Скачиваний:
22
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
223.19 Кб
Скачать

перевезення вантажі; 10 – обробка корінців дорожніх відомостей, перевірка вірності стягнених станцією платежів або розрахунки за перевезення в централізованому порядку;

11 – надання інформації для звітів до ІСЦ; 12 – прибуття вантажу з перевізними документами на станцію призначення; 13 – повідомлення вантажоодержувача про прибуття вантажу; 14 – оформлення видачі вантажу (розкредитування документів); 15 – вивантаження вантажу; 16 – заїзд за вантажем на станцію; 17 – видача і вивезення вантажу; 18 – складання

звіту про видані вантажі; 19 – обробка дорожніх відомостей, перевірка правильності стягнених платежів за перевезення; 20 – надання інформації для звітів до ІСЦ.

Контрольні питання до теми 16.1

1.Охарактеризувати порядок отримання, зберігання і використання бланків для обліку і звітності.

2.Які характерні особливості бланків суворого і несуворого обліку?

3.Як складається звіт про вантажі, прийняті до відправлення та завантажені у вагони?

4.Які документи додаються до звітів про вантажі, прийняті до відправлення та завантажені у вагони, при направленні їх до ТехПД?

5.Як складається звіт на видані вантажі?

6.Як складається касова звітність на станції?

7.Охарактеризувати звіти про вантажну роботу форм ГО-1, ГО-2, ГО-3 і терміни їх представлення.

8.Охарактеризувати порядок проходження перевізних документів на станції відправлення.

9.Охарактеризувати порядок проходження перевізних документів на станції призначення.

10.Які документи супроводжують вантаж під час перевезення?

16.2 Організація контрольно-ревізійної роботи

Ревізії та тематичні перевірки фінансовогосподарської діяльності об’єднань, підприємств, організацій та інших структурних підрозділів залізничного транспорту України призначаються наказом керівника вищестоящої організації та проводяться комплексно із залученням досвідчених фахівців не частіше одного разу на рік і не рідше одного разу на два роки.

Керівником комплексної комісії призначається, як правило, один із заступників керівника органу, що призначив ревізію.

Керівник комплексної комісії зобов’язаний затвердити програму ревізії або перевірки та визначити відповідальних осіб за виконання окремих її питань.

По закінченні роботи комплексної комісії її керівник зобов’язаний провести розгляд матеріалів ревізії на місці та пред’явити керівнику підприємства, що перевірялось комплексною ревізією або перевіркою, необхідні вимоги по ліквідації виявлених ревізією недоліків, зловживань та порушень, а також по відшкодуванню заподіяних збитків.

(Тимчасове положення про проведення ревізії фінансово-господарської діяльності структурних підрозділів залізничного транспорту України)

Основні терміни

Комплексна ревізія – всебічна перевірка діяльності всіх структурних підрозділів підприємства за період від проведення попередньої комплексної ревізії.

Цільова ревізія (перевірка) – перевірка діяльності всіх або деяких структурних підрозділів підприємства з метою виявлення певних порушень або недоліків у роботі.

Керівництво комплексною комісією, підготовка завдань ревізорам, координація проведення перевірки на об’єктах станції

 

 

 

 

 

 

Перевірка

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплексна

 

Перевірка

 

 

 

 

 

 

Перевірка

Аудит

 

 

 

актового

 

Перевірка

 

Перевірка

 

 

перевірка

 

станційного

 

 

 

 

інших

касових

 

 

 

відділу

 

вантажного

 

пункту

 

 

товарної

 

технологічного

 

 

 

 

пунктів

книг

 

 

 

(стола)

 

району

 

комерцій-

 

 

контори

 

 

 

 

 

вантажної

 

 

 

центру

 

станції

 

 

 

ного огляду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнення і аналіз результатів перевірок

Складання акту комплексної ревізії. Внесення записів в книгу ревізорських зауважень з пропозиціями про усунення недоліків в роботі станції. Розбір результатів ревізії

Рис. 16.3 Принципова схема проведення комплексної ревізії станції

16.2.1 Загальні положення

Систематичний контроль за станом збереження вантажів, вантажної і комерційної роботи на станціях, у ТехПД, механізованих дистанціях вантажних робіт, на вантажних районах, під'їзних коліях та інших вантажних об'єктах здійснюють комерційні ревізори залізниць (старші, дільничні). За кожним комерційним ревізором наказом начальника залізниці закріплена конкретна дільниця, межі якої визначають у залежності від обсягу вантажної і комерційної роботи, протяжності та умов пересування дільницею.

