Скачиваний:
23
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
204.99 Кб
Скачать

Розділ 14 Транспортно-експедиційне обслуговування

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Цивільний кодекс України.

Основні терміни

Транспортно-експедиційне обслуговування (ТЕО) – виконання всього комплексу допоміжних операцій, пов’язаних з основними перевізними операціями, в єдиному безперервному перевізному процесі.

Експедитор – суб’єкт підприємницької діяльності, який за дорученням вантажовласників виконує допоміжні операції при перевезені вантажів.

Транспортно-експедиційні підприємства (ТЕП) – організації, які надають комплекс послуг із транспортно-експедиційного обслуговування.

Експедиторська інструкція (вантажне доручення) – доручення експедитору на виконання операцій, пов’язаних із перевезенням вантажів.

Коносамент – документ, який оформляється судновласником при прийнятті вантажу до перевезення його морським шляхом.

Неспеціалізовані підприємства (станції,

Спеціалізовані транспортно-експедиційні

механізовані дистанції вантажних робіт,

організації, експедитори

товарні контори)

 

Інформація про

Транспортно-

Оформлення

експедиційне

перевізних

проходження

обслуговування

документів

вантажів

 

 

 

Послуги, пов’язані з

 

 

 

прийманням,

Консультації з

Збереження вантажів

накопиченням,

оптимізації умов

доробкою, сортуванням

під час їх перевезення

перевезення вантажів

та комплектуванням

 

 

залізничним

 

вантажів

 

 

 

транспортом

 

 

 

 

Комп’ютеризація процесу перевезення від

Оформлення документів відповідно до

отримання попиту на перевезення і до

митних, карантинних і санітарних вимог,

завершення перевезень

 

 

страхування вантажів тощо

Рис. 14.1 Блок-схема транспортно-експедиційного обслуговування

14.1Роль транспортно-експедиційного обслуговування

вперевізному процесі

Під транспортно-експедиційним обслуговуванням розуміють виконання засобами і силами транспортної або експедиторської (спеціалізованої) організації додаткових операцій, пов’язаних із початковою і кінцевою стадіями перевізного процесу, які є необов’язковими для основного перевізника і виконуються, як правило, силами nf засобами відправників і одержувачів. До таких операцій відносяться прийомоздавальні на складі відправника і одержувача вантажу, транспортні – завезення та вивезення його на станцію, експедиційні – супроводження вантажу, складання перевізних документів, оплата перевізних платежів і зборів, інформація, упакування вантажу тощо.

Виконання транспортно-експедиційних операцій силами і засобами спеціалізованих організацій підвищує культуру і якість транспортного обслуговування відправників і одержувачів вантажів, значно скорочує витрати на допоміжні транспортні операції, поліпшує використання рухомого складу, вантажних машин, скорочує потребу в штаті експедиторів, підвищує продуктивність праці.

Транспортно-експедиційне обслуговування (ТЕО) покликане забезпечити об’єднання всього комплексу допоміжних операцій з основними перевізними операціями в єдиний безперервний перевізний процес. Допускається ТЕО відправників і одержувачів вантажу органами як залізничного, так і автомобільного транспорту. При цьому транспортно-експедиційні організації, що входять до системи автомобільного транспорту, користуються правилами і несуть обов’язки відправників та одержувачів вантажів. ТЕО може здійснюватися в залежності від об’єму і характеру операцій засобами спеціалізованих та неспеціалізованих підприємств і організацій залізничного та автомобільного транспорту. До числа неспеціалізованих організацій залізничного транспорту відносяться станції, механізовані дистанції навантажувальних робіт, товарні контори тощо. Ці організації (підприємства) можуть взяти на себе виконання всіх або частини транспортно-експедиційних операцій.

Організації (підприємства) залізничного транспорту виконують транспортно-експедиційні операції по відправленню і прибуттю вантажів, доставці та складанню перевізних документів, упакуванню, обшивці і маркуванню вантажів, здійснюють інформаційне обслуговування відправників і одержувачів вантажів. Конкретний перелік таких операцій визначається договором. Наприклад, по відправленню вантажів виконуються такі операції: одержання від станції дозволу (візи) на завезення вантажів на станцію для здачі до відправлення; прийом на складі відправника вантажів (контейнерів); доставка їх автомобільним транспортом на станцію і здача від імені вантажовідправника, розрахунків із залізницею та підприємствами автомобільного транспорту за перевезення додатковими зборами і штрафами; одержання від товарної контори станції квитанції в прийманні вантажу до перевезення і доставка її відправнику.

При цьому відправники і одержувачі вантажів видають транспортноекспедиційним організаціям доручення на здійснення від їх імені операцій,

передбачених договором. Транспортно-експедиційні організації несуть відповідальність за цілісність і збереження вантажів із моменту приймання на складі відправника до здачі станції відправлення і з моменту приймання від залізниці до здачі на складі одержувача.

