Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 6 Організація Перської держави за Дарія І.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.12.2021
Размер:
31.18 Кб
Скачать

Прихід влади Дарія I.

У Бехістунському написі повідомляється про те, що ще до початку єгипетського походу Камбіз наказав убити свого молодшого брата, Бардію. Наказ був негайно виконаний, проте зберегти злочин у таємниці не вдалося, оскільки знайшовся мимовільний свідок події, мідійський маг (жрець) на ім'я Гаумата. Маючи неймовірну зовнішню схожість з убієнним Бардією, він вирішив скористатися ситуацією, тому в березні 522 р. до н. е. оголосив себе царем. Щоб утриматися на троні, Гаумага-Бардія почав схиляти на свій бік народи Перської держави, і з цією метою він на три роки скасував податки, які вони сплачували в перську скарбницю, і військову повинность. Представники знатних перських пологів, і Дарій у тому числі, не винесли свавілля самозванця, політика якого обмежувала їхні інтереси, тому вони організували переворот, в ході якого лже-Бардія був убитий, і влада дісталася Дарію I - законному представнику роду Ахсменідів, що походив із його походження бічні гілки.

Іншу версію приходу Дарія I до влади висловив вітчизняний дослідник М. А. Дандамаєв. Ретельне вивчення Бехістунського напису і всіх письмових свідоцтв з історії Перської держави, що збереглися до наших днів, дозволило йому стверджувати, що зміст напису є першою в історії людства політичною фальсифікацією, зловмисним вигадкою, що знадобився Дарію I і його прихильникам для приховування слідів кривавого злочину - уб. , молодший син Кіра II, Бардія.

Для того щоб розібратися в поєднаннях викладеної ситуації, необхідно більш ретельно розглянути своєрідність внутрішньополітичного розвитку Перської монархії.

Тільки-но виникши при Кірі II, Перська держава всього за два десятиліття - історично мізерно короткий термін, - ще не звільнившись від родоплемінних пережитків, перетворилася на найбільшу імперію давнини. Через це у персів немає закономірний період становлення цивілізації, добре помітний історія інших народів, - період боротьби царя з спадковою знатью. При Кірі II ця боротьба була непомітна, оскільки цар і знати були об'єднані одним глобальним завданням - підпорядкування всього відомого світу персам. Неперервні військові дії вимагали згуртованості, організованості політичної еліти персів, об'єднаний пости навколо особистості царя. Війни мали блискучий для персів, переможний характер, вони приносили лише видобуток, збагачували царя та віддану йому верхівку суспільства. Жодних приводів для конфронтації, проявів взаємного невдоволення та недовіри у Кіра II та його найближчого оточення не було. Тому про Кіра і славилася чутка як про «батька країни», мудрого, справедливого, дбайливого правителя.

Ситуація почала змінюватися тоді, коли на перський престол вступив Камбіз ІІ. Хоча жодних прямих доказів, що свідчать про виникнення протиріч між царською владою, що посилювалася, і перською аристократією, не збереглося, аналіз непрямих даних дозволяє стверджувати: при Камбізсі привілеї родової знаті стали скорочуватися. Невипадково тому Камбіза, на відміну Кіра, називали деспотом, жорстоким, неврівноваженим володарем. Йому приписали злочини, яких він ніколи не чинив: знущання з вагітної дружини, серія святотатств в Єгипті, у тому числі вбивство священних бугаїв Анісів.

Подальше загострення протиріч у вищих ешелонах влади спостерігалося протягом короткого – семимісячного – правління молодшого сина Кіра II Бардії. Прагнучи до необмеженої влади, це він, а не самозванець Гаумата, спробував припинити джерела збагачення перської знаті. Скасувавши в усій імперії податки і повинності з підвладного населення, він помітно обмежив економічну міць, а отже, і політичне могутнє персидської аристократії. Це послаблювало вплив знатних та багатих перських пологів на царську владу та соціально-політичне життя імперії.

