з представників почесних пологів, займали привілейоване становище як особисту охорону царя. Решта армії ділилася на піхотинців-лучників і вершників. Широко використовувалися найманці, більшість яких становили греки. Армія складалася з кінноти, колісниць та піхоти. Пізніше з'явилися бойові слони. Кіннота, що набиралася зі знаті, мечами та луком зі стрілами. Основною зброєю піхоти була цибуля. Війська ділилися на загони по 100 осіб. У кожній провінції стояли війська по 10-12 тисяч вояків. На кордонах держави у фортецях стояли військові гарнізони, воїни яких наділялися землею. Спочатку суворо стежили, щоб військові наділи залишалися спадково-посадовими і переходили в особисту власність, не ставали об'єктом купівлі-продажу. З часом, однак, наділи починали відчужуватися, що не могло не позначитися на боєздатності армії. Як відомо, це призвело до того, що останні перські царі змушені були все більшу ставку робити на воїнів-найманців. Під час походів усі сатрапи мали поставити певну кількість військ.

Ставши світовою державою, імперія Ахеменідів змушена була активно будувати військові кораблі, особливо після того, як їй довелося зіткнутися з сильними саме на морі греками.

(10) Перський цар надзвичайно дбав про військову справу: кожному правителю кожного народу, з якого він збирає данину, він наказав, скільки вершників, стрільців, пращників та озброєних щитами він повинен містити, скільки необхідно їх для управління підлеглими йому та для захисту країни у разі нашестя ворога. Крім того, він містить гарнізони в акрополях. Містить їх правитель, якому це доручено, а цар щорічно робить огляд найманцям та іншим військам, яким наказано бути у повному озброєнні. Всіх, крім гарнізонів, він збирає в одне місце, де призначено збори. Тих, що поблизу резиденції, він дивиться сам, а дивитися живих далеко посилає надійних людей. Ті з комендантів, або хіліархів, або сатрапів, які виявляться з повним комплектом і представлять війська з гарними кіньми та зброєю, одержують підвищення та збагачуються цінними подарунками. А тих, яких цар знайде недбайливими щодо гарнізонів, або недобросовісними через користолюбство, він зазнає важких покарань і, відмовивши від начальства, замінює іншими. Таке ставлення його до військової справи, безперечно, доводить його турботливість. Але, крім того, частину своєї країни він об'їжджає і оглядає сам, частину через посиланих надійних людей, і якщо помітить, що правителі представлять землю заселену, оброблену і рясні властивими їй деревами і плодами, то приєднує до них (ще) області і нагороджує подарунками та почесними сідлами. Якщо ж побачить, що земля не оброблена і мало населена внаслідок їхньої суворості, або важкої вдачі, або недбальства, то карає їх і, усунувши з посади. Призначає інших правителів ... Начальники, призначені їм для двох обов'язків, не одні й ті ж, але одні начальствуют над жителями і працюючими - вони ж і збирають податі; інші командують озброєними гарнізонами. Якщо командир недостатньо захищає країну, начальник мешканців та завідувач обробки доносить, що працювати не можна внаслідок відсутності охорони; якщо ж комендант забезпечує мир, а в начальника земля, що обробляється мало населена і не оброблена, то на останнього доносить комендант.

10