За виконання транспортно-експедиційних операцій, які виконуються залізницею, відправники і одержувачі вантажів сплачують залізниці збори, встановлені Тарифним керівництвом №1. За операції і послуги, не вказані в Тарифному керівництві №1, розміри зборів визначаються, виходячи з собівартості операцій і послуг з урахуванням 25% рентабельності. До спеціалізованих відносяться транспортно-експедиційні організації, що не входять до складу перевізників.

14.2 Виконання транспортно-експедиційних операцій

На мережі залізниць застосовуються такі форми

транспортно-

експедиційного обслуговування:

 

транспортно-експедиційна діяльність здійснюється залізничними станціями і автомобільний транспорт для їх виконання належить такожKзал зницям;

тр нспортно-експедиційне обслуговування покладено на залізничні станції, але автотранспорт належить автомобільним організаціям і доставка вантажів відбувається на договірних умовах;

спеціалізована транспортно-експедиційна організація належить до установи місцевого самоврядування, їй же належить автомобільне підприємство, що здійснює завезення (вивезення) вантажів;

транспортно-експедиційна організація належить відомству автомобільного транспорту, яке має спеціалізова і автомобілі для обслуговування вантажовласників у великих вузлах.

транспортно-експедиційне обслуговування на опорних станціях здійснюється організацією агрокомплексу, що має в своєму розпорядженніарк автомобілів.

Транспортно-експедиційне одслу овування при будь-я их ого формах передбач є о ов’язкове централізоване завезення вант жів на станції і вивезення вантажів, які прибул , а томобільним транспортом. Якщо на станціях є свій парк автомобілів, то її працівники відпов дають за своєчасне завезення і вивезення вантажів, використання вагонів і автомобілів.

ТЕО будується на єдиній технології роботи станції, транспортноекспедиційної організації (міської товарної станції), виробничої ділянки вантажних робіт і автомобільного господарства. Єдине диспетчерське керівництво дозволяє оперативно планувати завезення і вивезення вантажів. Станційний диспетчер регулює використання всіх технічних засобів і робочої сили в залежності від обставин, які склалися. Він керує подачею вагонів, виконанням вантажних операцій, встановлює черговість вивезення вантажів, розподіляє механізми і автомобілі між вантажними фронтами.

Шофер-експедитор безпосередньо виконує більшість транспортноекспедиційних операцій (прийомоздавальних, транспортних і експедиційних). Для їх оформлення йому видають залізничну накладну, наряди на вивезення і товарно-транспортні накладні. Робота шоферів-експедиторів регулюється інструкційно-технологічними картами, що додаються до конкретних єдиних технологічних процесів роботи станції і ТЕО.

14.3 Централізоване завезення вантажів на станцію і вивезення зі станції

Доставка вантажів на станції і зі станції автотранспортом для всіх відправників та одержувачів одержала назву централізованого завезення і вивезення вантажів. Централізовані перевезення значно підвищують продуктивність автотранспортних засобів, дозволяють краще використовувати вантажопідйомність, скоротити порожній пробіг та простій автомобілів і автопоїздів. У результаті різко скорочується потреба в автомобілях і значно знижуються витрати на доставку вантажів на станції та зі станцій.

Централізоване завезення (вивезення) вантажів і контейнерів організовується на станціях, середньодобовий вантажообіг яких (навантаження + розвантаження) на місцях загального користування складає 10 вагонів і більше.

При централізованому завезенні (вивезенні) вантажів автотранспортні підприємства зобов’язані забезпечити своєчасне завезення (вивезення) всіх вантажів (крім небезпечних, наливних і заборонених до перевезення на автомобільних дорогах), а залізничні станції – приймати від них і здавати їм вказані вантажі, здійснювати навантаження на автомобілі, закріплення, укриття та ув’язку вантажів, а також розвантаження вантажів з автомобілів, зняття кріплень і укриття.

Порядок роботи підприємств автомобільного і залізничного транспорту при централізованому завезенні (вивезенні) вантажів автомобільним транспортом зі станцій залізниць встановлюється договором на централізоване завезення (вивезення) вантажів автомобільним транспортом. Централізоване завезення (вивезення) вантажів автомобільним транспортом виконується за товарно-транспортними накладними, які виписуються в чотирьох примірниках.

При завантаженні засобами залізничного транспорту автомобілів водій зобов’язаний контролювати укладання і кріплення вантажу на автомобілі відповідно вимог до безпеки руху та забезпечення цілісності вантажу і автомобіля. Необхідні для навантаження, транспортування і розвантаження засоби та допоміжні матеріали (козли, стояки, прокладки, підкладки, дріт і т. ін.), а також брезент і зв’язувальні матеріали надаються підприємствам автомобільного транспорту вантажовласниками.

