Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / системний аналіз / МВ_до_вивчення_СА_в_менеджменті_МН_2019.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
331.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет менеджменту, логістики та туризму

Кафедра менеджменту

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ

«СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ В МЕНЕДЖМЕНТІ»

для студентів спеціальності

073 «Менеджмент»

денної форми навчання

Київ 2019

Методичні вказівки до виконання практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Системний аналіз в менеджменті» для студентів напряму підготовки 6.030601 – «Менеджмент» денної форми навчання, перший (бакалаврський) рівень вищої освіти. ― Київ : НТУ, 2019. - 40 с.

РОЗРОБНИК: Ільченко В.Ю., канд. екон. наук, доцент

РЕЦЕНЗЕНТ: Ложачевська О., докт. екон. наук, професор

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….4

1. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ПРЕДМЕТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…...……5

2. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ПО ТЕМАХ…………………………………………….6

3. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА

САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ………………………………………………………...…….7

4. ПИТАННЯ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ……………………….……...36

5. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА…………………………………….…...…39

ВСТУП

Прийняття рішень – складова частина будь-якої управлінської функції. Необхідність прийняття рішення пронизує все, що робить менеджер, формуючи цілі й домагаючись їх досягнення.

Зростаюча складність проблем, що виникають у різних галузях діяльності людей, підприємств, організацій обумовила появу різноманітних підходів та методів, зокрема системного підходу та системного аналізу, за якими створювались певні технології поводження з цими проблемами.

Методичні вказівки до виконання практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Системний аналіз в менеджменті» призначаються для студентів денної форми навчання за спеціальністю 073 «Менеджмент».

Дисципліна «Системний аналіз в менеджменті» (шифр за ОПП – ВПП 9) відноситься до дисциплін циклу професійної та практичної підготовки студентів.

Курс передбачає ознайомити студентів з основами теорії систем, сприяти формуванню системного мислення та придбання практичних навичок щодо прийняття управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності організації шляхом збільшення здатності керівництва до прийняття обґрунтованих об’єктивних рішень в ситуаціях виняткової складності за допомогою різноманітних методів та методик.

Теоретична частина курсу «Системний аналіз в менеджменті» вивчається на лекціях та самостійно за рекомендованою літературою.

1. Мета, завдання та предмет навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є розвиток системного мислення, усвідомлення необхідності застосування системного підходу до завдань управління та прийняття рішень, до дослідження складних явищ і процесів у соціально-економічних системах.

Завдання навчальної дисципліни:

- дати уявлення студентам про сучасні теорії систем, роль і місце системного аналізу в науці та практиці і його взаємозв'язок з іншими фундаментальними дисциплінами;

- ознайомити з основними поняттями, що характеризують будову і функціонування систем;

- дати уявлення про класифікацію систем і особливостях систем різних класів;

- дати уявлення про методи й розробку методик системного аналізу;

- розвинути прагнення і навички вибору та застосування методів, моделей та методик системного аналізу в реальних ситуаціях;

- забезпечити зацікавленість студентів в активній навчальній та науково-дослідній роботі.

Предметом дисципліни є вивчення систем навколишнього світу на основі системного підходу, вивчення внутрішніх і зовнішніх, найбільш загальних характеристик систем, розробка методів аналізу систем та методів вирішення проблем, що виникають у цих системах під час практичної діяльності людини.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати сутність теорії систем і системного аналізу, загальні принципи, методологію та методики системного аналізу, методи аналізу складних систем;

вміти виконувати такі види робіт:

- застосовувати принципи системного аналізу до дослідження соціально-економічних об'єктів;

- аналізувати фактори внутрішнього та зовнішнього середовища організації;

- формувати на підприємстві систему збору, систематизації та аналізу первинної та вторинної інформації - бази для прийняття обґрунтованих рішень;

- застосовувати системний підхід до вирішення завдань стратегічного менеджменту;

- вибирати та використовувати методи, моделі та методики системного аналізу в економіці, менеджменті та бізнесі.

2. Зміст дисципліни по темах

Тема 1. Виникнення і розвиток системних уявлень

Сутність та основні характеристики системності. Історія розвитку системних уявлень. Виникнення і розвиток науки про системи. Напрями розвитку сучасного системного мислення.

Тема 2. Основні поняття теорії систем і системного аналізу

Визначення терміна «система». Зовнішнє середовище, мета системи. Поняття про елемент, підсистему, функцію системи. Види зв′язків у системах. Характеристика зворотного зв′язку та його видів. Види структур системи та форми їх уявлення. Поняття, що характеризують функціонування та розвиток систем: стан, поведінка, рівновага, стійкість та розвиток.

Тема 3. Види та властивості систем

Класифікація систем. Складні та великі системи. Суспільство як система. Особливості соціальних систем. Властивості систем.

Тема 4. Життєвий шлях систем

Цикл життя систем. Особливості циклу життя природних і штучних систем. Криза як закономірний стан розвитку системи. Хаос та його роль у розвитку систем.

Тема 5. Основи системного аналізу

Поняття "системний аналіз" та його специфічні особливості. Предмет та області застосування системного аналізу. Методологія системного аналізу. Застосування принципів системного аналізу до дослідження соціально-економічних об'єктів. Синергетичний підхід до дослідження соціально-економічних систем.

Тема 6. Моделювання систем

Моделі систем і моделювання. Функції та властивості моделей. Основні етапи побудови моделей систем. Рівень абстрагування при описуванні систем. Класифікація моделей систем. Класифікація моделей за призначенням та формою подання об'єкта. Методи математичного моделювання: імітаційне, інформаційне, ситуаційне.

Тема 7. Методи системного аналізу

Класифікація методів системного аналізу. Якісні методи, що використовуються системним аналізом. Методи формалізованого представлення систем.