Комерційні ревізори зобов'язані розкривати порушення і недоліки у комерційній і вантажній роботі, у забезпеченні збереження вантажів, аналізувати причини їх виникнення, виявляти винних осіб і домагатися усунення виявлених недоліків, проводити профілактичну роботу, спрямовану на попередження порушень трудової і технологічної дисципліни, вивчати передові прийоми і методи роботи, сприяти їх поширенню, допомагати працівникам станцій у справі удосконалення технології вантажних і комерційних операцій.

Діяльність комерційних ревізорів регламентується Положенням про комерційних ревізорів залізниць та Інструкцією комерційним ревізорам залізниць з організації контрольно-ревізійної роботи.

Ревізійна робота полягає в проведенні планових та раптових перевірок відповідно до планів комплексних ревізій виробничої і фінансовогосподарської діяльності станцій.

Старший комерційний ревізор ідільничніревізори проводять ревізіїтацільові перевірки з окремих питань за квартальним планом із розбивкою по місяцях, складенимнаосновірічногопланукомплекснихревізійстанцій.

Плани ревізійної роботи складаються із таким розрахунком, щоби протягом року були піддані перевірці всі станції, відкриті для вантажних операцій. Крім того, позакласні та станції I і II класів з окремих питань вантажної і комерційної роботи повинні перевірятися щоквартально.

Для проведення комплексних ревізій позакласних та станцій I і II класів старші комерційні ревізори організовують бригаду, до складу якої включаються працівники комерційного відділу дирекції, дільничні ревізори, ревізори холодотранспорту, вагового господарства. Начальником дирекції залізничних перевезень видається наказ із призначенням керівника комплексної комісії. Про початок ревізії або перевірки повідомляють начальника станції або його заступника. При раптових перевірках ревізор може повідомити вказаних осіб у процесі перевірки. Під час ревізії повинен бути присутнім досвідчений працівник, який може давати необхідні пояснення з питань, що перевіряються.

Під час ревізії підлягають повній перевірці всі операції, пов'язані з виконанням планів перевезень, переробкою, збереженням, перевезенням вантажів, оформленням документів, веденням комерційної та іншої документації.

При перевірці автоматизованих робочих місць (АРМ) ревізорами можуть застосовуватись комп’ютерні програми, узгоджені з програмами АРМ. Застосування комп’ютерних програм при проведенні ревізій та перевірок звільняє ревізорів від важкої технічної роботи та дозволяє більше часу і уваги приділяти перевірці правильності та якості оформлення первинних документів, достовірності і повноті записів в облікових документах, законності здійснення операцій.

Комп’ютерна техніка та її програмне забезпечення особливо потрібні при комплексній ревізії об’єктів із великою кількістю виконаних операцій.

Комерційний ревізор зобов'язаний скласти акт (довідку) про проведену ревізію або перевірку. Акт (довідка) має бути об'єктивним, коротким, без перерахування цифрових даних, що можуть бути наведені в додатках, без констатації положень правил та інструкцій, з обов'язковою оцінкою виконання (невиконання) пропозицій і вказівок, зазначених в актах попередніх ревізій і перевірок. При викладенні фактів про незадовільну організацію роботи, про недогляди, порушення, зловживання вказується точна назва об'єктів, документів, операцій, прізвищіпосади виннихосіб.

При проведені комплексної ревізії станції довідки про перевірки окремих об’єктів узагальнюються, аналізуються і на їх підставі складається акт про комплексну ревізіюстанції.

Акт (довідка) про ревізію станції складається у трьох примірниках: перший надається начальнику комерційного відділу (з додатками, поясненнями) не пізніше

трьох днів після закінчення ревізії, другий – начальнику станції, третій зберігається у старшого комерційного ревізора.

Незалежно від складання акту всі порушення, виявлені під час ревізії або перевірки, коротко записуються в Книгу ревізорських зауважень (форма ГУ-35).

Результати ревізії станції розглядаються протягом 10 днів на станції або в дирекції. Комерційні ревізори зобов'язані узагальнювати матеріали ревізій та перевірок і на основі їх аналізу розробляти конкретні пропозиції, рекомендації для усунення і попередження недоліків у вантажній та комерційній роботі.

Особлива увага звертається на аналіз випадків незбереження перевезень, допущених із вини працівників станцій, із встановленням причин та умов, що сприяютьвтраті, псуванню, пошкодженню, розкраданнюматеріальнихцінностей.

