Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПрактикумКПП

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.25 Mб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ПРАКТИКУМ ЗКРИМІНАЛЬНОГО

ПРОЦЕСУУКРАЇНИ

Навчальний посібник

2-ге видання, перероблене та доповнене

За ред. професора М. А. Погорецького та доцента Н. П. Сизої

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 098-017-17-25 Âàйбер/ ÒÃ

Київ • 2017

УДК 343.13(477)(075.8) П69

Рекомендовано до друку Вченою радою юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 1 від 15.09.2017 р.)

Рецензенти:

Нор Василь Тимофійович – ​доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, заслужений юрист України;

Капліна Оксана Володимирівна – д​ октор юридичних наук, професор, членкореспондент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри кримінального процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, заслужений діяч науки і техніки України;

Удалова Лариса Давидівна – ​доктор юридичних наук, професор, директор інституту післядипломної освіти Національної академії внутрішніх справ, заслужений діяч науки і техніки України.

Автори-укладачі: Бишевець О. В., канд. юрид. наук – тема​ 9 (у співавт. з Л. Г. Дунаєвською та В. В. Молдованом); Гринюк В. О., д-р. юрид. наук, доц. – теми​ 3 (у співавт. з О. П. Кучинською), 23 (у співавт. зН. В. Нестор);Дунаєвська Л. Г., канд. юрид. наук, доц.– теми​ 9 (успівавт. зО. В. Бишевець та В. В. Молдованом), 11 (у співавт. з В. П. Шибіко); Задоєнко О. В., канд. юрид. наук – тема​ 7; Костюченко О. Ю., канд. юрид. наук, доц. – теми​ 15 і 19 (у співавт. з О. Г. Яновською), 20, 21 (у співавт. з О. В. Плахотніком), 22 (у співавт. з О. В. Плахотніком та В. П. Шибіко); Крижанівський В. В., канд. юрид. наук, доц. – теми​ 1, 2; Кучинська О. П., д-р юрид. наук, проф. – тема​ 3 (у співавт. з В. О. Гринюком); Малюга В. І., канд. юрид. наук, доц. – тема​ 4 (у співавт. з О. С. Стареньким); Молдован В. В., канд. юрид. наук, проф. – тема​ 9 (у співавт. з О. В. Бишевець та Л. Г. Дунаєвською); Плахотнік О. В., канд. юрид. наук, доц. – теми​ 6, 21 (у співавт. з О. Ю. Костюченко), 22 (у співавт. з О. Ю. Костюченко таВ. П. Шибіко);Погорецький М. А.,д-рюрид.наук,проф.–передмова​ ,теми5(успівавт.зД. Б. Сергє- євою таМ. Є. Шумило), 10 (успівавт. зД. Б. Сергєєвою);Сергєєва Д. Б., д-р. юрид. наук, с. н. с.– теми​ 5 (успівавт. зМ. А. Погорецьким таМ. Є. Шумило), 8, 10 (успівавт. зМ. А. Погорецьким), 13;Сиза Н. П., канд. юрид. наук, доц. – тема​ 24; Старенький О. С., канд. юрид. наук – тема​ 4 (у співавт. з В. І. Малюгою), тема 17 (у співавт. із З. М. Топорецькою); Татаров О. Ю., д-р юрид. наук, проф. – тема​ 25; Топо- рецька З. М.,канд.юрид.наук–тема​ 17(успівавт.зО. С. Стареньким);Шибіко В. П.,канд.юрид.наук, проф.–теми​ 11(успівавт.зЛ. Г. Дунаєвською),12,14,16,22(успівавт.зО. Ю. КостюченкотаО. В. Пла- хотніком);Шумило М. Є.,д-рюрид.наук,проф.–тема​ 5(успівавт.зМ. А. ПогорецькимтаД. Б. Сергєєвою); Яновська О. Г., д-р юрид. наук, проф. –теми​ 15 і 19 (у співавт. з О. Ю. Костюченко), 18.

Р64 Практикум з кримінального процесу України: навч. посібник. – 2-ге вид., перероб. та доп. / За ред. проф. М. А. Погорецького та доц. Н. П. Сизої. –

К.: Алерта, 2017. – *** с.

ISBN ***

Практикум є навчальним посібником, підготовленим відповідно допрограми навчальної дисципліни «Кримінальний процес України». Дозмісту практикуму входять теоретичні та практичні завдання, задачі, фабули кримінальних проваджень. Окремо до кожної теми надаються списки рекомендованих джерел таспеціальної літератури, ознайомлення зякими дасть можливість належно підготуватися досемінарськихзанятьтазастосуватинабутізнанняпідчасвирішенняпрактичнихзавдань.

Адресований студентам, курсантам, слухачам, викладачам вищих навчальних закладівосвітиюридичногопрофілю.Вінтакожможебутикориснимпрацівникам органів досудового розслідування, прокуратури, адвокатури та суду.