Крім того, Бардія спробував скинути могутність родової знаті за допомогою підтримки нових релігійних ідей. При ньому особлива перевага була надана зороастризму, мабуть, тому, що обіцяне цією релігією посмертне блаженство нс залежало від знатності роду і нажитих багатств. Тільки праведні думки, слова та вчинки могли i-арантувати прихильникам обожнюваного пророка Зороастра збереження безсмертя душі[1].

Використання не тільки економічних важелів, а й ідеологічних методів впливу на знать перетворювало Бардію на послідовного борця з привілеями аристократії, на могутнього і незалежного монарха.

Представники семи знатних перських пологів, що втрачали під час цих перетворень владу та вплив в імперії, поспішили прибрати непокірного володаря і привели свої плани у виконання. Після семимісячного правління Бардія було вбито. Новим перським царем став Дарій I, який використовував сфальшований напис на Бехістунській скелі для того, щоб назавжди винищити пам'ять про Бардію і ретельно приховати деталі кривавої розправи над ним. Прихід до влади Дарія I.(Геродот)?

Батько Дарія Гістасп походив із царського роду і був одним із наближених Кіра Великого. Під час походу проти масагетів цар Кір побачив уві сні Дарія з крилами за плечима. Одним крилом він осяяв Азію, іншим – Європу. Дарій на той час був дуже молодий і ще не служив в армії. Кір вирішив, що Дарій, що у Персії, скористався відсутністю царя і готує змова, щоб заволодіти троном.

Кір покликав до себе Гістаспа і розповів, що його син хоче скинути царя, на що той відповів, що якщо це так, він передасть свого сина в руки царя. Але Кір загинув у бою з масагетами і на престол зійшов його син Камбіс. Камбіс не знав про сон Кіра, а Гістасп нікому не розповів про розмову між ним та царем.

Камбіс опікувався Дарією і зробив його одним зі своїх охоронців. Після смерті Камбіса влада захопив мідійський маг Гаумата, який видавав себе за молодшого сина Кіра-Смердіса. Він правив країною через свого брата, який керував царським палацом, а сам не здавався на очі придворним. Почесний перс Отан, дочка якого була дружиною царя, дізнався від неї, що Персією править самозванець. Він зібрав кілька почесних персів, вирішивши організувати змову проти лжецаря.(1)

Дарій був серед змовників. Він запропонував негайно йти до палацу і вбити мага, поки про змову не стало відомо Гауматі, і зажадав, щоб ніхто з тих, хто зібрався, не виходив з кімнати до вечора. А ввечері всі разом вирушили до царського палацу.

Варта пропустила знатних вельмож у внутрішні покої палацу. (2)В палаці їх зустріли євнухи, які доповідали цареві. Євнухи ж почали розпитувати змовників, що їм треба тут, і, розпитуючи, обсипали лайкою воротарів, навіщо ті пропустили їх. Далі йти євнухи заборонили. А змовники, подавши один одному знак, вихопили свої кинджали та пронизали на місці тих, хто їм перешкоджав. Самі ж бігом попрямували до чоловічих покоїв. Брати-маги зрозуміли, що їхня таємниця розкрита. Гаумата вискочив до іншої кімнати і хотів втекти, а його брат спробував затримати персів. Дарій та один із спільників Гобрій встигли увірватися до кімнати слідом за Гауматою. Там було темно.(3) Гобрій зчепився з Гауматою і почав боротися з ним. Відчуваючи, що маг перемагає, він крикнув Дарію, чому той не вдарить самозванця мечем.

-Боюсь, як би не вразити тебе – відповів Дарій.

-Рази мечем нас обох! – закричав Гобрій.

Дарій завдав удару і завдяки щасливому випадку вбив мага.

