Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
195.13 Кб
Скачать

Розділ 17 Оптимізація перевезень вантажів

Залізничний транспорт загального користування є однією з базових галузей економіки України, що забезпечує її внутрішні та зовнішні транспортно-економічні зв’язки і потреби населення у перевезеннях

ст. 1 Статуту залізниць України.

Основні терміни

Логістика – це комплексне управління всіма типами потоків вантажів таким чином, щоби послуги, пов’язані з вантажними перевезеннями, були надані в необхідний час, у належному об’ємі, у визначеному місці та в потрібній якості.

Маркетинг – це управління системою, яка задовольняє попит на транспортні послуги з метою отримання максимального прибутку за рахунок правильно обраної стратегії функціонування на транспортному ринку.

Схема поставки товару – це комплекс взаємодії різних типів елементів, потоків і правових зв’язків, який забезпечує фізичне переміщення товару від продавця до покупця.

Матеріальний потік – це вантажі та товарно-матеріальні цінності, які розглядають у процесі виконання різних логістичних операцій, віднесених до почасового інтервалу.

Канал

постачання

Склад

 

Вироб-

 

Склад

ТРАНСПОРТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Склад

 

 

 

 

 

поста-

 

ництво

 

збуту

 

 

спожи-

 

 

 

Ринок

 

чання

 

 

 

 

 

 

вача

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потреба

Рис. 17.1 Блок-схема макрологістичної системи:

– матеріальний потік;

 

– інформація;

– управління

 

1

17.1Транспортно-логістичні системи в Україні

Усвітовій економіці швидкими темпами здійснюється процес глобалізації та інтеграції. Економічні інтеграційні процеси охоплюють все більшу кількість країн у всіх регіонах світу.

Найбільш розвинуті європейські країни утворили Європейський союз (ЄС) і узгодили умови подальшого розвитку національних економік із вільним переміщенням товарів, капіталів, послуг і єдиною валютою - євро.

Україна бере участь у таких економічних союзах, як СНД, Чорноморське економічне співробітництво і здійснює роботу щодо послідовного зближення економічного співробітництва з ЄС. Крім того, Україна приєдналася до багатьох міжнародних угод стосовно проблем транспорту, має двосторонні угоди з багатьма країнами. Забезпечення економічного співробітництва між країнами у межах економічних союзів можливе тільки при ефективному функціонуванні транспортної мережі цих держав та ефективному управлінні вантажними потоками на шляху усіх маршрутів транспортування.

Увирішенні проблем транспорту велика роль належить системним методам, які пропонуються теорією логістичних систем. У логістичних системах об’єднуються процеси виробництва, транспортування, складування та реалізації. Основним орієнтиром у цих системах є споживач. А метою логістичного підходу є наскрізне управління матеріальними та інформаційними потоками в діяльності підприємств, транспортних, складських і торговельних організацій.

Велике значення мають логістичні системи в справі забезпечення конкурентоспроможності вітчизняного транспорту, оскільки використання цих підходів в організації транспортного процесу дозволяє узгоджувати дії всіх учасників процесу в інтересах кінцевого споживача вантажів. Використання логістичних систем, як свідчить міжнародний досвід, забезпечує економію тільки на транспортних, складських і розподільчих операціях до 30–40 % витрат кінцевих користувачів продукції.

17.2 Транспортна логістика

Предметом транспортної логістики є комплекс завдань, пов’язаних з організацією переміщення вантажів транспортом загального користування. Завдання транспортної логістики:

-вибір виду транспортного засобу;

-вибір типу транспортного засобу;

-сумісне планування транспортного процесу із складським та виробничим;

-сумісне планування транспортних процесів на різних видах транспорту при змішаному перевезенні;

-забезпечення технологічної єдності транспортно-складського процесу;

-визначення раціональних маршрутів доставки.