При централізованому завезенні (вивезенні) приймають і видають вантажі на станціях відповідно до Статуту і Правил перевезень вантажів.

14.4 Особливості технологічного процесу роботи вантажного району при централізованому завезенні (вивезенні) вантажів

В єдиному технологічному процесі роботи ув’язуються в єдине ціле всі операції, що виконуються різними підприємствами (станцією, автогосподарством, механізованою дистанцією вантажних робіт, транспортноекспедиційною організацією, відправниками і одержувачами вантажів).

Оперативне керівництво всіма допоміжними транспортними операціями і централізованим завезенням і вивезенням вантажів на станції, як правило, здійснюють: завідувач вантажного району, керівник автомобільного підрозділу і начальник дільниці механізованої дистанції. Вони щодобово складають план роботи на наступну добу. Виконання плану контролюється за допомогою контактних графіків роботи станцій і автотранспорту, які заповнює станційний диспетчер або інший працівник станції.

14.5 Транспортно-експедиційна діяльність

Вантажовласнику в сучасних умовах зручніше всього мати справу з одним експедитором на всіх етапах (ланцюгах транспортної складової логістичної системи) переміщення товару від пункту відправлення до пункту призначення.

Транспортно-експедиційне обслуговування вантажів здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності – експедиторами, які діють за дорученням вантажовідправників і вантажоодержувачів (вантажовласників).

Експедитори виконують свої функції без будь-якого втручання в господарську діяльність транспортних підприємств.

Транспортно-експедиційні послуги, які надаються експедиторами, складаються з комплексу послуг, пов’язаних із підготовкою та відправленням вантажів, проведенням взаєморозрахунків, контролем за проходженням і одержанням вантажів.

Експедитори відповідно до доручень вантажовласників:

організовують перевезення та перевалку вантажів залізничним, морським, річковим, автомобільним та повітряним транспортом;

забезпечують оптимальне транспортне обслуговування, а також організовують перевезення зовнішньоторговельних вантажів різними видами транспорту територіями зарубіжних країн відповідно до умов контрактів;

надають послуги, пов’язані з прийманням, накопиченням, доробкою, сортуванням та комплектуванням вантажів; передають їх транспортним організаціям для перевезення;

здійснюють перевалку та зберігання зовнішньоторговельних вантажів; проводять своєчасні розрахунки з портами і транспортними організаціями за перевезення;

оформляють документи відповідно до митних, карантинних і санітарних вимог, страхують вантажі;

ведуть облік надходження та відправлення вантажів із портів і залізничних станцій;

забезпечують із залученням відповідних транспортних підприємств та організацій збереження вантажів під час їх перевезення, перевалки та зберігання;

здійснюють оформлення товарно-транспортної документації та її розсилання;

складають обмірні ескізи на негабаритні та великовагові вантажі, організовують фумігацію вантажів;

організовують перевезення особистих речей громадян тощо. Відносини учасників транспортно-експедиційної діяльності

встановлюються на основі договорів. Учасники цієї діяльності вільні у виборі предмету договору, визначенні зобов’язань, інших умов взаємовідносин, що не суперечать чинному законодавству.

Вантажовласники надають експедиторам відомості та документи для виконання покладених на них зобов’язань (ліцензії, сертифікати, свідоцтво, декларації тощо).

Після укладення між Укрзалізницею та експедиторською організацією договору про організацію перевезень вантажів залізницями України Укрзалізниця визначає і надає експедитору цифровий код, який використовується для проведення централізованих розрахунків за перевезення вантажів та надані послуги, для інформаційного забезпечення, а також для ведення оперативного обліку перевезень і розрахунків.

14.6Транспортно-експедиційні підприємства

ВУкраїні діють спеціалізовані транспортно-експедиційні підприємства (ТЕП), які надають великий комплекс послуг із транспортно-експедиційного обслуговування (ТЕО) вантажів, який включає такі послуги:

фрахтування суден і розрахунки за фрахтом;

розрахункові операції за зовнішньоторговими контрактами;

телексна інформація;

консультації щодо розрахункових і експедиційних операцій;

митне декларування вантажів;

вантажні роботи;

зберігання вантажів;

автоперевезення;

оформлення товаророзпорядчої документації;

страхування вантажів;

сортування, перетарювання, нагромадження, комплектація вантажних партій збірних відправлень, маркування і перемаркування вантажів, а також інші операції, які не виконуються перевізниками у пунктах перевалки та зберігання вантажів.

Зокрема, це такі підприємства:

Державне транспортно-експедиційне підприємство (ДТЕП)

Інтертранс” створено в жовтні 1992 року. Його засновником є Міністерство транспорту України.

