Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бондаренко С.В. Авторське право та суміжні права_2008

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Під час реєстрації авторських прав здійснюють депонування опублікованих і неопублікованих примірників творів, що сприяє створенню архівів, призначених для майбутніх поколінь. Наприклад, вимога обов’язкової реєстрації та депонування існувала в законах США до приєднання цієї країни до Бернської конвенції. На сьогодні положення щодо депонування і реєстрації не відмінено повністю. Завдяки чому Бібліотека Конгресу США, спеціальне бюро якої здійснює реєстрацію, володіє найбільшим у світі зібранням опублікованих і неопублікованих творів.

З 1 січня 2004 року набрав чинності новий Цивільний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 року. Статтею 437 Книги IV Цивільного кодексу України «Право інтелектуальної власності» встановлено, що авторське право виникає з моменту створення твору, і не передбачена можливість державної реєстрації авторських прав. Разом з тим, стаття 1114 Книги V «Зобов’язальне право» передбачає можливість державної реєстрації договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності, у тому числі і авторськими правами. Їх державна реєстрація здійснюється на вимогу сторін договору в порядку, встановленому законом. Відсутність державної реєстрації не впливає на чинність прав, наданих за договором, та інших прав на відповідний об'єкт права інтелектуальної власності, зокрема, на право звернення до суду за захистом прав.

Враховуючи досвід здійснення державної реєстрації авторських прав та цивільно-правових договорів, які стосуються авторських прав в Україні, що напрацьований з 1995 року, при внесенні змін і доповнень до Закону України «Про авторське право і суміжні права» у зв’язку з прийняттям та набранням чинності нового Цивільного кодексу України доцільно зберегти норми, які б визначали за автором право здійснення державної реєстрації авторських прав як необхідної умови забезпечення їх ефективної охорони та захисту.

5.3.2 Порядок здійснення державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір

Для здійснення державної реєстрації авторського права та договору, який стосується права автора на твір, подають заявку на реєстрацію авторського права на твір або заявку на реєстрацію

121

договору, який стосується права автора на твір, що обов'язково

повинна містити:

 

 

 

 

- заяву, викладену українською мовою, що складається за

 

формою,

затвердженою

Державн им

департаментом

 

інтелектуальної власності;

 

 

-

примірник

твору (оприлюднений чи неоприлюднений) у

 

матеріальній формі;

 

 

 

-

примірник

авторського договору, що засвідчує передачу

 

(відчуження) майнового права або передачу права на

 

використання твору. Якщо передачу (відчуження) майнових

 

прав або права на використання твору здійснює особа, яка

 

має виключне майнове право на твір, але не є автором, до

 

заявки додається документ, що підтверджує її виключне

 

майнове право на цей твір;

 

 

- документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору;

- документ про сплату збору за підготовку до реєстрації

 

авторського права на твір або копію документа, що

 

підтверджує право на звільнення від сплати збору;

- документ про сплату державного мита за видачу свідоцтва

 

або копію документа, що підтверджує право на звільнення

 

від сплати мита за видачу свідоцтва;

 

- документ про сплату збору за підготовку до реєстрації

 

договору, який стосується права автора на твір, або копію

 

документа, що підтверджує право на звільнення від сплати

 

збору;

 

 

 

 

-

довіреність, оформлену

в

установленому

порядку, якщо

 

заявка від імені автора чи іншого суб’єкта авторського права

 

подається

довіреною

особою , або копію довірено сті,

 

засвідчену відповідно до законодавства;

 

- документ, що засвідчує перехід у спадщину майнового права автора (якщо заявка подається спадкоємцем автора).

До заяви на реєстрацію авторського права на комп'ютерну програму додають настанову щодо використання програми.

122

До заяви на реєстрацію авторського права на базу даних додають настанову щодо використання бази даних і опис структури бази даних.

До заяви на реєстрацію авторського права на твори архітектури, містобудування, садово-паркового та монументального мистецтва додають анотацію, яка повинна містити назву твору, його місцезнаходження (адресу), архітекту рні характеристики та параметри, час і місце створення.