2

Найближчою метою логістики є доставка вантажів “від дверей до дверей” і “обов’язково в строк” при мінімальних витратах трудових та матеріальних ресурсів. Реалізація цього принципу призводить до зниження рівня запасів на складах відправника та одержувача, своєчасної доставки сировини, матеріалів і комплектуючих, прискорення руху матеріальних потоків, створює найкращі умови для реалізації чіткої системи планування та ритмічної організації виробництва, найкращого використання технічних засобів, ефективного інформаційного обслуговування. Зниження рівня запасів на складах зменшує витрати на їх експлуатацію і капітальні вкладення на будівництво складських об’єктів. Практика показала, що використання принципів логістики знижує рівень запасів у 2-4 рази. Поняття матеріального потоку є ключовим у логістиці. Матеріальні потоки з’являються в результаті транспортування, складування і виконання інших матеріальних операцій із сировиною, напівфабрикатами та готовими виробами – починаючи з первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

Особливе місце відводиться поняттю маркетинг-логістика, яке пов’язане безпосередньо з впливом ринку на логістичну систему. Цей вплив проявляється в забезпеченні високоорганізованої доставки товару, перманентної готовності постачальника і в презентації продукту на ринку. З позицій маркетингу логістика – це процес управління виробництвом, транспортуванням і зберіганням матеріалів, виробів і товарів, а також інформаційними потоками за допомогою організації каналів руху товарів, із мінімізацією сучасних та майбутніх витрат за умови високоефективного виконання замовлень.

Перевагою логістичних систем є значний потенціальний соціальний ефект: зникнення багатьох рутинних операцій, забезпечення високої культури обслуговування споживачів транспортної продукції, зменшення можливостей для виникнення конфліктних ситуацій на шляху руху матеріальних потоків і організації менш психологічно напруженої і більш цілеспрямованої в творчому плані діяльності оперативного персоналу на транспорті.

17.3 Ефективність транспортно-логістичних систем

До розуміння суті та критеріїв економічної ефективності функціонування різних транспортно-логістичних систем перевезень в умовах розвитку ринкових відносин необхідно підходити з позицій інтересів вантажовласника. Найбільш ефективною буде та система перевезень, яка сприяє одержанню прибутку вантажовласником у розрахунку на одиницю вкладених коштів. При такому підході роль транспорту за своїм характером близька до ролі “компаньйона”, таким чином, на долю транспорту повинна припадати частина загального ефекту (прибутку), який одержано в процесі виробництва товару і його переміщення до споживача.

Для економічного порівняння різних варіантів транспортних логістичних систем перевезень вантажу і визначення найбільш вигідного з них використовується загально прийнятий у світовій практиці метод порівняння сукупних результатів і затрат за різними варіантами. Сукупний економічний

3

ефект визначається за весь період, протягом якого здійснюється виробничогосподарський цикл, який включає такі послідовні етапи: придбання матеріальних ресурсів; транспортування матеріальних ресурсів до місця їх переробки; переробка матеріальних ресурсів та виготовлення з їх застосуванням кінцевої продукції (споживчої вартості); транспортування кінцевої продукції до споживача; реалізація продукції.

Таким чином модель визначення економічного ефекту функціонування різних транспортних систем перевезень можна виразити у вигляді:

Етj = Рт. баз – Зтj

(14.1)

де Ет – приведений ефект для j-ї транспортної системи;

Рт.баз – приведений результат для базової транспортної системи; Зтj – приведені витрати для j-ї транспортної системи.

Додатковий ефект (прибуток) вантажовласника при виборі тієї чи іншої транспортної системи визначається як різниця між економічним ефектом від j-ї транспортної системи, що розглядається, та базової транспортної системи:

П = Етj – Ет. баз

(14.2)

Зрештою, вантажовласник вибере на ринку транспортних послуг ту транспортну систему, яка забезпечить йому максимальний додатковий прибуток. Загальний економічний ефект розподіляється між учасниками логістичної системи наступним чином. Економію від зниження витрат на зберігання вантажів, будівництво і експлуатацію складів, прискорення руху зворотних засобів, скорочення втрат вантажів при перевезенні, зменшення об’ємів операцій, покращення системи планування та чіткої організації виробництва можна віднести безпосередньо на рахунок споживача транспортної продукції. Ефект, який реалізується в результаті прискорення обігу вагону, дії сучасної інформаційної системи і організації бездокументного способу перевезення, а також зменшення витрат на ліквідацію наслідків забруднення залізничної колії вантажами, які транспортуються і від скорочення чисельності претензій за незбереження вантажів, отримують залізниці. Але разом із тим мають місце втрати через надання відправнику пільгових (пріоритетних) ниток графіка.

Контрольні питання до розділу 17

1.Що Ви розумієте під поняттям логістичні системи?

2.Сутність та завдання транспортної логістики.

3.Перспективи розвитку транспортної логістики.

4.Як визначити ефективність транспортних систем?

5.Підготуйте реферат на тему: “ Логістичний підхід до вибору схеми постачання” або “Логістичний підхід до встановлення рівня тарифів.”

4

Використані джерела

1.Статут залізниць України. К.: Транспорт України, 1998.

2.Правила перевезень вантажів залізничним транспортом України, частини 1 і 2. К.: Укрзалізниця, 2004.

3.Единая тарифно-статистичесая номенклатура грузов. Тарифное руководство № 1. К.: Транспорт Украины, 1997.

4.Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом України. Тарифне керівництво № 1. К.: Укрзалізниця, 1999.

5.Тарифное руководство № 4. К.: Транспорт Украины, 2001.

6.Справочная информация (тарифное руководство № ; железных дорог Украины). К.: 2001.

7.Технические условия погрузки и крепления грузов. М.: Транспорт, 1990.

8.Збірник № 17 Правил перевезень і тарифів залізничного транспорту України. К.: Укрзалізниця, 2005.

9.Инструкция по перевозке негабаритных и тяжеловесных грузов на железных дорогах государств-участников СНГ, Латвийской республики, Литовской республики, Эстонской республіки. ДЧ – 1835. М.: 2001.

10.Інструкція з перевезення негабаритних і великовагових вантажів залізницями України. К.: Укрзалізниця, 2004.

11.Таблицы калибровки железнодорожных цистерн. М.: Транспорт, 2000.

12.Інструкція з актово-претензійної роботи. К.: Укрзалізниця, 2003.

13.Інструкція прийомоздавальника вантажу. К.: Укрзалізниця, 2002.

14.Типовий технологічний процес роботи товарної контори. К.: Укрзалізниця, 2000.

15.Типовий технологічний процес роботи технологічних центрів по обробленню перевізних документів. К.: Укрзалізниця, 1999.

16.Типовий технологічний процес роботи пункту комерційного огляду поїздів. К.: Укрзалізниця, 2000.

17.Інструкція з ведення станційної і комерційної звітності. К.: Укрзалізниця, 2003.

18.Соглашение о международном железнодорожном грузовом сообщении (СМГС). М.: Транспорт, 2000.

19.Международный железнодорожный транзитный тариф (МТТ). М.: Транспорт, 1977.

20.Тарифная политика железных дорог Украины на 2004 фрахтовый год. К.: Укзализныця, 2003.

21.Наставление по перевозкам войск железнодорожным, морским, речным

ивоздушным транспортом. М.: Военное издательство, 1985.

22.Правила перевезень військових пасажирів, багажу та вантажу багажу залізничним транспортом України. К.: Укрзалізниця, 1999.

23.Положення про залізничну станцію. К.: Транспорт України, 2000.

24.Правила перевезень вантажів у вагонах у міжнародному прямому залізнично-поромному сполученні через порти Іллічівськ-Поті/Батумі між Україною і Грузією. Збірник № 8. К.: Укрзалізниця, 2002.

25.Управление грузовой и коммерчекой работой на железнодорожном транспорте. Под ред. А.А. Смехова. М.: Транспорт, 1990.

5

26.Ю.Н. Грачёв. Транспортировка товаров при экспортно-импортных операциях, М.: 1995.

27.Грузоведение, сохранность и крепление грузив. Под ред.. А.А. Смехова. М.: Транспорт, 1989.

28.Единые нормы выработки и времени на вагонные, автотранспортные и складские погрузочно-разгрузочные работы (ЕНВ и В). М.: Транспорт, 1977.

29.Правила перевозок опасных грузов по железным дорогам. М.: Транспорт, 1996.

30.Л.М. Костюченко. Транспорті і логістичні системи в Україні.

31.Є.І. Балака., Н.М. Колеснікова., В.Ю. Крейлер. Критерій визначення ефективності функціонування різних транспортних систем перевезень в умовах ринку.

32.А.А. Смехов. Эффективность логистической системы.

33.В.Г. Кушнірчук., В.І. Петров., Д.В. Зеркалов. Перевезення вантажів залізничним транспортом. Довідник, К.: Основа, 2001.

34.Організація вантажної і комерційної роботи. Типова навчальна програма для технікумів залізничного транспорту із спеціальності 5.100405 “Організація перевезень і управління на залізничному транспорті”. К.: Учбовометодичний центр УЗ, 2002.

6

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки