Добавил:
viktoriakharzhevska@gmail.com Поблагодарить: 4441114428079998 Monobank Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проституція як вид соціальної небезпеки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2021
Размер:
56.45 Кб
Скачать

Проституція в україні

Проституція - проблема, на яку в Україні зазвичай заплющують очі. Легалізацію проституції підтримують 15% українців: це невелика частина електорату, тому політики тему не коментують - вибори не завершилися. Якщо в інших країнах пішли шляхом соціального і медичного захисту секс-працівниць, в Україні проблемами жриць кохання переймаються лише громадські організації. Здорових серед вуличних жінок – лише 10%. На елітних "точках" сутенери вимагають від дівчат довідки, але більшість повій, за їхнім власним зізнанням, бояться лікарів "як чорт ладану", білий халат у них асоціюється з міліційними рейдами і репресіями. ВІЛ-позитивний статус для повії означає, що з прибуткової точки у місті вона переходить на нижчий рівень - окружну дорогу. Дешево, невибагливо, небезпечно. А багато клієнтів не тільки готові доплатити за секс без презерватива, а ще й іноді змушують до нього насильно. За словами медиків, у більшості жінок легкої поведінки стандартний набір – "букет" венеричних хвороб плюс запалення. Все частіше останнім часом лікарі ставлять і діагноз ВІЛ. Тому, на думку деяких експертів, легалізація ситуацію не змінить – 5-10% отримають ліцензії, а хворі і далі будуть працювати нелегально. Багато фахівців пропонують посилити відповідальність за проституцію. "Проституція – це соціальне зло, так як наркоманія, торгівля зброєю. Воно має бути заборонено", - переконаний головний сексолог України, доктор Горпиниченко. Серед пропозицій для держави - ухвалити кілька нових законів, зокрема, збільшити штрафи для повій до 1500 гривень, заборонити рекламу секс-послуг в інтернеті, з запровадити штрафи для клієнтів до 8 тисяч за перший раз і обмеження волі до 3 років за повторне порушення закону.

Згідно зі всеукраїнським опитуванням повій Київським міжнародним інститутом соціології, станом на 2009 рік: 56 % опитаних жінок не працюють і не навчаються. 31 % мають роботу (із них 12 % працюють на постійній основі, а в 19 % — випадкові заробітки). 8 % опитаних — студентки вузів, 3 % — технікумів, 2 % — учениці ПТУ, 0,3 % — учениці школи. Дослідження, проведені українським Державним інститутом проблем сім'ї та молоді показує, що для багатьох жінок, секс-бізнес став єдиним адекватним джерелом доходу: 50 % з них підтримують своїх дітей та батьків.

За словами, керівника ЦОС ГУ МВС у Києві, у столиці на обліку знаходиться більше 3 тис. повій, 90 % з них — приїжджі:«Важко коментувати, чи «кришують» їх міліціонери. Проституція — це навіть не злочин, а адмінпорушення. Їх регулярно затримують, складають протоколи, які направляються за місцем проживання. Штраф від 17 до 51 грн. Навіщо ж їй платити 100 щодня міліціонеру? Хоча дійсно торік у Києві засудили двох міліціонерів саме за «кришування». Усі, хто знає про факти вимагання, можуть звернутися за телефоном довіри — 272-53-00. Це може зробити і сама повія, адже вона має такі ж права, як і всі інші громадяни».

У травні 2016 року народний депутат України VIII скликання, член групи "Депутатський контроль" Михайло Гаврилюк заявив, що потрібно легалізувати проституцію."Я вважаю, що так, як за кордоном потрібно зробити У них ці жінки легкої поведінки в публічних будинках проходять медичний огляд, щоб не було ніяких захворювань Якщо взяти з правильної точки зору -... Потрібно, щоб це все було легалізовано Чи не буде поширення венеричних захворювань ", - пояснив свою позицію депутат.

Насправді дуже складно оцінити масштаби проституції в Україні. Наприклад, тільки за 2015 рік "Конвіктус Україна" допомагла близько 4,5 тис жінок, які працюють секс-індустрії. "Більшість дівчат з якими ми працюємо знаходяться в організованому секс-бізнесі. Наша кінцева мета - щоб жінка, яка захоче покинути проституцію, вийшла з мінімальними втратами для здоров'я, для життя і з нормальним психологічним станом", - розповідає Юлія Царевська, менеджер проекту Конвіктус Україна. - У кожної жінки є свої причини стати секс-працівницею і щоденні ризики, з якими доводиться зустрічатися".