У разі, коли твір створено у співавторстві, в заяві зазначають прізвище, ім'я та по батькові кожного автора. Право на підписання документів, що подаються, може бути надано одному із співавторів за наявності відповідної довіреності від інших співавторів.

Документи, що додаються до заяви, оформляють таким чином, щоб їх можна було безпосередньо копіювати та зберігати протягом строку дії авторського права.

Автор або особа, яка має авторське право, несуть відповідальність за повноту та достовірність інформації, наведеної у заявці на реєстрацію авторського права на твір або про реєстрацію договору.

Автор або особа, яка має авторське право, самостійно вирішують, який обсяг твору потрібно подати у складі заявки на реєстрацію для його ідентифікації, тобто для того, щоб відрізнити цей твір від інших творів.

Заявник має право за власною ініціативою подати клопотання про внесення змін до поданої ним заявки (крім примірника твору). Ці виправлення й уточнення не враховуються, якщо вони надійшли до винесення рішення про реєстрацію авторського права або договору, який стосується права автора на твір. За подання клопотання про внесення з ініціативи заявника змін до заявки сплачується відповідний збір.

Залежно від того, щодо якого об'єкта авторського права подано заявку на реєстрацію, примірник твору подают у такій матеріальній формі:

123

-літературні письмові твори (оприлюднені чи не оприлюднені) - в друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому або електронному носії;

-усні твори - в друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому або електронному носії чи у вигляді звукозапису;

-комп'ютерні програм и - у вигляді вихідного тексту (фрагмент ів вихідного тексту) програми в обсязі, необхідному для її ідентифікації . Заявник самостійно вирішує, які фрагменти вихідного тексту комп'ютерної програми передати на зберігання, та має право вилучати з поданих фрагментів вихідного тексту місця, які, на його думку, не слід висвітлювати;

-музичні твори з текстом і без тексту - у вигляді нотного запису або звукозапису, а текст - у друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому або електронному носії;

-драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки, а також сценічні обробки літературних письмових творів і обробки фольклору, придатні для сценічного показу, - у вигляді відеозапису, малюнків або в друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому або електронному носії;

-аудіовізуальні твори - подають довідк а державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» про передані на зберігання оригінали творів (вихідні матеріал и і відеозапис и) та копії (на кіноплівці чи відеоносіях), що вимагають спеціальних умов зберігання;

-твори образотворчого мистецтва, фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними до фотографії, ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії , геології, топографії, техніки, архітектури та інших сфер діяльності - у вигляді фотографій (за потреби - кольорових) розміром не менше ніж 9х12 сантиметрів або слайдів чи на електронному носії, або у вигляді копій на паперовому носії. Слайди та/або фотографії подають в окремому конверті;

124

-твори архітект ури, містобудув ання і садово-паркового мистецтва - у вигляді фотографій (за потреби - кольорових) розміром не менше ніж 9х12 сантиметрів або слайдів, чи у вигляді копій основних креслень проекту, передусім генерального плану, планів поверхів, фасадів, розрізів, інших креслен ь (на власний вибір), фотографій або слайдів моделей збудованих будівель і споруд на електронному носії чи у вигляді копій на паперовому носії. Слайди та/або фотографії подають в окремому конверті;

-твори ужитко вого мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва, кераміки, різьблення, ливарства, з художнього скла, ювелірні вироби тощо, якщо вони не охороняються законам и України про правову охорону об'єктів промислової власності, - у вигляді фотографій (за потреби - кольорових) розміром не менше ніж 9х12 сантиметрів чи слайдів, або на електронному носії. Слайди та/або фотографії подають в окремому конверті;

-тексти перекладів для дублювання, озвучення, субтитрування українською та іншими мовами українських та іноземних аудіовізуальних творів - у друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому чи електронному носії, або у вигляді звукозапису;

-бази даних - у формі, визначеній для подання відповідного об'єкта авторського права, що є складовою частиною бази даних.

