Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

імто / Побудова математичних моделей

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.06.2021
Размер:
15.81 Кб
Скачать

Лекція 16. Побудова математичних моделей експериментальним шляхом.

Контрольні питання

  1. Що таке експеримент?

Під експериментом розуміємо послідовність дій з об’єктом досліджень, після яких отримуємо, шляхом вимірювання значення змінних об’єкта, результат експерименту, обробка яких дає можливість виконати якусь практичну задачу, наприклад, отримати математичну модель.

  1. Які є різновиди експериментів?

Розділяють два види експериментальних досліджень: пасивний та активний експеримент.

  1. В чому особливості пасивного експерименту?

Пасивний експеримент передбачає вимірювання змінних об’єкта без втручання в його роботу, тобто в режимі нормального функціонування об’єкта.

  1. Яким чином здійснюється активний експеримент?

Активний експеримент полягає в тому, що поряд із вимірюванням змінних об’єкта на нього наносять сплановані дії.

  1. В чому переваги та недоліки експериментальних досліджень?

Переваги експериментальних досліджень:

а) Найменші витрати на вивчення фізико – хімічної природи процесів, що відбуваються в об’єкті.

б) відносно незначні витрати часу на визначення параметрів математичної моделі.

в) задовільна точність апроксимації.

Недоліки експериментальних досліджень:

а) не можна проаналізувати фізико – хімічні явища, що відбуваються в об’єкті, тому що при експериментальних дослідженнях об’єкт представляється у вигляді чорного або сірого ящика.

б) при експериментальному дослідженні математична модель об’єкта відтворює особливості тільки того об’єкта, на якому проводився експеримент.

в) немає можливості встановити зв’язок параметрів математичної моделі з конструктивними параметрами об’єкта, а в деяких випадках з режимами його функціонування.

  1. Переваги та недоліки пасивного експерименту.

Пасивний експеримент характеризується низькими витратами, є відносно тривалим процесом і характеризується складністю обробки результатів.

  1. Переваги та недоліки активного експерименту.

Активний експеримент потребує значних витрат на його проведення (наприклад, необхідність організувати дії на об’єкт, це вимагає додаткових витрат на технічні засоби тощо). Але активний експеримент дозволяє скоротити час на проведення досліджень, а також характеризується простими алгоритмами обробки результатів експерименту

  1. Чим відрізняється класичний експеримент від методів планування експерименту?

Класичний метод полягає в тому, що вхідні змінні об’єкта (фактори) в процесі експерименту підтримуються на певних стабільних значеннях рівня.

Кількість рівнів залежить від задачі досліджень, виду математичних моделей тощо. Основною особливістю класичного методу є те, що експеримент полягає у послідовному змінюванні від одного рівня до іншого, одного фактору до іншого при стабілізації інших факторів. Такий метод дозволяє отримати математичні моделі з достатньою точністю, але характеризуються значними витратами на експеримент.