УДК 343.13(477)(075.8)

© Кафедра правосуддя юридичного ISBN *** факультету Київського національного

університету імені Тараса Шевченка, 2017, © Видавництво «Алерта», 2017.

ЗМІСТ

 

Передмова...............................................................................................

4

Плани теоретичних та практичних занять, задачі і завдання.............

8

Тема 1. Поняття, завдання і система кримінального процесу...........

8

Тема 2. Кримінальне процесуальне законодавство України..............

8

Тема 3. Засади кримінального провадження України......................

14

Тема 4. Суб’єкти кримінального провадження.................................

23

Тема 5. Докази і доказування в кримінальному провадженні.........

35

Тема 6. Фіксування кримінального провадження.

 

Процесуальні рішення, строки, витрати.....................................

45

Тема 7. Заходи забезпечення кримінального провадження.............

50

Тема 8. Загальні положення досудового розслідування...................

64

Тема 9. Слідчі (розшукові) дії.............................................................

70

Тема 10. Негласні слідчі (розшукові) дії............................................

79

Тема 11. Повідомлення про підозру. Допит підозрюваного.............

85

Тема 12. Зупинення і закінчення досудового розслідування...........

91

Тема 13. Підсудність. Підготовче провадження..............................

102

Тема 14. Загальні положення судового розгляду............................

105

Тема 15. Судовий розгляд..................................................................

115

Тема 16. Судові рішення....................................................................

120

Тема 17. Судовий розгляд: навчальне судове засідання.................

125

Тема 18. Особливості провадження в суді присяжних...................

152

Тема 19. Апеляційне провадження...................................................

156

Тема 20. Касаційне провадження.....................................................

166

Тема 21. Провадження у Верховному Суді України.......................

175

Тема 22. Провадження за нововиявленими обставинами..............

180

Тема 23. Особливі порядки кримінального провадження..............

187

Тема 24. Виконання судових рішень................................................

199

Тема 25. Міжнародне співробітництво під час кримінального

 

провадження.................................................................................

208

Основні нормативні акти до всіх тем...........................................

225

Рекомендована спеціальна література до всіх тем.....................

228

3

ПЕРЕДМОВА

Відповідно до статті 2 Кримінального процесуального кодексу України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Виходячи з цього нормативного положення на кримінальний процес покладається місія бути одним із найголовніших та найдієвіших засобів захисту людини, її життя і здоров’я, честі й гідності, недоторканності і безпеки, які відповідно до ст. 3 Конституції України визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, від кримінальних правопорушень.

Водночас кримінальний процес, як свідчить правозастосовна вітчизняна та зарубіжна практика, може бути й особливо небезпечним засобом порушення прав, свобод та законних інтересів людини і, перш за все, коли він провадиться непрофесійними та недобросовісними суб’єктами.

Кримінальний процес традиційно розглядається у чотирьох значеннях:якдіяльністьізреалізаціїкримінальнихпроцесуальнихнорм, як галузь права, як галузь правової науки, як навчальна дисципліна.

Кримінальний процес як діяльність є врегульованою кримінальним процесуальним правом діяльністю сторін обвинувачення та захисту, а також суду із залученням інших його суб’єктів, яка спрямована на вирішення завдань кримінального провадження.

Кримінальний процес як галузь права являє собою сукупність правових норм, що регулюють відносини між суб’єктами кримінального провадження.

Кримінальний процес як галузь правової науки досліджує кримінальне процесуальне право в генезисному аспекті, правозастосовну практику, розробляє теоретичні засади кримінального судочинства,

4

Передмова

а також науково-практичні рекомендації щодо удосконалення правозастосовної діяльності.

Кримінальний процес України як навчальна дисципліна ґрунтується на базі науки кримінального процесу, кримінального процесуального права і практики його застосування суб’єктами кримінального провадження.

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Кримінальний процес України» є: походження, призначення та історичні форми кримінального процесу; чинність кримінального процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб; джерела кримінального процесуального права; поняття, завдання і принципи (засади) кримінального провадження в Україні; правовий статус суб’єктів кримінального провадження; теорія доказів; заходи забезпечення кримінального провадження; зміст стадій кримінального провадження, а також особливі порядки кримінального провадження.

В результаті вивчення дисципліни «Кримінальний процес України» студенти повинні знати не лише теорію кримінального процесу, кримінальне процесуальне законодавство України, а й практику його застосування судами, прокурорами, органами досудового розслідування та адвокатами, особливості процесуальної діяльності, пов’язаної з міжнародним співробітництвом під час кримінального провадження; вміти правильно тлумачити і застосовувати норми кримінального процесуального права, самостійно поповнювати і поглиблювати свої знання, визначати, обґрунтовувати й обстоювати свою правову позицію, захищати права, свободи й законні інтереси громадян, юридичних осіб, інтереси суспільства і держави.