У разі неправильного оформлення документів заявки заявник протягом двох місяців від дати одержання повідомлення про це повинен надіслати відсутні і/або правильно оформлені документи заявки. Якщо у встановлений строк документи не надійшли, заявку повертають заявнику із зазначенням мотивованих підстав її повернення. ВУ тому разі, коли відсутній примірник твору у матеріальній формі, заявку до розгляду не приймають.

Розгляд заявки та прийняття рішення про реєстрацію авторського права на твір та реєстрацію договору, який стосується права автора на твір, здійснюють протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки.

125

Під час розгляду заявки не проводиться експертиза твору і не встановлюється факт виникнення авторства.

Заявнику може бути надіслано запит про надання додаткових документів, потрібних для прийняття відповідного рішення, у разі виникнення сумніву щодо вірогідності інформації, що містять подані документи. У цьому разі відповідне рішення приймають у двотижневий термін від дати надходження додаткових документів, але не пізніше двох місяців від дати одержання заявником запиту.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам, заявнику надсилається рішення про реєстрацію. В іншому випадку заявнику надсилається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації. При цьому, документи, подані заявником на реєстрацію, йому не повертаються.

Заявник має право у тримісячний термін від дати одержання рішення про реєстрацію авторського права на твір подати документ, що підтверджує сплату державного мита за видачу свідоцтва, або копію документа, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита за видачу свідоцтва.

Якщо протягом трьох місяців від дати одержання заявником рішення про реєстрацію авторського права на твір не одержано документ про сплату державного мита за видачу свідоцтва у розмірі та порядку, визначених законодавством, або копію документа, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита за видачу свідоцтва, заявка вважається відхиленою, і реєстрація авторсько го права та публікація відомостей про реєстрацію авторського права не проводяться.

Видачу свідоцтва про реєстрацію авторського права або рішення про реєстрацію договору, який стосується прав автора на твір, здійснюють у місячний строк від дати реєстрації.

Свідоцтво чи рішення видаються автору або особі, яка має авторське право, безпосередньо або надсилаються на адресу, зазначену в заяві. У разі наявності декількох авторів свідоцтво може бути видане кожному з них за умови пред'явлення документа про сплату державного мита за видачу кожного свідоцтва.

126

За клопотанням автора видається дублікат свідоцтва або рішення.

Спори, пов'язані з реєстрацією авторського права та договорів, які стосуються права автора на твір, розв'язують згідно з чинним законодавством України.

127

6 РОЗПОРЯДЖАННЯ МАЙНОВИМИ АВТОРСЬКИМИ ПРАВАМИ

6.1 Поняття авторського договору

З виникненням авторського права на твір виникають і абсолютні правовідно сини - автору протистоїть невизначене коло осіб, зобов’язаних утримуватися від порушення його суб’єктивних прав. Це створює автору сприятливі умови для самостійної реалізації належних йому прав, бо автор первинно володіє забезпеченою законом монополією на використання свого твору. При цьому він, як правило, зацікавл ений у тому, щоб результати його творчої діяльності стали здобутком суспільства, адже лише у такому випадку реалізуються особисті немайнові та майнові авторські права.

Твори науки, літератури і мистецтва стають здобутком широкої громадськості після випуску їх у світ у формі та порядку, що визначає чинне законодавство. Відтворення та розповсюдження, публічне виконання, публічний показ та інші способи використання літературних, художніх та інших творів здійснюють різні спеціалізовані державні та недержавн і установи, організації, підприємства - видавництва, театри, телебачення, радіомовлення, кіностудії, видовищні організації та інші або окремі фізичні особи, які безпосередньо доводять твори до публіки. У зв’язку з цим постає питання щодо врегулювання відносин між авторами та іншими суб’єктами авторського права з користувачами.