Ревізії дирекції залізничних перевезень із зазначених питань проводяться дорожнім комерційним ревізором, а залізниць – ревізорами Головного комерційного управління Укрзалізниці.

16.2.2Ревізія вантажного району, сортувальноїплатформи

іконтейнерногопункту

Під час ревізії особлива увага звертається на виконання технологічного процесу роботи вантажного району, сортувальної платформи і контейнерного пункту. При цьому перевіряють виконання працівниками своїх обов'язків, дотримання правил приймання, переробки, складування, збереження, навантаження і вивантаження вантажів. Ретельно перевіряється ведення комерційної документації, заповнення перевізних документів, вагонних листів, книг приймання, вивантаження, видачі вантажів тощо. Ревізор зіставляє різні документи, що відносяться до однієї і тієї ж операції чи відправки, звіряє облікові документи з даними станційної звітності. Це дозволяє йому визначити, чи правильно зафіксовані в документах фактично виконані операції. Так, перевіривши операції приймання і навантаження, ревізор встановлює правильність ведення Книги приймання вантажів до відправлення, відомостей плати за користування вагонами, Книги зважування на вагонних вагах, Книги пломбування, правильність складання вагонних листів тощо. Звертається увага на стан пломбувальник лещат, порядок їх зберігання, обліку і видачі, правильність пломбування вагонів, контейнерів, реєстрацію номерів, накладених на вагони (контейнери) ЗПП.

Перевіряється дотримання Інструкції про порядок застосування засобів ваговимірювальної техніки на залізничному транспорті України, справність дії і порядок утримання ваг, проводяться контрольні зважування. Виявивши недоліки, ревізор вказує працівнику на порушення, а при необхідності показує, як необхідно діятивтомучиіншомувипадку.

Комерційний ревізор зобов'язаний перевірити дотримання правил огляду вагонів і контейнерів перед навантаженням, усунення виявлених порушень технічних умов навантаження і кріплення вантажів на відкритому рухомому складі, дотримання порядку приймання до перевезення негабаритних вантажів, виконання правил перевезення небезпечних вантажів та радіоактивних речовин і порядку перевезення вантажів на особливих умовах. При ревізії обов'язково

звіряється наявність вантажу на складах із документами на ці вантажі. Така перевірка здійснюється натурним переписом усіх наявних на складах вантажів та перевізних документів, що зберігаються в товарній конторі. Потім з'ясовують і уточнюють причини розбіжності між наявністю вантажів та документами.

Комерційний ревізор особливу увагу повинен звертати на забезпечення охорони вантажів, навантажених вагонів і контейнерів, дотримання пропускного режиму, технічний стан і справність засобів пожежної й охоронної сигналізації в складських приміщеннях, на забезпечення техніки безпеки і виробничої санітарії на об'єктах вантажного господарства. При ревізії необхідно перевірити дотримання плану формування збірних вагонів і вагонів із контейнерами, організацію перевезень вантажів у транспортних пакетах і контейнерах, порядок зберігання та обліку комерційних пристроїв і обладнання. Крім того, перевіряється робота виробничих дільниць механізованої дистанції вантажних робіт, порядок передачі (реалізації) вантажів іншим організаціям, з'ясовуються причини роз’єднання вантажів від документів, засилання вантажів не за призначенням, затримка вантажів в очікуванні відправлення тощо.

16.2.3 Ревізія товарної конториі станційноготехнологічногоцентру

Під час ревізії товарної контори комерційний ревізор перевіряє наявність і справність усіх установлених Правилами штемпелів, ясність відбитків штемпелів на перевізних документах, забезпечення цілісності документації, своєчасність внесення доповнень і змін до Статуту, Правил перевезень, Технічних умов навантаження і кріплення вантажів, тарифних керівництв та до інших нормативних документів із перевезення вантажів.

Перевіряється правильність і своєчасність нарахувань провізних платежів, зборів і штрафів, правильність заповнення відомостей користування вагонами та повнота нарахування платежів, ведення комерційної документації (Книг прибуття, договорів тощо), правильність ведення облікових карток виконання планів перевезень, книг обліку виконання плану навантаження вантажів відправницькими маршрутами, оформленняперевізнихдокументівтощо.