Саме цьому й слугує «Практикум з кримінального процесу України» – навчальний​ посібник, підготовлений авторським колективом кафедри правосуддя юридичного факультету відповідно до програми навчальної дисципліни «Кримінальний процес України» та рекомендований до друку Науково-методичною радою Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Практикум має на меті забезпечити оптимальну організацію практичних занять, зокрема: закріпити, розширити та поглибити знання, одержані студентами на лекціях і в процесі самостійної роботи з рекомендованимиджерелами;активізуватимислительнудіяльністьстудентів в результаті колективного обговорення проблемних ситуацій; виробити навички самостійного аналізу норм кримінального про-

5

Передмова

цесуального права та теоретичних положень, сформульованих кримінальною процесуальною наукою; виробити навички самостійного вивчення матеріалів кримінального провадження, прийняття рішень

укримінальних провадженнях та складання процесуальних документів; допомогти студентам оволодіти методологією застосування теоретичних знань та норм кримінального процесуального закону до конкретних життєвих фактів і ситуацій; допомогти сформувати

устудентів науковий світогляд, розуміння важливості завдань, які стоять перед посадовими особами та органами, що ведуть кримінальний процес, та високу професійну відповідальність при вирішенні завдань кримінального судочинства.

Самостійна робота студентів з кримінального процесу, як важлива складова навчального процесу, пов’язана з вивченням питань навчальної дисципліни, які виносяться на практичні заняття, розглядаються на лекціях і подаються на заліки та іспит.

Підготовка до практичних занять складається з опрацювання теоретичних питань теми, розв’язання задач і складання процесуальних документів.

Готуючись до практичного заняття, студент передусім має ознайомитися з переліком питань плану заняття, продумати їх і з’ясувати для себе, з огляду на ту інформацію, яку він отримав на лекції за цією темою, що саме від нього вимагається.

Далі слід: звернутися до відповідного розділу підручника чи навчальногопосібника,дерозкриваєтьсяосновнийзмістцьогопитання; уважно ознайомитися з нормами Конституції України, міжнародноправових актів у галузі прав людини і судочинства, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, КПК України, інших законів України, які регулюють досліджуване питання, а також з відповідним рішенням Конституційного Суду України, постановою Пленуму Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ​ВССУ), Науково-практичним коментарем Кримінального процесуального кодексу України, іншими джерелами спеціальної літератури. Все це дасть також можливість правильно розв’язати задачі і скласти процесуальні документи.

Розв’язання задач являє собою формулювання конкретних відповідей на поставлені запитання з подальшим їх обґрунтуванням із посиланням на рекомендований нормативний матеріал.

6

Передмова

Кожен студент за індивідуальною фабулою кримінального провадження має скласти низку слідчих і судових процесуальних документів (постанова слідчого про доручення призначити адвокатазахисника; ухвала слідчого судді про обрання запобіжного заходу; клопотання слідчого, прокурора про продовження строку досудового розслідування; ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук; постанова слідчого про призначення експертизи; повідомлення про підозру; постанова про закриття кримінального провадження; обвинувальний акт; ухвала про призначення судового розгляду; вирок суду першої інстанції; апеляційна скарга; ухвала суду апеляційної інстанції; ухвала суду касаційної інстанції; розпорядження суду про виконання вироку; ухвала Верховного Суду України). До одного з перших занять кожен студент складає фабулу кримінального провадження, і надалі при складанні процесуальних документів повинен використовувати тільки цю фабулу. Це має на меті забезпечити творчу роботу кожного студента зі складання слідчих та судових документів і таким чином унеможливити переписування студентами процесуальних документів один в одного.

При складанні процесуальних документів студенти керуються вимогами КПК України і користуються зразками процесуальних документів. Під час складання певного судового чи слідчого документа слідспочаткуознайомитисязізмістомстатейКПКУкраїни,яківизначають форму та основний зміст цих документів.

Готуючи практикум до друку, автори використовували наукові й методологічні підходи до підготовки аналогічних видань інших авторських колективів1.

Авторський колектив практикуму висловлює щиру подяку рецензентам: докторам юридичних наук, професорам В. Т. Нору, О. В. Капліній, Л. Д. Удаловій за їхні слушні зауваження та поради, які взяті до уваги при підготовці видання до друку.

Будемо вдячні усім, хто висловить свої зауваження та поради, які будуть враховані при підготовці наступного видання цього навчального посібника.

1  Молдован В. В. Юридичнии практикум: кримінальнии процес, судова риторика / В. В. Молдован, Р. С. Кацавець. – К​ .: Центр учбовоі літератури, 2008. – 158 с.; Практикум з кримінального процесу Украіни: навчальнии посібник для студентів юридичних спеціальностеи вищих навчальних закладів / За ред. В. Т. Нора. – Львів​ : Львівськии національнии університет імені Івана Франка, 2009. – 141 с.; Практикум з кримінального процесу. Загальна і особлива частини. Навчальний посібник / Л. Д. Удалова, В. В. Рожнова, О. В. Шпотаківська. – К​ .: КНТ, 2011. – 360 с.