Авторсько-правові відносини є частиною цивільно-правових відносин, які опосередковуються цивільно-правовими договорами. Договірна форма регулювання відносин, пов’язаних зі створенням і використанням творів науки, літератури та мистецтва, більшою мірою, ніж будь-яка інша, забезпечує реалізацію та охорону як особистих немайнових, так і майнових прав автора. Відповідає вона й інтересам користувачів, оскільки вони отримують певні права на використання творів, яких не мають інші особи, і в зв’язку з цим можуть повернути свої витрати на відтворення та розповсюдження творів та одержати прибуток. У кінцевому рахунку в договірному використанні творів зацікавлене і суспільство в цілому, оскільки такий порядок стимулює творчу активність його членів і сприяє примноженню духовного багатства суспільства.

128

Цивільно-правови й договір є найдосконалішою правовою формою, яка в найбільшій мірі дозволяє авторові належним чином реалізувати надані законом права. Він має можливість за допомогою договору в найкращий спосіб захистити свої інтереси, включаючи до нього відповідні умови і застереження. Такі основні майнові права автора, як право на відтворення, право на розповсюдження, право на публічне виконання та інші, можуть бути реалізовані тільки через такий правовий інструмент, як договір. При цьому, звичайно, не береться до уваги незаконне використання твору в будь-який спосіб.

Чинне законодавство України про авторське право допускає можливість позадоговірного використання творів лише в окремих випадках, чітко визначених законом, - так званого вільного використання творів. У всіх інших випадках, враховуючи норми статей 426, 443 Цивільного кодексу України та 32 Закону України «Про авторське право і суміжні права», використання твору здійснюють лише за згодою автора або іншого суб’єкта авторського права відповідн о згідно з відповідним цивільно-правовим договором.

Традиційно в законодавстві України цивільно-правові договори, пов’язані зі створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва, виділяються як самостійний різновид договору, що має свій особливий предмет і певні особливості. Такі договори у законодавстві й науці визначено як авторські договори.

Авторський договір є не лише правовою формою реалізації авторських прав, а й одним з оптимальних способів доведення твору до широкої аудиторії. Він є основним способом забезпечення суспільного споживання продукту духовної творчості, найважливішим етапом руху наукового чи художнього твору від його творця до широкого споживача - читача, слухача, глядача. Зазначені функції авторського договору тісно пов'язані між собою, і здійснення однієї з них на шкоду іншої у межах договірних відносин не допускається.

Проблемі вдосконалення правового регулювання авторських договірних відносин завжди приділялася особлива увага як на науковому, так і на законодавчому рівні. Визначення поняття

129

авторського договору відноситься ще до цивільного законодавства Української Радянської Соціалістичної Республіки. Так, відповідно до статей 500 та 501 Цивільного кодексу УРСР 1963 року авторські договори поділялися на два типи: авторський договір про передачу твору для використання та авторський ліцензійний договір.

Відповідно до авторського договору про передачу твору для використання автор або його правонаступник передає чи автор зобов'язується створити і в установлений договором строк передати твір організації для використання обумовленим за договором способом, а організація зобов'язується здійснити або почати це використання в установлений договором строк, а також виплатити авторові або його правонаступнику винагороду.

За авторським ліцензійним договором автор або його правонаступник надає організації право використати твір, в тому числі шляхом перекладу на іншу мову або переробки, в обумовлених договором межах і на визначений ним строк, а організація зобов'язується виплатити винагороду за надання цього права або за використання твору у формі, передбаченій договором.

До авторських договорів про передачу твору для використання відповідно до Цивільного кодексу УРСР відносилися:

- договір про видання або перевидання твору в оригіналі (видавничий договір);

- договір про депонування рукопису; - договір про публічне виконання неопублікованого твору

(постановочний договір); - договір про викорис тання неопублікова ного твору в

кінофільмі чи телевізійному фільмі (сценарний договір), в радіочи телевізійній передачі;

- договір про створення твору образотворчого мистецтва з метою публічного виставлення (договір художнього замовлення);

- договір про використання у промисловості неопублікованого твору декоративно-прикладного мистецтва;

130