Геродот. Історія// Науково-видавничий центр «Ладомир», М.: 1999-кн.III-71

Геродот. Історія// Науково-видавничий центр «Ладомир», М.: 1999-кн.III-77

Геродот. Історія// Науково-видавничий центр «Ладомир», М.: 1999-кн.III-78

Змовники скликали персів і розповіли їм про те, що сталося. А потім почали радитися, хто має правити країною, адже царський рід Кіра зі смертю обох синів скінчився. Один із вельмож запропонував влаштувати народне правління, таке саме як у Греції. Тоді слово знову взяв Дарій.

-(4) Народне правління добре для греків. Воно має перевагу перед іншими формами правління вже в силу свого прекрасного імені-«ісономія». Потім народ-правитель не творить нічого з того, що дозволяє собі самодержець. Адже народ керує, роздаючи державні посади за жеребом, і ці посади є відповідальними, а всі рішення залежать від народних зборів. Отже, я пропоную знищити єдиновладдя і зробити народ владикою, бо в одного народоправства всі блага та переваги-сказав Отан.

(5) Мегабіз же радив передати владу олігархії і говорив ось що: «Немає нічого безрозсуднішого і рознузданнішого непридатного черні. Тому не допустимо нам, рятуючись від зарозумілості тирана. Підпасти під панування неприборканої черні. Адже тиран, принаймні, знає, що творить, а народ навіть і не знає.

Третім оголосив свою думку Дарій у таких словах: «На мою думку, Мегабіз вірно відгукнувся про народ; на олігархію ж у мене інший погляд. Якщо ми візьмемо із трьох запропонованих нам у вибір форм правління кожну у її досконалому вигляді, тобто. досконалу демократію, досконалу олігархію і досконалу монархію, то остання, на мою думку, заслуговує набагато більшої переваги. Адже ні, здається, нічого прекраснішого за правління одного найкращого володаря. Він бездоганно управляє народом, виходячи з найкращих спонукань, і за такої влади найкраще можуть зберігатися в таємниці рішення, спрямовані проти ворогів. Навпаки, в олігархії, якщо навіть небагато кращих і намагаються приносити користь суспільству, зазвичай між окремими людьми виникають запеклі чвари. Адже кожен бажає бути першим і проводити в життя свої задуми. Так у них починається люта ворожнеча між собою, чому відбуваються смути, а від смут - кровопролиття. Від кровопролиття ж справа доходить до єдиновладдя, з чого цілком ясно, що цей останній образ правління-найкращий. При демократії знову-таки пороки неминучі, а тільки ницість і підлість проникають у суспільні справи, то це не призводить до ворожнечі серед підлих людей, а навпаки, між ними виникають міцні дружні зв'язки. Адже ці шкідники суспільства зазвичай діють заразом, влаштовуючи змови. Так йде справа, поки якийсь народний вождь не покінчить із ними. За це таку людину народ поважає, і потім цей уславлений вождь швидко стає єдинодержавним володарем.

(6) Звідси ще раз ясно, що єдиновладдя-найкращий спосіб правління. Зрештою, одним словом: звідки у нас, персів, свобода? Хто подарував її нам? Народ, найкращі люди чи єдинодержавний володар? На мою думку, якщо свобода дарована нам єдинодержавним володарем, то ми повинні міцно триматися цього способу правління і взагалі не порушувати добрих батьківських звичаїв, бо «мало хорошого в цьому»».

Всі погодилися з Дарієм і домовилися, що один із семи змовників стане царем персів. Так як за знатністю вони дорівнювали один одному, то домовилися, що царем буде той, на кого вкаже випадок. Вельможі вирішили виїхати рано-вранці на конях з міських воріт, і той, чий кінь першим зарже, займе царський трон.

Дарій попросив свого конюха допомогти йому, і той сховав за міською брамою кобилицю, у якої нещодавно народилося лоша від коня Дарія. Коли змовники виїхали з міської брами, кінь Дарія почув її і заіржав. Завдяки цій хитрості Дарій став царем.

Дарій постає перед нами розумною і хитрою людиною, яка захопила владу обманом

  1. .