7

ПЛАНИ ТЕОРЕТИЧНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАДАЧІ І ЗАВДАННЯ

ТЕМА 1.

ПОНЯТТЯ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Теоретичне заняття

Загальне поняття та історичні форми кримінального процесу. Поняттякримінальногопроцесуякдіяльностікомпетентнихорганівіпосадових осіб. Кримінальні процесуальні правовідносини. Кримінальний процес, кримінальне судочинство, правосуддя. Кримінальний процес і оперативно-розшукова діяльність. Завдання кримінального процесу. Його роль в державному механізмі боротьби зі злочинністю та в охороні прав особи. Система і стадії кримінального процесу. Кримінальні процесуальні функції: поняття, основні види, суб’єкти. Наука кримінального процесу. Кримінальний процес як навчальна дисципліна, її завдання. Співвідношення кримінального процесу з суміжними галузями знань.

ТЕМА 2. КРИМІНАЛЬНЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ

Теоретичне заняття

Поняття і система кримінального процесуального законодавства України. Поняття кримінального процесуального права.

Значення Конституції України для формування кримінального процесуального законодавства і регулювання кримінального провадження. Кримінальний процесуальний кодекс України, його структура та зміст. Інші закони, які містять норми кримінального процесуального права. Міжнародні договори України та їх співвідношення

8

Тема 2. Кримінальне процесуальне законодавство України

зкримінальнимпроцесуальнимзаконодавствомУкраїни.РішенняЄвропейського суду з прав людини як джерело кримінального процесуального права України. Значення для кримінального процесу рішень Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, наказів та інструкцій Генерального прокурора України, керівництва СБУ та МВС України.

Кримінальні процесуальні норми, їх структура та види. Застосування кримінального процесуального закону за аналогією.

Чинність кримінального процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб.

Процесуальна форма, її поняття і значення. Процесуальні гарантії, їх поняття та види.

Співвідношення кримінального процесуального права з іншими галузями права.

Практичне заняття до тем 1, 2

Поняття і завдання кримінального процесу України. Стадії кримінального процесу України. Кримінальні процесуальні правовідносини. Кримінальні процесуальні функції. Поняття та джерела кримінального процесуального права. Кримінальні процесуальні норми. Процесуальна форма та процесуальні гарантії. Дія кримінального процесуального закону в часі, в просторі та щодо осіб.

Практичне завдання 1, 2

Поняття, завдання і система кримінального процесу. Кримінальне процесуальне законодавство

Задача № 1

Розпочинаючи кримінальне провадження щодо громадянина Республіки Польща Г. І. Драуса, який користується дипломатичним імунітетом, слідчий отримав згоду компетентного органу Республіка Польща. Г. І. Драус заперечував проти відкриття кримінального провадження, зазначаючи що, лише за його згодою, можна розпочинати кримінальне провадження щодо особи, яка користується дипломатичним імунітетом.

1. Чи правильна позиція Г. І. Драуса? Відповідь обґрунтуйте.

9

Плани теоретичних та практичних занять, задачі і завдання

Задача № 2

Громадянин України А. М. Мединський, оскаржуючи судове рішення в касаційному порядку, звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду України, зазначивши в ній, що на момент порушення кримінальної справи стосовно нього в 2009 році, судом касаційної інстанції був саме Верховний Суд України.

1.Чи правильне таке обґрунтування громадянина А. М. Мединського?

2.Поясніть дію кримінального процесуального кодексу України в часі.

Задача № 3

Підозрюваним у кримінальному провадженні було визнано неповнолітнього П. Р. Тандита. Законними представниками до провадження були залучені батьки П. Р. Тандита. Але ніякого процесуального документу про їх залучення до кримінального провадження не було складено.

1.Чи є це порушенням кримінального процесуального законодавства? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на статті КПК України.

Задача № 4

Закінчуючидосудоверозслідуваннязакриттямкримінальногопровадження стосовногромадянина В. С. Машлая,прокурорЮ. О. ФедоровичусвоїйпостановіпосилаласянапостановиПленумуВерхового Суду України.

1.Обґрунтуйте роль постанов Пленуму Верховного Суду України в механізмі кримінального процесуального регулювання.

Задача № 5

ЯкізнижченаведенихєстадіямикримінальногопроцесуУкраїни:

1)досудове дізнання;

2)досудове розслідування;

3)судове провадження у першій інстанції;

4)судові дебати;

5)порушення кримінального провадження.

10

Соседние файлы в предмете Уголовно-процессуальное право