ДТЕП “Інтертранс” – міжнародний експедитор, асоційований член Всесвітньої федерації міжнародних асоціацій експедиторів (FIATA) і дійсний член Асоціації міжнародних експедиторів України (АМЕУ) – забезпечує високий рівень комплексного транспортно-експедиційного обслуговування перевезень транзитних та експортно-імпортних вантажів різними видами транспорту у прямому та змішаному сполученні територією України, країн СНД, Балтії і Європи.

При цьому ДТЕП “Інтертранс” надає послуги з митного декларування і екологічного, ветеринарного, фітосанітарного контролю вантажів, що перевозяться транзитом через територію України. Забезпечує розшук і відслідковує рух вагонів залізницями України та країн СНД, надає інформацію про перевантаження вагонів, організовує перевезення автомобільним, повітряним транспортом. Забезпечує митне оформлення, збереження, доставку та страхування вантажів. Здійснює оптову та роздрібну торгівлю, надає комплексні послуги автосервісу, АЗС та має готельний комплекс.

Для забезпечення високого рівня обслуговування клієнтів у ДТЕП “Інтертранс” використовуються сучасні технічні засоби, такі як локальна комп’ютерна мережа, електронна пошта, телефонний та радіо-супутниковий зв’язок Internet. Є відомчий телефонний та телеграфний зв’язок з усіма залізничними станціями України, у тому числі із закордонними, а також зі станціями країн СНД та Балтії.

У структурі ДТЕП “Інтертранс” є різні відділи, які вирішують увесь комплекс питань, пов’язаних із перевезенням вантажів:

-договірно-експедиційний відділ;

-відділ декларування;

-відділ комерційної роботи;

-відділ транспортного обслуговування.

Український державний центр транспортного сервісу (УДЦТС) “ЛІСКІвходить до складу Державної адміністрації залізничного транспорту України. Існує з 1995 року.

Це підприємство має надійні та стабільні договірні відношення з ведучими експедиторськими організаціями СНД та Європи, що дозволяє здійснювати комплексне транспортно-експедиційне обслуговування клієнтів із доставкою вантажів за схемою “від дверей до дверей” територією країн СНД, Балтії та Європи.

Основними видами діяльності УДЦТС “ЛІСКІ” є перевезення вантажів в універсальних контейнерах, рефрижераторних та танках-контейнерах, контрейлерними відправками, а також експедирування транзитних та експортно-імпортних вантажів, що перевозяться залізничним транспортом.

14.7 Транспортно – експедиційні документи

Надання послуг транспортно-експедиційної організації для виконання зовнішньоторговельних контрактів купівлі–продажу оформляється необхідними документами в залежності від роду операцій з експедирування вантажу (транспортні, митні, страхові, складські тощо.)

Доручення експедитору на виконання зазначених операцій оформляється спеціальним документом, який називається вантажним дорученням або транспортною інструкцією. Цей документ має практичне значення і виписується в залежності від умов поставки вантажовласником на бланку транспортно-експедиційної організації. Він містить перелік операцій, які доручаються експедитору та докладні інструкції щодо їх виконання. У вантажному дорученні вказуються такі дані: найменування та адреса вантажовласника з вказівкою чи є він виробником чи ні; дата замовлення та постачання; вид упаковки або вказівки щодо упакування; порядок оформлення залізничної накладної, коносаменту або авіанакладної; необхідність страхування вантажу та розмір страхової суми; умови постачання з розподілом, які витрати за доставку несе продавець і які покупець. До вантажного доручення додають копії товарних рахунків, імпортні ліцензії або валютний дозвіл.

До транспортно-експедиційних документів також відносяться: експедиторські повідомлення експедитором агента імпортера, повідомлення експедитором експортера, рахунок експедитора, експедиторське свідоцтво про отримання вантажу, повідомлення про відправлення, складська розписка експедитора, складська квитанція, ордер на видачу товару, ордер на обробку вантажу, перепустка на товар, документи на портові збори.

Контрольні питання до розділу 14

1.Що розуміють під транспортно-експедиційним обслуговуванням?

2.Які підприємства відносяться до неспеціалізованих?

3.Які форми організаційного здійснення транспортно-експедиційних операцій?

4.Централізоване завезення і вивезення вантажу, його переваги.

5.Які транспортно-експедиційні послуги надають експедитори?

6.Сфера діяльності Державного транспортно-експедиційного підприємства (ДТЕП) “Інтертранс”.

7.Основні види діяльності Українського державного центру транспортного сервісу (УДЦТС) “ЛІСКІ”.

8.Призначення цифрового коду експедитора.

9.Які транспортно-експедиційні документи ви знаєте?

10.Підготуйте реферат на тему: “Використання маркетингу та логістики при транспортно-експедиційному обслуговуванні вантажовласників”.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки