Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
258.81 Кб
Скачать

Розділ V. Визначення країни експортера товару

Сучасна взуттєва промисловість характеризується різноманітністю сировини, яку застосовують у виробництві. Крім натуральної шкіри, усе ширше використовується значно дешевша синтетична сировина. Дороге шкіряне взуття сьогодні становить менше 1/3 світового ринку.

Із 2013 р. світовий ринок взуттєвої продукції щороку зростає більш ніж на 6 %. До 84 % усього світового виробництва взуття зосереджено в Азії, але споживається в цих країнах лише близько 45 %. Основні поставки взуття здійснюються до Європи та Північної Америки.

Основним виробником взуття на світовому ринку є Китай (58 %). Крім нього, з-поміж азіатських країн виділяються Індія та В’єтнам. Італія є лідером із виробництва взуття серед європейських країн.

Найбільшим постачальником взуття на світовий ринок із середини 2000-х рр. є Китай. Друге місце у світі за експортом взуття зберігає за собою Італія — головний експортер модного, дорогого взуття. Третє місце в цьому рейтингу з 2011 р. належить В’єтнаму.

Великими експортерами взуття також виступають Гонконг, Німеччина, Бельгія, Індонезія та Нідерланди. Виготовлення взуття на даний момент набуло досить широкого поширення у світі.

Більшість американських і європейських брендів спортивного одягу перенесли своє виробництво в країни з дешевою робочою силою. Навіть деякі українські і російські підприємства, реєструючи бренд за кордоном, шиють одяг у Китаї.

Розглядаючи асортимент спортивного взуття можна чітко побачити, що у наших магазинах досить мала кількість виробів з країн СНД, тож у своїй курсовій роботі я вирішив розглянути варіант зовнішньоекономічної угоди з фабрикою спортивного взуття «ТАЛЕН спорт» (торгова марка TALEN) , яка вже досить довгий час існує на ринках Білорусі та користується популярністю навіть в українського споживача.

Торгова марка «TALEN» вперше з'явилася на білоруському ринку спортивних товарів у 2007 році. Перша колекція спортивного одягу і взуття була представлена ​​екіпіровкою для різних видів спорту: легка атлетика, футбол, баскетбол, гандбол, зимові види спорту.

Результатом наполегливої ​​роботи і тривалого пошуку кращої якості стала колекція спортивного взуття «TALEN» 2010 року під назвою «LightErgo». Свою назву колекція отримала від назви нової технології LightErgo, що в перекладі означає «легкість і комфорт».

Розділ vі. Обгрунтування доцільної схеми транспортування та базисних умов поставки товару

Суттєвою умовою підготовки угоди імпорту є визначення доцільної схеми транспортування.

Доставки товару може здійснюватися різними видами транспорту та їх комбінаціями. Потрібно проаналізувати кожен з варіантів, який має свої особливі характеристики, такі як тривалість перевезення, надійність зберігання товарами своїх якостей та цілісності в процесі доставки, необхідні витрати на доставку, необхідність перевантаження тощо.

Переваги і недоліки перевезень автомобільним транспортом.

Переваги:

  • Можливість доставки вантажів від вантажовідправника до одержувача без перевантаження

  • Забезпечення високого збереження вантажу

  • Велика мобільність і швидкість перевезення

  • Ритмічність перевезення вантажів, тобто немає необхідності накопичення вантажів у великому об’ємі

  • Незалежність місцезнаходження відправника і одержувача вантажів від морських і річкових портів, а також крупних міст, автомагістралей, залізничних шляхів – найефективніший вид перевезень на невеликі відстані (коротке транспортне плече)

Недоліки:

  • Обмеженість використання на великі відстані при перевезенні значних партій вантажів

  • Залежність від дорожньої мережі

  • Дорогий вид транспорту при перевезеннях на великі відстані

  • Обмеженість по перевезенню вантажів негабаритів

Переваги і недоліки перевезень залізничним транспортом.

Переваги:

  • Можливість використання на великі відстані при перевезенні значних партій вантажів

  • Забезпечення високого збереження вантажу

  • Відносно не дорогий вид транспорту при перевезеннях на великі відстані

Недоліки:

  • Низька мобільність і швидкість перевезення

  • Відсутність можливості доставки вантажів від вантажовідправника до одержувача без перевантаження

  • Залежність від залізничної мережі

Виходячи з індивідуальних властивостей товару (взуття), розмірів партій, географічного розташування Білорусі та фактору часу, доцільно використати варіант доставки вантажу автомобільним транспортом (швидке перевезення, надійність зберігання, відсутність зайвих витрат та перевантаження).

Перевізником виступає компанія ЗАТ КВК «РАПІД». Одне з найбільш крупних транспортних підприємств України - є українським і європейським лідером в області міжнародних перевезень вантажів. Фірма "РАПІД" має досвід здійснення міжнародних перевезень, використовує найсучасніший рухомий склад, укомплектований напівпричепами провідних зарубіжних фірм і висококваліфікований персонал. Підприємство має в своєму розпорядженні більш ніж 250 одиниць транспорту, здатних перевозити будь-які вантажі в країни Європи і назад.

Тарифи на послуги компанії «РАПІД»:

1.Зберігання вантажу на консигнаційному складі - 0,4 у.о./м2 в добу;

2.Зберігання вантажу на відкритому ліцензійному майданчику - 0,3 у.о./м2 в добу;

3.Навантажувально-розвантажувальні роботи - 7 USD/тон;

4.Брокерські послуги;

5.Доставка вантажів автомобілями:

- до 1000 кг — 0,45 USD за 1 км. навантаженого пробігу

- від 1000 кг — 0,55 USD за 1 км. навантаженого пробігу

- експрес-доставка — 0,70 USD за 1 км. навантаженого пробігу.

Розглянемо умову постачання за DDU (Київ).

Термін «постачання без оплати мита» означає, що продавець зобов’язаний нести усі витрати і ризики, зв’язані з транспортуванням товару до місця призначення в Києві, за винятком (якщо це буде потрібно) будь-яких зборів, що збираються для імпорту в країні призначення (під словом збори мається на увазі відповідальність і ризики за проведення митного очищення, а також за оплату митних формальностей, митних податків і інших зборів). Відповідальність за такі збори має нести покупець, також як і за інші витрати і ризики, що виникли у зв’язку з тим, що він не зміг вчасно пройти митне очищення для імпорту. Відповідальність, ризики і витрати за вивантаження товару у випадку його фактичної доставки до обраного місця постачання лежить на покупцеві.

Умова DDU (Київ) за Інкотермс - 2000 передбачає:

  • Передачу зобов’язань та ризиків по втраті чи ушкодженню товару продавцем покупцю у момент доставки товару, що не пройшов митне очищення, у вказане покупцем місце

  • Сплату продавцем всіх витрат на пакування, експортні формальності, мито тощо, навантаження на основного перевізника, оплата основного перевізника, а також непередбачуваних витрат при перевезенні

  • Сплату покупцем витрат на імпортні формальності, мито тощо та розвантаження основного перевізника.

Основним перевізником є українська компанія «РАПІД». Завантаження здійснюється на складах фабрики «ТАЛЕН спорт» у Мінську, після чого вантаж доставляється на склад компанії «Milagro».

Вартість основного перевезення вираховується з розрахунку 0,55 USD за 1 кілометр навантаженого пробігу.

Перевезення буде здійснюватися від міста Мінська до Києва через митниці:

  • До м\п Нові Яровичі – 638 км

  • Від м\п Нові Яровичі до Києва – 227 км

Отже, вартість основного перевезення вантажу від експортера до імпортера становить:

ВП = 0,55х(638+227)=475,75 USD