Комерційний ревізор повинен перевірити, чи складені іспити відповідальними особами вантажовідправників на право керівництва навантаженням і кріпленням вантажів на відкритому рухомому складі, чи є в товарнійконторіїхспискитазразкипідписів

Під час ревізії станційного технологічного центру перевіряєтьсядотримання встановленого порядку зберігання, оформлення і пересилки перевізних документів, наявність переліку номенклатурних вантажів та виконання правил приймання і здавання вагонів із цими вантажами під охорону, облік випадків роз’єднання документів від вагонів, наявність затриманих і бездокументних вантажів, оформленнянатурнихлистівтощо.

16.2.4 Ревізіяпунктукомерційногоогляду поїздів і вагонів, вантажної та комерційноїроботина під'їзних коліях, організаціїперевезеньшвидкопсувних вантажів і тварин

На пункті комерційного огляду комерційний ревізор зобов'язаний перевірити дотримання встановленого порядку огляду поїздів та вагонів, особливо вантажів на відкритому рухомому складі відносно забезпечення безпеки руху поїздів, а також ведення необхідної документації (книга форми ГУ-98, оформлення актів загальної форми). Необхідно з'ясувати, чи є на пункті комерційного огляду необхідні матеріали та інструменти для виявлення й усунення комерційного браку, перевірити стан пломбувальник лещат, порядок їх зберігання, облікуівидачі, правильністьпломбуваннятощо.

Ревізія вантажної і комерційної роботи на під'їзних коліях встановлює, як виконуються власниками під’їзної колії і станцією умови, передбачені договором про експлуатацію під'їзних колій, на подачу і забирання вагонів, своєчасність перегляду договорів. Особлива увага звертається на правильність обліку простою вагонів і нарахування плати за користування ними, дотримання станцією та власниками колій порядку повідомлень про подачу і забирання вагонів.

Комерційний ревізор перевіряє виконання власниками під’їзної колії Правил перевезень і Технічних умов навантаження і кріплення вантажів, правильність визначення вантажовідправниками маси вантажу та кількості місць, відповідність тари та упаковування стандартам і вимогам щодо забезпечення збереження вантажів, безпеки руху та цілісності рухомого складу, очищення вагонів після розвантаження тощо. Перевіряється також наявність і стан габаритних воріт, вагового господарства, дотримання габариту при складуванні і розміщенні вантажів поблизу залізничної колії, облік, наявність і зберігання комерційних пристосувань, дотримання порядку охорони і передачі вагонів із номенклатурними вантажами.

Під час перевірки організації перевезень швидкопсувних вантажів і тварин перевіряється дотримання встановлених правил приймання до перевезення та видачі швидкопсувних вантажів і тварин, правильність підготовки вагонів, які подаються під навантаження швидкопсувних вантажів і тварин, своєчасність доставки швидкопсувних вантажів за призначенням, обслуговування тварин на шляху прямування тощо. Перевіряється правильність оформлення перевізних документів, наявність необхідних додатків до них, відповідність термінів доставки термінам транспортабельності вантажів.

16.2.5 Перевірка забезпечення збереження вантажів і безпеки рухупоїздіву вантажномугосподарстві

Комерційні ревізори перевіряють виконання наказів, вказівок та заходів Укрзалізниці, управління залізниці і дирекції перевезень з питань безпеки руху та організації вантажної і комерційної роботи, дотримання порядку розслідування і розгляду випадків порушень безпеки руху та незбереження вантажів. Особлива увага звертається на дотримання порядку розгляду випадків

участі залізничників у розкраданнях вантажів, за станом трудової дисципліни серед працівників вантажного господарства, виховної роботи в колективах підприємств і станцій щодо забезпечення безпеки руху та збереження вантажів.

Комерційним ревізором перевіряється дотримання встановленого порядку розшуку вантажів, своєчасність і правильність оформлення рапортів прийомоздавачів на незбереження вантажів та комерційних актів, правильність і своєчасність розслідування незбереження перевезень вантажів.

Контрольні питання до теми 16.2

1.У чому полягає завдання і мета ревізій та перевірок вантажної і комерційної роботи?

2.Пояснити особливості комплексних (повних) ревізій і цільових ревізій і перевірок.

3.Як проводиться ревізія комерційної і вантажної роботи на станції?

4.Пояснити особливості проведення ревізій товарної контори.

5.Пояснити особливості проведення ревізії вантажного району.

6.Пояснити особливості проведення ревізії пункту комерційного огляду поїздів і вагонів.

7.Пояснити особливості проведення ревізії актового відділу станції.

8.Порядок контролю з питань безпеки руху і збереження вантажів.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки